понедељак, 16. март, 2015

ZA bolju advokaturu

Poštovane kolege,

Izrazila bih zadovoljstvo što je otvaranjem ovog sajta omogućeno advokatima da nastave sa započetim aktivnostima na dovođenju u red poslova advokature.

Žalosno je samo što je sajt “Protest advokata” zatvoren ubrzo po okončanju protesta i što se rukovodstvo komore nije angažovalo na stvaranju uslova za njegov dalji rad a nije, čak, bilo ni spremno da se, u tom smislu, obrati kolegama pre njegovog zatvaranja, već je to učinio samo administrator.

Imajući u vidu ovu činjenicu, kao i propuste u toku trajanja protesta, a pre svega što:

– Advokatima nije bio omogućen referendum na kojem bi se, u prelomnom trenutku protesta (nakon usvajanja prvih izmena i dopuna spornih zakona), izjasnili o daljem nastavku i obimu obustave rada;
– Advokatima, tokom trajanja protesta, nije bilo omogućeno glasanje po pitanju načina daljeg protestovanja, odn. eventualne radikalizacije i/ili proširenja minimuma procesa rada;
– Advokatima nije bilo omogućeno da se izjasne po pitanju predloženog sporazuma pre nego što je sporazum potpisan i u javnosti saopšteno da je postignut;
– Advokatima nije bilo omogućeno da se, nakon potpisivanja predloga sporazuma, odvojeno izjasne
a) po pitanju (ne)okoncanja protesta, i
b) po pitanju (ne)usvajanja predloga sporazuma,
već je pitanje prekida protesta obustavom rada vezano za usvajanje predloga sporazuma;
– Advokatima Beograda nije bilo omogućeno demokratsko i fer glasanje, zbog čega je doveden u pitanje legitimitet samih odluka o okončanju protesta;
– Advokati su u javnosti kritikovani i omalovažavani od strane rukovodstva i njemu bliskih lica zbog svog kritičkog stava u vezi sa protestom, a što je za cilj imalo ućutkivanje kritičkog razmišljanja u vezi sa načinom vođenja i prekida protesta i načelno ućutkivanje advokata u vezi sa kritikama rukovodstvu.

Zato se pridružujem kolegama koji smatraju da, na osnovu objektivne odgovornosti, svi rukovodioci AKS i AKB (čiji sam član a o ostalim komorama treba da se izjasne njihovi članovi) podnesu ostavke, čime bi se omogućilo započinjanje legalnog procesa izbora novog rukovodstva.

Samo tako će se sačuvati jedinstvo advokata i omogućiti suštinske i realne promene u advokaturi.
Kažu da svaka revolucija jede svoju decu pa ne vidim zašto bi ova naša, advokatska, po tom pitanju bila izuzetak.
Uz iskreno uvažavanje rada i truda svih kolega koji su uzeli učešće u zvaničnim aktivnostima komora tokom trajanja protesta, vreme je da, što se funkcija u advokaturi tiče, neki drugi ljudi, druga energija i druge misli dođu na red.

Ne poznajem lično poštovane kolege koji planiraju da se kandiduju na budućim izborima ali što se mene lično tiče, načelno dajem podršku i svoj glas onim kolegama koji su spremni da se angažuju na sprovođenju osnovnih principa iz predložene Deklaracije.
Takođe, podržavam otvaranje šire rasprave po svim njenim tačkama, podrazumevajući i davanje predloga za buduće organizaciono ustrojstvo komora, odn. za izradu predloga novog Statuta komore.

Iako smatram da advokatura nosi (veliku) odgovornost za sve što joj se dešava, takođe smatram da je (veliku) cenu već platila, te da je poslednji čas da se zaustavi trend njenog daljeg propadanja.

Sledeći Članak > IUSTITIA FUNDAMENTUM REGNORUM
Prethodni Članak > Зашто елита не воли Вучића?
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 KOMENTARA

 1. advokat Dušan Bratić каже:

  Poštovana koleginice Fürst ,
  Čitao sam sve Vaše objave na sajtu "protestadvokata" i ukazivao kolegema na Vašu stručnost i oštroumnost. Zato moram ovde izjaviti da je velika čast učestvovati u pokretu koji Vi podržavate.
  Istovremeno, to je i siguran znak da je ideja pokreta na pravom putu, što nas sve skupa obavezuje da proklamovane vrednosti dostojno i dosledno baštinimo i da istrajemo konačnog eviciranja.
  U to ime, ja već sada predlažem Vas kao kandidata za nosioca funkcije ili člana organa komore.
  Iako svestan da je to skoro nemoguće, pridružujem se i Vašem apelu da svi nosioci funkcija i članovi organa komore Beograd podnesu ostavke i tako otvore put za vraćanje komore svojoj osnovnoj funkciji, nasuprot ovoga što već duži niz godina imamo.
  S poštovanjem,
  advokat Dušan D. Bratić

  50
  1. advokat Nevena Fürst каже:

   Poštovani kolega Bratiću,
   Puno Vam hvala na lepim rečima.

   10
 2. Jovica Dj. Todorović, advokat каже:

  Poštovana kolegenice,

  Ovaj Vaš tekst je uspešno konkretizovao ''opšta mesta'' naše Deklaracije. Za početak. 🙂 Hvala Vam na tome! Vrlo je važno što ste se pridružili ovom Pokretu. Hvala Vam i na tome! Upravo to ohrabruje da ima nade da ćemo u ''poslednji čas'' zaustaviti trend propadanja naše profesije, kako ste Vi to rekli. Zato, dobro došli u nastavak naših zalaganja iz protesta advokata!

  20