петак, 2. јун, 2017

Vlast se nije mešala u sukobe advokata

AK Vojvodine organizovala konferenciju o nasilju koje je zahvatilo advokatska udruženja

Politički vlastodršci se nisu direktno mešali u sukobe u advokaturi, ali generalno im koristi da se advokatura bavi sobom, a ne društvenim problem.

Vlast se nije mešala u sukobe advokata

Piše: V. J.  , Beograd 02. jun 2017. 15:09                         Foto: www.mc.rs

To je rekao danas advokat i kandidat za predsednika Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić, govoreći na konferenciji „Nasilje u advokaturi“ koju je organizovala Advokatska komora Vojvodine.

Gajić je dodao da se veoma loše oseća zbog nedavnih dešavanja u AK Beograda, napominjući da su advokati dozvolili da se od njihove profesije napravi rijaliti program.

– Advokatura je došla u paradoksalnu poziciju da unutar advokature pravo ne igra nikakvu ulogu. Konkurencija između advokata je dovela do toga da se u komorama vodi pravi rat – naveo je Gajić. Dok se advokatura bavi sama sobom, istakao je Gajić, sprovodi se niz zakonodavnih aktivnosti koje mogu da nanesu štetu njihovoj profesiji.

– Advokaturi je neophodna svojevrsna lustracija u vrhuškama komora, da bi prestala da se bavi sobom, i počela da razmatra društvene probleme – kazao je Gajić.

Prema rečima Dejana Ukropine, sekretara UO Advokatske komore Vojvodine, nasilje koje je u advokaturi prisutno u poslednjih nekoliko godina svoj koren ima u malicioznom tumačenju pravnih normi.

– Inicijalni pokretač nasilja je svakako i postojanje ličnih ambicija što dovodi do namernog kreiranja iracionalnih konstrukata o pojedinim advokatima na koje je nasilje usmereno sa ciljem njihove diskreditacije – naveo je Ukropina.

Nasilje u advokaturi, dodao je Ukropina, ima mnogo pojavnih oblika, ali posebnu pažnju bi trebalo imati prema pojavi fašizma i nacističke ikonografije, što se nedavno desilo u AK Vojvodine.

– Nasilje koje u sebi nosi postavljanje bilo koga u kotekst ideologije nezabeležene po zlu u istoriji civilizacije svakako predstavlja posebnu vrstu psihičkog nasilja, ali posredno i poziv na fizičko nasilje prema toj osobi – kazao je Ukropina, aludirajući na fotografiju koja se pojavila na društvenim mrežama, na kojoj se vređa predsednik AK Vojvodine Srđan Sikimić.

On je dodao da se znatan broj advokata drži po strani kada su sukobi u komorama u pitanju i apelovao je na kolege da se upoznaju sa dešavanjima.

Svi mogu da učestvuju na izborima

Govoreći o predstojećim izborima za organe AK Beograda, Vladimir Gajić, jedan od kandidata za predsednika je naveo da neće biti nikakvih ograničenja pasivnog i aktivnog biračkog prava. „I advokati koji su glasali na nelegalnoj izbornoj skupštini održanoj 13. maja, i oni za koje su glasali, moći će bez ograničenja da učestvuju na izborima“, kazao je Gajić.

 

Sledeći Članak > ИЗБОРИ 10. ЈУНА 2017г. - ПОСЛЕДЊИ ВОЗ ЗА ПРОМЕНЕ У АДВОКАТУРИ
Prethodni Članak > KOJA SKUPŠTINA JE LEGALNA?
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *