петак, 29. септембар, 2017

UPRKOS SUKOBU S MINISTARKOM Vujović progurao porez za advokate, i to na način koji su nazvali „PODVALOM“

Ni to što je time već izazvao incident u Vladi, ni to što su se tome usprotivili drugi ministri, poput Nele Kuburović, nije bilo dovoljno da prvi čovek finansija Dušan Vujović odustane od uvođenja promena po pitanju oporezivanja advokata, saznaje „Blic“.

Sukob ministara pravde i finansija u vezi s oporezivanjem advokata još nije rešen

Foto: D. Kujundžić / Tanjug Sukob ministara pravde i finansija u vezi s oporezivanjem advokata još nije rešen
 Tako je, i pored jasne rampe ministarke pravde Nele Kuburović, osvanuo propis u kome u članu 4 piše da u petu grupu paušalaca sada spadaju i advokati. Dodatni problem stvara i to što za ovo nije pribavljeno mišljenje advokata, iako zakon na to obavezuje Vladu.

Ovaj problematičan potez je, kako „Blic“ saznaje, bio tema razgovora na prošloj sednici Vlade.

– Kuburović je obavestila članove Vlade da je Ministarstvo finansija objavilo Uredbu o paušalnom plaćanju poreza suprotno onome što je dogovoreno na Vladi, te da traži donošenje nove Uredbe, kojim će ovo pitanje biti uređeno u skladu sa odlukom Vlade – prepričava naš izvor.

Ovaj korak nije naišao ni na odobravanje ostalih ministara jer se praktično jedan čovek išao mimo volje ostalih 19.

– Ministar Vujović nije bio prisutan na sednici pa onda i nije bilo dalje diskusije, smatralo se da bez njega ne vredi uopšte polemisati. Ipak, Dejan Đurđević, direktor Republičkog sekretarijata za zakonodavstvo, to je okarakterisao kao podvalu. Svi su se kasnije čudili i pitali čemu onda ostali ministri ako jedan čovek odlučuje umesto svih njih. E sad, čula su se objašnjenja i da je greška, što je imajući u vidu ozbiljnost materije i posledice koje mogu da nastanu malo verovatno – objašnjava naš izvor.

Zbog ovoga će, najverovatnije, biti zanimljiva naredna sednica Vlade.

Podsetimo, „Blic“ je ranije objavio da je upravo zbog te uredbe na jednoj od sednica Vlade Kuburović ušla u verbalni okršaj sa premijerkom Brnabić i Vujovićem. Problem je ispao jer je prvi čovek resora finansija, bez mišljenja advokata iako ga zakon obavezuje da ga pribavi, u uredbu ubacio i advokate. Kuburović je rekla da zakon mora da se poštuje, Vujović branio svoj potez, a Brnabić da “advokati treba da budu u uredbi, jer ne treba da budu jači od države”.

Letele su varnice, a bura se stišala, tek nakon što je Kuburović rekla da ni u Vlada Aleksandra Vučića nije išla mimo dogovora sa advokatima. Usvojene su izmene u kojima nije bilo ni pomena o advokatima.

– Zato i čudi što se Vujović odlučio na ovaj korak i dostavio Ani Brnabić da potpiše nešto što Vlada nije izglasala – zaključuje naš sagovornik.

Paušalno oporezivanje advokata je proteklih godina zadavalo ozbiljne muke Vladi, zbog toga su advokati pre tri godine i započeli štrajk. Posle četiri meseca totalne blokade pravosuđa i velikih turbulencija, zahteva za smenu tadašnjeg resornog ministra Nikole Sekalovića, advokati izvojevali pobedu i oslobođeni su ovih nameta.

Nela Kuburović i Dušan Vujović nisu želeli da govore o ovoj temi.

Brnabić: Radimo na novoj uredbi

U kabinetu premijerke Brnabić za „Blic“ najavljuju da se radi na novoj verziji Uredbe, ali ne kažu kako se dogodilo da bude objavljeno ono što na Vladi nije dogovoreno.

– Tačno je da se radi na novoj verziji Uredbe. Odmah po usvajanju prethodne verzije rekli smo da je to prelazna verzija i nastavili da radimo sa preduzetničkim udruženjima, startap i inovacionim kompanijama da postojeće rešenje unapredimo i olakšamo poslovanje preduzetnicima. Cilj uredbe je da se kreira podsticajni regulacioni okvir za preduzetnike i mala i srednja preduzeća. Advokatska komora takođe će biti uključena u proces konsultacija – objašnjavaju u kabinetu predsednice Vlade.

 

BLIC, Danijela Luković | 29. 09. 2017 – 06:58h

Sledeći Članak > АДВОКАТУРА СРБИЈЕ НА ПУТУ БЕШЧАШЋА
Prethodni Članak > Saopštenje za javnost povodom uvrede upućene advokatu Zdenku Tomanoviću
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 KOMENTARA

 1. Vesna V.Dimitrijević, adv. каже:

  Poslednji trenutak,

  mislim da je ovo poslednji trenutak da shvatimo koliko je važno da ostanemo jedinstveni. Da ostavimo sve razmirice i nesloge među nama iza nas.....

  130
 2. Rodoljub Urošević advokat каже:

  I poslednju stvar smo izgubili a koja je bila prva zbog koje smo protestovali, pitanje poreza, zahvaljujući ,,dobrom sporazumu,, koji su na kraju protesta zaključili sa vladom Srbije čelnici komore na čelu sa Dragoljubom Đorđrevićem na čelu AKS.
  Kasnije su isti na balkonu Skupštine proslavili pobedu iako smo pretrpeli poraz. Kad neko ovako izradi rukovodstvo AK, a radi se eminetnim advokatima, takvi ne treba više da se jave. Što reče Marko Đurić pobedili smo sa 5:0!

  80