субота, 27. мај, 2017

Tintor razvalio vrata komore

Sinoć se odigrao možda najsramniji događaj u istoriji Komore.

Lažni predsednik Tintor sa grupom advokata razvalio je vrata službenih prostorija Komore. Medjutim, desant nije uspeo. Pojavili su se mnogi advokati koji i sada brane posed Komore.
Tintor pokušava da preuzme na silu Komoru kako bi sprečio legalno zakazanu skupštinu 10.juna.

On zna, da ako se Skupština 10. juna održi, njegovo lažno predstavljanje ostaće samo laž. Ništa više.

vrata

Sledeći Članak > Ordo ab Chao
Prethodni Članak > OSUĐUJEMO NASILJE!
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

11 KOMENTARA

 1. Milan каже:

  Šta radi disciplinski sud? Ovaj bi trebao da izleti iz komore po bar 7 teških disciplinskih povreda. A njegov mentor (Đorđević) je rak rana srpske advokature.

  242
 2. Miki Živković каже:

  U pravu je kolega Ćetković, treba ga u psihijatrijsku ustanovu!

  152
 3. Ena Petrovic каже:

  Cekajte,zar Tintor nije bio clan radne grupe za izradu statuta zajedno sa Jovicom Todorovicem za skupstinu AKB zakazanu za 23 april 2016.g.?Izvinjavam se sto pitam...

  56
  1. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

   Poštovana kolegenice Petrović,
   Nema razloga da se izvinjavate što pitate. Na Skupštini 23. aprila 2016. godine u Radnu grupu Skupštine za izradu nacrta Statuta, izabrani smo: Dr Slobodan Stojanović, Jovica Kosić, Zoran Lončar, Nebojša Avlijaš, Vesna Dimitrijević, Jugoslav Tintor, i moja malenkost. Cilj je bio da Radna grupa bude ‘’heterogena’’, odnosno da ima predstavnike svih grupa u advokaturi koje su u tom momentu bile profilisane sa različitim stavovima o važnim pitanjima…
   Ako odredite smisao Vašeg pitanja, biće mi lakše da Vam ponudim i dodatni odgovor, ako Vas još nešto interesuje u vezi rada te Radne grupe. Iako smatram da ta tema sada nije osobito aktuelna, nema nikavog razloga da sve što u vezi nje eventualno nije razjašnjeno, razjasnimo sada.

   81
   1. Ena Petrovic каже:

    Evo nekoliko pitanja za uvažene kolege,iako sam po struci diplomirani pravnik sa položenim pravosudnim ali ne i advokat.
    Naime,ako se sagleda cela situacija u vezi sa blokadom odlučivanja u AK Beograd,logično je da glavna tačka dnevnog reda skupštine AKB bude izbor organa AKB.Skupština kao organ koji ima najšira i najvažnija ovlašćenja i koja bira sve ostale organe uključujući i upravni odbor i predsednika prvo treba da izabere organa pa se tek onda bira statut.Tako je npr.u akcionarskim društvima,u lekarskim komorama,u klubovima, lovačkim udruženjima i da ne nabrajam.Nigde se ne sreće slučaj da se prvo bira statut pa onda organi jer organi treba da donesu statut organizacije.Medjutim ovde je glavna tačka dnevnog reda bila usvajanje statuta.Medjutim,skupština je koliko je meni poznato bila odlagana iz raznih razloga bar tri puta.Iz vaših članaka vidim da ste bili ogorčeni na tako održane skupštine medjutim nisam videla da ste našli konkretno rešenje za tako nastali problem.Volela bih da mi objasnite da li sam u zabludi u vezi sa ovim mojim mišljenjima i u kom pogledu.Sa velikim kolegijalnim poštovanjem!

    40
    1. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

     Poštovana kolegenice Petrović,

     Najpre, hvala što dogadjaje u Komori pratite, iako niste član. Profesionalna pravnička znatiželja je uvek vredna poštovanja.

     Dakle, evo nekoliko informacija, na osnovu kojih ćete sami moći da ocenite da li su Vaša mišljenja ispravna ili ste u zabludi. Verujem da je najbolje da svaki pravnik sam svoje pravno mišljenje preispita.

     Zakon o advokaturi je donet 2011. godine. Prelaznim odredbama tog zakona, propisana je obaveza advokatskih komora u sastavu Advokatske komora Srbije da u roku od 6 meseci od njegovog stupanja na snagu ‘’donesu svoje statute i druge opšte akte’’. Drugim odredbama zakon je propisao da Statut AKS mora biti u skladu sa ZOA, a statuti komora u sastavu AKS moraju biti u skladu sa Statutom AKS i ZOA. Otuda i zakonska obaveza da komore donesu nove statute i druga opšta akta u zakonom odredjenim rokovima nakon njegovog stupanja na pravnu snagu.

     Tu svoju zakonsku obavezu Advokatska komora Beograda nije izvršila ni šest godina nakon stupanja zakona na snagu. Razlog tome bio je sukob u Advokatskoj komori Beograda izmedju najmanje dve grupacije. Jednu je predvodio predsednik Advokatska komora Srbije, a drugu struju je predvodio predsednik AKB. Taj sukob je razorio organizaciju i samo tkivo srpske advokature.

     Protest 2014. godine je doneo jednu novu energiju, atmosferu, jedinstvo, solidarnost… a sve to je kod mnogih od nas probudilo nadu da je moguće reformisati našu organizaciju tako da se slični sukobi više ne ponove, i važnije da organizacija počne da služi zaštiti i ostvarivanju naših profesionalnih interesa.

     Upravnom odboru i Predsedniku AKB je isticao mandate najkasnije krajem 2016. godine. I o tome postoje različite ‘’računice’’, ali i po onoj najpovoljnijoj za njih, kraj njihovog mandata bi morao pasti nekako u to vreme.

     U aprilu 2016. godine, Skupština AKB je mogla da odluči da se sprovedu izbori po starom Statutu iz 2001. godine ili da se najpre donese Statut, pa da se izbori sprovedu po novom Statutu. Tada je Skupština odlučila da se postupi na ovaj drugi način, kako su predhodnih godina postupile i druge komora u sastavu AKS.

     Smatram da je to bila pravno ispravna odluka. Naime, da su izbori sprovedeni po starom Statutu, oni bi bili nezakoniti, jer taj statut nije bio uskladjen niti sa novim zakonom, niti sa Statutom AKS, a zakon je propisao da statut komore u sastavu AKS mora biti uskladjen sa zakonom i Statutom AKS. Pored toga, bilo je i tumačenja da je protekom zakonsnog roka za donošenje novog statuta, stari prestao da važi.

     Za izbor organa mora postojati pravni osnov, a to je opšti pravni akt koji propisuje postupak njihovog izbora. Kod novoosnovanih organizacija, osnivač donosi opšti akt (odluku, statut, pravila…) po kome se biraju ili imenuju organi, a nakon toga se biraju i imenuju organi. Kod postojećih organizacija, ili u toku njihovog ‘’života’’, stvari mogu biti drugačije. Može se desiti da se organi izaberu za sledeći mandatni period po starom opštem aktu, a da se nakon toga donese novi, i da se po novom opštem aktu organi biraju tek nakon isteka mandata organa koji su izabrani po starom opštem aktu… AKB je bila u drugačijoj situaciji zbog obaveza propisanih Zakonom o advokaturi, zbog kojih je bilo nužno prvo doneti Statut, pa izabrati organe, odnosno nije bilo moguće po starom statutu birati novog predsednika i Upravni odbor.

     Novi Statut je donet u septembru 2016. godine, i po tom Statutu se sprovodi izborni postupak, za koji neki advokati smatraju da je okončan 13. maja ove godine, a neki smatramo da tek treba da se okonča 10. juna… I to je tema koja je sada aktuelna.

     90
     1. Ena Petrovic каже:

      Hvala vam na zaista detaljnom objasnjenju.Ako mozete jos da mi objasnite kako je doslo do toga da jedna skupstina utvrdi dva razlicita termina za odlucivanje o izboru organa?Ukoliko je postojala jedna vecina pretpostavljam da je utvrdjen jedan termin?

      00
 4. Rodoljub Urošević advokat каже:

  Video čovek da kad izvršna vlast može da nekažnjeno ruši i razvaljuje noću nelegalno tuđe objekte u Sava mali, može i on da razvaljuje vrata komore ! Takav čovek odgovara da vodi komoru, politički je podoban!

  183
 5. Србислав Делибашић каже:

  Југославе, Југославе! Ко те сине, на ово наговори?

  132
 6. Adv. Slaven Kovačević каже:

  Evo, kad pročitam ove vesti u novinama, posle svega što se do sad o advokatima govorilo, MENI dođe da kažem "Pa to treba ukinuti!"

  82
  1. Rodoljub Urošević advokat каже:

   Poštovani kolega Slavene,
   Ceneći izuzetno vaše pravničko znanje, ipak me iznenađujete sa
   sa vašim stavom ,,Pa to treba ukinuti!". Prilično mi je to nejasno i ne mogu dovoljno da razumem šta ste hteli reći. Smatram na vaše poglede i mišljenja koje iznosite na ovom sajtu, da treba da se izjasnite o tekućim problemima u advokaturi i zauzmete jasan stav. Smatram da advokat vašeg formata treba da podrži bolju advokaturu, jer to proizilazi iz vašeg dosadašnjeg delovanja.

   62