уторак, 3. октобар, 2017

Sudije traže zaštitu od političara

Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva da ispuni svoju ustavnu dužnost i reaguje na nedavne izjave političara i napise u medijima o pojedinim odlukama sudova kojima se ugrožava nezavisnost pravosuđa.

Piše: D. D.
Beograd 02. oktobar 2017. 22:15
Sudije traže zaštitu od političara
Foto: Jason Morrison/Free Images

Odluka Apelacionog suda u Beogradu koje je naložilo ponavljanje dela postupka protiv biznismena Miroslava Miškovića izazvala je, navodi se u saopštenju Društva sudija, lavinu nipodaštavanja, uvreda i pretnji sudijama od strane pojedinih političara i medija.

„Ovakva kampanja dešava se istovremeno sa tzv. konsultacijama Ministarstva pravde sa strukovnim udruženjima i građanskim društvom u kojoj pojedini učesnici, a za razliku od saglasnih predloga strukovnih udruženja sudija i tužilaca i celokupnog građanskog društva, predlažu rešenja za izmenu Ustava u delu koji uređuje pravosuđe koja bi mogla da ugroze pravni poredak Republike Srbije i ostvarivanje prava građana na suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u pravičnom postupku“, navodi se u saopštenju Društva sudija.

U dopisu je navedeno i da se Društvo sudija Srbije oduvek zalagalo, pa to čini i sada, da svako, a prvenstveno sudije i sudovi, poštuje pravni poredak naše države, pa tako i sada poziva sve državne organe i funkcionere da zakonito, dosledno i savesno obavljaju svoje dužnosti, rukovođeni time da su pred zakonom svi jednaki, da nedodirljivih ne sme biti, ali i da su svi nevini dok se krivica ne dokaže.

„Takođe, Društvo sudija sa velikom zabrinutošću konstatovalo je da ovakvo postupanje državnih funkcionera i medija, koje se ponavlja sa svakom sudskom odlukom koja ne odgovara ishodu kakav je prethodno protivpravno najavljivan u medijima, predstavljaju neskrivenu protivpravnu poruku sudijama kako da sude, ne samo u konkretnim, već i u svim ostalim predmetima za koje je javnost zainteresovana i o kojima su politika i mediji dali „svoj sud“ unapred, pre i tokom sudskih postupaka. To dalje ciljano podstiče nepoverenje građana u sudstvo, s jedne strane, kao i situaciju u kojoj se sudije osećaju sve manje sigurnim i sve više zastrašenim da profesionalno, nepristrasno i savesno odlučuju“, navode iz strukovnog udruženja sudija.

 

Polovina sudija bi nosila togu

„Rado bih nosio togu“ odgovorilo je 48 odsto anketiranih sudija na jedno od pitanja istraživanja Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) o radnoj opterećenosti, materijalnom položaju i napredovanju u karijeri nosilaca pravosudnih funkcija u Srbiji, sprovedenog među 1.218 sudija (oko 45 odsto svih sudija) i 385 tužilaca. Nezadovoljstvo svojim trenutnim primanjima iskazalo je 89 odsto anketiranih sudija i 87 odsto tužilaca, smatrajući da njima ne mogu materijalno da obezbede svoje porodice.

 

IZVOR : DANAS

Sledeći Članak > Sinu ubijenih smestili 14 godina robije?
Prethodni Članak > АДВОКАТУРА СРБИЈЕ НА ПУТУ БЕШЧАШЋА
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 KOMENTARA

  1. Adv. Slaven Kovačević каже:

    U nekoj normalnoj državi ovo bi bila velika bruka...

    90