среда, 27. септембар, 2017

Šta to spremaju advokatima?

Goran Miletić, direktor za Evropu Civil Rights Defenders, za Danas

 

Strah od advokata koči besplatnu pravnu pomoć

* Nevladine organizacije su čak pristale da ne dobijaju nikakav novac od države već da se finansiraju samo iz projekata. Rukovodstva advokatskih komora nisu prihvatila čak ni takav kompromis

Trenutno izgleda da je zakon o besplatnoj pravnoj pomoći daleko od usvajanja imajući u vidu protivljenje rukovodstava advokatskih komora.

Strah od advokata koči besplatnu pravnu pomoć
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Iako većina advokata nije protiv jednakog tretmana pružalaca pravne pomoći, rukovodstva su protiv i zbog toga vrše pritisak na državu. Kao rezultat toga, država već 17 godina ne usvaja zakon i ja ne očekujem da on bude usvojen do kraja godine, ukoliko se i dalje nastavi sa uvažavanjem ovako rigidnog stava nekoliko advokata koji vode komore, kaže za Danas Goran Miletić, direktor za Evropu Civil Rights Defenders, odgovarajući na pitanje kada očekuje usvajanje zakona, za čije je usvajanje rok iz Akcionog plana za poglavlje 23 davno istekao.

* Da li vam je jasan i da li mislite da država ima jasan stav o tome ko sve treba da pruža besplatnu pravnu pomoć? Može li i treba li ona da preseče taj spor advokata i NVO?

– Država je ta koja mora i koja će na kraju doneti odluku. U to ne treba sumnjati i veoma je loše da se ta odluka odlaže. Međutim, ideje koje imaju advokati su preterane i neprimenjive. Na primer, prema njihovom stavu, doktor pravnih nauka ne bi smeo da nekom građaninu da pravni savet da se može obratiti ombudsmanu ili mu ispuniti formular kome podnosi pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti. Iako je ovo potpuno apsurdno, advokati tvrde da niko sem njih ne može uraditi nikakvu pravnu radnju. Oni čak ne prihvataju ni kompromisna rešenja već insistiraju da su oni jedini koji mogu davati pravne savete, pomoć… i da država treba da ih plati za to. Nevladine organizacije pružaju pravnu pomoć već više od 20 godina, dok advokatura nikada nije bila preterano zainteresovana za pro bono rad.

* Postoje tumačenja da se država plaši štrajka advokata ukoliko dopusti da i NVO pružaju besplatnu pravnu pomoć. Da li smo zaista u takvoj situaciji i da li vidite još neki razlog zbog kojeg država odugovlači sa rešavanjem tog problema?

– Na nekoliko sastanaka se videlo da država shvata da treba da osigura jednakost pružalaca pravne pomoći, ali je očigledno da okleva sa donošenjem takvog pravnog okvira. Čini se da štrajk advokata igra ulogu u takvom odlaganju, ali posledice trpe najsiromašniji građani, oni kojima je pravna pomoć najpotrebnija. Predstavnicima državnih organa je jasno da bi NVO novac za pravnu pomoć dobijale iz projekata i da bi time itekako pomogle da se manje troši za ovu svrhu. Ukoliko bi samo advokati pružali pravnu pomoć, to bi značilo mnogo veće izdvajanje iz budžeta.

* Da li je novac koji država treba da izdvoji problem?

– Država će izdvojiti novac za ovu namenu i mora da reši problem. Iz dosadašnjeg delovanja advokata se čini da ih deo oko novca najviše zanima. NVO su čak pristale da ne dobijaju nikakav novac od države već da se finansiraju samo iz projekata. Rukovodstva komora nisu prihvatila čak ni takav kompromis.

* Advokati se pozivaju na 67. član Ustava. Slede i izmene najvišeg pravnog akta, pa da li smatrate da bi i taj član trebalo promeniti i na koji način?

– Očigledno je da će ovaj član morati da se menja i on mora postati veoma jasan. Nadam se da će država osigurati jednakost pružalaca pravne pomoći i u Ustavu. Potpuno je apsurdno da sindikati, pravne klinike na pravnim fakultetima, profesionalna udruženja i nevladine organizacije ne mogu dati pravnu pomoć ili savet svojim članovima ili građanima. Čak i sadašnji član Ustava govori o tome da advokati i lokalne samouprave moraju da pružaju pravnu pomoć, ali ne isključuje sve ostale.

……………………………………………………………………………………………………

Praksa na Zapadu

* Kako je ovo pitanje rešeno u zemljama Zapadne Evrope?

– Nema jedinstvenog rešenja i verovatno bi sve bilo mnogo lakše kada bi postojalo jedno rešenje koje su svi prihvatili. Svaka zemlja traži svoj model u skladu sa trenutnim stanjem. Činjenica je da kod nas najveći broj pravnih saveta i pomoći daju upravo nevladine organizacije. To je počelo još devedesetih godina i tako je i danas. Postoje čitave grupe građana (žrtve trafikinga, LGBT zajednica, Romi, žrtve ratnih zločina, žrtve silovanja, itd.) kojima je pravna pomoć samo deo sveobuhvatne pomoći koje pruža neka organizacija za ljudska prava. Nezamislivo je da tako nešto rade isključivo advokati.

 

IZVOR: DANAS
Piše: Lidija Valtner

Beograd 15. septembar 2017. 14:30

Sledeći Članak > Saopštenje za javnost povodom uvrede upućene advokatu Zdenku Tomanoviću
Prethodni Članak > Право на правично суђење из чл. 6. Европске конвенције
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 KOMENTARA

 1. Jovanka каже:

  Imala sam priliku da vidim kako zastupa gospodja iz nevladine organizacije Samohrani roditelji (ili tako nešto). Zastupala je majku koja je ostavila dvoje dece ocu i napustila ih. On je, dakle, samohrani roditelj. Ali, majka je bila interesantnija, jer je radila u Luksemburgu. Zastupanje je bilo krajnje loše. Sramotno loše, ali vrlo emotivno i veoma glasno. Otac je uspeo da se odbrani i da dobije izdržavanje za decu. Nije tačno da advokati rade samo za novac, mnogo predmeta sam radila pro bono, kao i ovaj navedeni.

  120
 2. adv pavlovic каже:

  Dakle umrecu od smeha,,,, pro bono kod NVO,,,, pa bre jel neko ovde sisao vesla,,, moram biti do patosa u izdražavanju,,,, pa jel vi neznate da su sve NVO samo paravan za oglašavanje pravnih usluga koje se posle pružaju preko advokata u dilu koji na taj način pribavljaju klijente,,,, kog vi zamajavate,,,, osnivači NVO prave dilove sa pojedinim advokatima i dele pare i tako dolaze do zarade tako da od pro bono nema tu ni pro,,,, ej šabani pa stvar je pročitana odavno,,,, pa što se NVO ne sekira što sud ne primenjuje zakon i to tako 6 godina i više i svakog dana je sve gore--- pa što se neko ne spali na nekom trgu da imamo i mi heroja ko česi,,,, nego baš me briga za stanje u pravosuđu dajte samo pravnu pomoć,,,, jer neko nekada nekom rekao pružićemo ti pravnu pomoć besplatno i niko ti neće tražiti troškove spora niti uzeti ih ukoliko te zastupa naš advokat ,,,, advokat NVO ,,,, pa kad je to bilo,,,, batalite te pričice za malu decu,,, vec 20 godina se NVO bavi reklamiranjem i nadripisarstvom i dilovanjem u domenu pružanja pravnih usluga ali to niko neće u lice da vam saspe iako ste zaslužili,,,,

  170
  1. adv.Vera Djurović Bojović каже:

   BRAVO za komentar! Sušta istina.Oni svi stvarno misle da smo mi budale.

   10
 3. Adv. Slaven Kovačević каже:

  "Goran Miletić, direktor za Evropu Civil Rights Defenders"
  Kako to gordo zvuči.

  120