среда, 11. март, 2015

ШТА РЕЋИ А НЕ ЗАПЛАКАТИ!?!?!?!?

Поштоване колегинице и колеге, адвокатски проправници/це, сви који читате овај текст

Први пут се обраћам Вама преко овог блога, али они који виде моје име знаће да сам био врло активан на претходном сајту протест адвоката.
Повод за мојим обраћањем Вама је Декларација која стоји на овом блогу. Морам да признам да ми иста делује сувише утопистички у неким деловима.Но да почнем испочетка.

Ставка која ми највише делује утопистички и најмање остваљива је она која се тиче увођење етичких и моралних начела у адвокатуру. Сви знамо да постоји Кодекс професионалне етике адвоката, којег би сви ми морали да се придржавамо, но нажалост, ситуација није таква. Та морална нечела ме подсећају на једну стару изреку „Лако је истерати сељака из села, али село из сељака тешко“. Ово говорим из разлога што некога не можемо научити и усадити му етичка и морална начела и принципе неком, назови силом, ако тај неко нема у себи усађена етичка и морална начела у себи.

Ако је нешто овај наш протест показао, то је да поједини НЕадвокати, као што су Венцлав, Џунић, Дозет и њима слични, зарад ситних интереса флагрантно прекршили Кодекс професионалне етике адвоката, тиме што су позивали на прекид обуставе рада и слично. Но, и поред тога, морам да кажем да им честитам на тим својим ставовима, јер су барем имали морала да јавно изађу у јавност са таквим својим ставовима, ма колико они у том тренутку били противни интересима адвокатуре. Питам ја Вас колегинице и колеге, колико има адвоката који само у Вашем окружењу поштују тај исти Кодекс.

Следећа ствар која ми делује такође утопистичком је начин на који се предлаже учествовање у раду органа комора.

Сетимо се старог Закона о адвокатури и Статута. Тим актима је било предвиђено да је сваки адвокат члан скупштине своје коморе, а да се Скупштина коморе АКС организује по делегатском систему, тако што свака комора даје делегате, према броју уписаних адвоката. Питам ја Вас драге колеге, колико је адвоката учествовало у раду скупштине? Да ли је увек постојао кворум? Какав легитимитет и легалитет имају одлуке тада донете? Зашто је АКБ увек имала више делегата у скупштини АКС? Колико адвоката је заинтересовано да ради у органима комора? Колико адвоката никада није дошло ни на један једини састанак свога одбора, а камоли шта више? Колико таквих адвоката постају генерали после битке?

Опорезивање?

Па ни ту не можемо да будемо једнаки. Опште је позната чињеница да се у Београду и већим градовима више зарађује. Ако неки колега из Београда плаћа већу порезу, у односу на оног из Лебана или Сјенице, зато што колега из Београда зарађује више, исти ће да се буни. Зар не?

Очување Уставног положаја адвокатуре и учешћа у доношењу закона?

Како учествовати у очувању Уставног положаја адвокатуре када иста не учествује у власти? Како учествовати у очувању Уставног поретка адвокатуре, када адвокати када уђу у власт, преко било које партије, се повинују идеју „Власт је чудна сласт“ и забораве коју кору хлеба сеу јели пре уласка у власт? Како учествоавти у доношењу закона када нас адвокате нико не чује? Ако се сетите, ја сам на протест адвоката предложио да сви ми адвокати узмемо учешће у јавној расправи око новог Грађанског законика, тако што би они адвокати који раде породично право, дали анализу чланова из тог дела Грађанског законика и сл. ТО НИКО НИЈЕ УРАДИО НА ПРОТЕСТУ АДВОКАТА а видим ни овде!!! Бавимо се неким небитним темама!!!

Ми адвокати смо ти који примењујемо закон у пракси. Ми адвокати смо ти који знамо како се не/примењују закони у пракси. Немојмо да дозволимо да нам поново ставе омчу око врата а да се после батргамо да ли ћемо да паднемо са два или двадест и два метра!!! Немојмо да гајимо прасе у очи Божића!!!

Хајде да дајемо конкретне предлоге, а не неке демагошке.

Ја сам на протест адвоката дао предлог око измене садашњег Статута, а у погледу година рада у адвокатури потребног за рад у органима комора. Наишао сам на колегу који чак и не зна да је у свим коморама, осим у АКБ уведен делегатски систем!!!

Дајте колеге предлоге!!! Разговарајмо!!!

Ја сам адвокатско дете и цео свој живот се храним хлебом адвокатуре, сувише болно доживљавам разне атаке на ову професију!!! А ВИ???

Sledeći Članak > Civilizacijski incident
Prethodni Članak > Ustavna inicijativa za ocenu ustavnosti odredbe čl.51.stav 2.i3. ZKP-a
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 KOMENTARA

 1. Velisav Medjedović каже:

  Ovde su sve kolege dobrodošle, cilj nam je zajednički, unapredjenje naše profesije kroz razmenu različitih mišljenja.....pozdrav kolega i dobrodošli

  70
 2. advokat Dušan Bratić каже:

  Tako je kolega Međedoviću! Dobro došli poštovani kolega Radovanoviću. Ovde možete ostvarivati svoju slobodu misli baš onako kako je to u demokratskom društvu proklamovano i poželjno, dakle bez cenzure i bez ikakve bojazni da će Vas neko vređati i/ili iznositi neistine i polustine koje će štetiti Vašem ugledu i/ili časti, a kamo li da će još onim što iznosite ili činite manipulisati. Čak ni u prikrivenoj formi narodnih poslovica na koje se rado pozivaju, po principu " i Đavo se može pozivati na Sveto pismo za svoje potrebe", poput one " posle bitke svi su generali". Bez bojazni jer ovde ne svraćaju takvi zamaskirani tezgaroši. Što se tiče problema i dilema na koje ukazujete, rado ću ode u komentarima izneti svoje mišljenje, čim mi prilike dozvole i radujem se konstruktivnoj debati. Srdačan pozdrav!

  60
 3. Slaven Kovačević каже:

  "ТО НИКО НИЈЕ УРАДИО НА ПРОТЕСТУ АДВОКАТА"...

  Slabo ste to Vi pratili, kolega.
  O ostalom što ste napisali, ipak, ne bih.

  50
 4. Урош Тешмановић, адвокат каже:

  Не могу се сложити колега да Декларација делује утопистички. Етичка и морална начела није потребно увести у адвокатуру, јер она већ постоје. Нетачно је да су она недостижна, у то ме је уверио управо наш протест који је извео из анонимности велики број колегиница и колега, часних и поштених људи. Многе колеге су показале да живе своје адвокатске животе по тим начелима.

  Увек ће бити и оних других, а ја их гледам као наше искушење, као разлог да ми будемо још бољи и да се боримо, а не да будемо малодушни и да се склањамо у страну, јер ето тако је како је и ми ту ништа не можемо. Можемо и хоћемо! Наш мото је да никада не одустајемо! Наш циљ је да очистимо Аугијеве штале у адвокатури.

  Кажете и да се бавимо небитним темама? За десет дана рада овог сајта колегиница Ђуровић Бојовић је објавила две иницијативе за оцену уставности, колега Братић једну. Колега Стојановић је објавио судску праксу везану за наплату доплатних карти за паркинг, моја маленкост је објавила једну притужбу против судије која омаловажава нашу професију. Било је и колега које су указале на проблеме устројавања служби за подршку сведоцима и оштећенима при судовима и тужилаштвима, и других примера врло конкретних активности и проблема на које адвокати указују. Све ово је на корист не само адвоката, већ и грађана и све ово треба да пробуди и оне успаване колеге.

  А што се тиче оних који, како кажете, морална и етичка начела немају усађена у себи, то се драги колега решава лако када комора има доброг дисциплинског тужиоца и дисциплинског судију. Поред тога, убудуће би требало да се решава и превентивно, да такве не пуштамо да дођу у наше редове.

  90
  1. Velisav Medjedović каже:

   Tačno tako kolega.Treba da gledamo dela a ne reči....res non verba....ili kako je to u novom zavetu rečeno,"po delima njihovim poznaćeš ih"...nek mi kolege ne zamere što ne navodim broj stiha jevandjelja...
   Umesto da čelnici u komorama od članarina i upisnina koje nisu ni male, organizuju konferenciju za štampu kako bi demantovali mini stara,svi su se ućutali...u tome je prednjačio kolega Šoškić.
   Kasnije se saznalo da je on zapravo bio protiv protesta čak je i glasao protiv protesta.
   Konferenciju su platili iz svog džepa kolege Bratić Gajić i ostali,i da nije bilo njihovog učešća u svemu ovome,pitanje je šta bi bilo od svega ovog što je do sada postignuto.
   Umesto bar pohvale,čusmo prozivanja i omalovažavanje....dakle kolega Radovanoviću,da su napred navedene kolege predstavnici u komorama,ubedjen sam da bi svim srcem zastupali naše interese....problem je indolentnost i nezainteresovanost većine kolega u svim dešavanjima oko protesta i u komorama...dok se problem ne napravi....

   50
   1. Velisav Medjedović каже:

    Ovo za prozivanja i omalovažavanja se ne odnosi na vas i vaš članak...

    50
 5. advokat Dušan Bratić каже:

  Poštovani kolega Međedoviću,

  Hvala na pohvalama za angažovanje u toku Protesta, ali ipak moram ovde naglasiti i zamoliti: bez pohvala i isticanja nas koji smo se nešto više angažovali od ostalih. Već je dosta o tome rečeno ranije, pa se stvara utisak da neko od nas uporno želi isticanje navodnih zasluga. Sa druge strane, mislim da je svako od nas koji smo iskreno učestvovali u protestu podjednako doprineo. Podjednako, jer je svako činio ono što je u datom trenutku mogao. Na primer, Vi niste mogli da izađete na konferenciju za medije i da saopštite koliko zarađuju notari kada te podatke niste ni imali. Jer, kako nas je učio profesor naših profesora prava, dr. Đorđe Tasić, " ko više može, više je i dužan", pa stoga, sva su naša dela u istoj ravni. Drugo je pitanje zašto, na primer taj podatak o zaradama notara, nije objavila komora Srbije kojoj su istovetni poaci iz istog izvora dostavljeni 10 dana ranije? Šta više, zašto je mene Portparol te komore danima ubeđivao da ne objavljujemo podatke na konferenicji za medije, i još mnogo toga što je Protest vodilo autizmu i defanzivi. No, po mom mišljenju, u smislu naših aktivnosti i to treba staviti (ali ne i zaboraviti) u prošlost, pa se zaista angažovati na stvaranju bolje advokature u svakom smislu.Uslov svih uslova za to, ipak, po mom mišljenju, jeste poboljšanje materijalnog položaja advokata, koji je u velikoj meri doveden do ruba egzistencije. Na tom polju se moramo svi angažovati i simultanim aktivnostima učini korak napred. Zato, usmerimo energiju u tom pravcu. Dajmo ideje i predloge ovom Pokretu i prihvatimo ga svi kao jednu veliku porodicu advokata Srbije.

  70
 6. Srecko Pecikoza каже:

  Normalno je da ne možemo ostvariti sve ciljeve ali se moramo truditi i pokušavati da preko ovog pokreta i udruženog organizovanja utičemo na realnost položaja i delovanja advokature. Ja ne vidim problem i mislim da ima dovoljno kritične mase i volje kolega da mnoge stvari popravimo I unapredimo. Unapred se plašim trenutka kad se pokret inkorporira kao poredak da li ćemo prepoznati dalje načina delovanja i da li ćemo imati dovoljno sluha za neki novi pokret.
  Nažalost svi mi pojedinačno smo žrtve okova srpskog društva pre svega u mišljenju i načinu izražavanja mišljenja, a još vise u delanju i volji za neodustajanjem od promena.

  60