четвртак, 19. март, 2015

Šta kažu arhitekte o „Beogradu na vodi“

S obzirom da su kolege ovih dana vrlo detaljno i ozbiljno analizirale pravne aspekte Potemkinovih sela koja se u Beogradu zovu „Beograd na vodi“,
evo prilike da vidite i šta o toj temi kaže „Akademija arhitekture Srbije“:

Sledeći Članak > Sud ne overava (solemnizuje), a beležnika nema
Prethodni Članak > FASCINACIJA VISOKIM PEĆIMA
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 KOMENTARA

 1. Vesna Mrdović каже:

  Овај пројекат је само део бесмисла у коме постојимо већ више година, постојимо, а не живимо, јер би живот требало да буде нешто сасвим друго. Пошто је све приватизовано, приватизовеће и реку, приобаље, људе (које још нису)...... Урбанистички хаос на све стране - то је наша будућност, разграживање до мере да изгубимо појам о томе шта смо, где смо, коме народу припадамо, шта смо били...само још да попале књиге које су другачије говориле и спале слике које нас подсећају да нисмо од јуче. Свака централна београдска улица одавно подсећа, са оним црвеним лоше скројеним опекама које се померају и набацују пролазнику воду у ципеле када пада киша или је снег, а штикле ципела сваке даме западну у њихове непопуњене саставе, на било коју лошију улицу у било ком граду неке европске земље, па не знате где се налазите. Преграђују се, надграђују и разграђују, руше, све старе зграде - "није исплативо да се реконструишу"!! А онда никне нека емајлирана ружна зградурина, метал, скупо стакло - као рецимо зграда Народне банке на сред Трга Славија - па ће и око ње, а започели су, све њој да прилагођавају изгледом. Неће бити дуго, а деца ће мислити да смо постали колико јуче, да је сваки амерички ексер старији од нас!! И све то су и до сада урбанисти и архитекте гледали, и аминовали, и подржавали. Сруше "три листа дувана" и поставе најружнију скаламерију, мало даље на углу Таковске и Косовске нише чудо од бетона и стакла, уз подршку општинске и градске власти, мало даље........ Ма, не вреди набрајати, после покушаја да се измести ЗОО врт и стара београдска тврђава, реткост у свету а не само на Балкану, претвори у велике коцкарнице, а потом да се подигне бетонско-стаклено-метална ругоба на месту "Бека", еј, шта се ово дешава!!! Мало ли је што се све урушило, што је све на продају, и странцима и домаћима којима је само сопствени интерес оно што препознају и који су блиски власти, и вртоглавом брзином и распродаје ова земља, распродата је наша прошлост, а сад је на ред дошла и будућност. Дубајски концепт на Сави, отимање видика, шеталишта, реке, зеленила - хвала Богу што се огласи нека стручна, а угледна институција.
  Дакле, остаје нам да се предамо, сами се убијемо, или да се боримо, што предлажем, а све иоле угледне институције, САНУ пре свега, треба да се огласе, спашавајмо шта се још спасти може. Има места за улагање, немам ништа против тога, напротив, али све има границе.

  20
  1. Jovica Dj. Todorović, advokat каже:

   Da. Sve ima granice. I spašavajmo šta se još spasti može. Dižući makar ovako, na ovome sajtu glas, mi advokati, spašavamo i svoju dušu. Ali, i čast svoje profesije! To je bolja advokatura. Hvala Vam, kolegenice Mrdović, što u ovome učestvujete.

   10