Bolja Advokatura

среда, 4. октобар, 2017

Sinu ubijenih smestili 14 godina robije?

J. ILIĆ – J. D. LjUTIĆ | 04. oktobar 2017. 16:00 |

Nakon što je oslobođen optužbi da je naručio ubistvo roditelja, Saša Paunović odlučan da nađe krivce. Zoran Stanimirović, koji je takođe nepravedno osuđen kao ubica, priznao zločin posle torture

SAŠA Paunović iz Ralje kod Smedereva, koji je zbog optužbi da je 2001. godine naručio likvidaciju svojih roditelja nepravedno robijao, kaže da je spreman da javno progovori o „nezakonitostima i korupciji u policiji i sudstvu“. Kako tvrdi, oni su razlog zbog kojih je proveo 14 godina i tri meseca iza rešetaka.

Slavica (48) i Slobodan Paunović (50), gastarbajteri iz Austrije, izrešetani su u svom automobilu na obilaznici kod Železare Smederevo 9. febrauara 2001. sa 27 hitaca iz automatske puške. Saša je uhapšen nepunih sat nakon svirepog ubistva. Uprkos batinama koje je pretrpeo na ispitivanju u policiji, nije priznao zločin. Osim njega godinama je robijao i Zoran Stanimirović, koji je označen kao direktni izvršilac zločina. Paunović je bio optužen da je platio Zoranu da ubije njegove roditelje Slavicu i Slobodana.

Pred domaćim sudovima dva puta su osuđeni za ubistvo Paunovićevih roditelja na maksimalne kazne od po 40 godina, a sve zahvaljujući Zoranovom priznanju koje je iznuđeno torturom. Posle presude suda u Strazburu i ponovljenog procesa u Srbiji – oslobođeni su. Advokat Momčilo Bulatović, Stanimirovićev branilac, kaže za „Novosti“ da je u istrazi bio niz propusta, a sve je to kasnije korišćeno i na sudu.

– Dokazi su pribavljeni i korišćeni na nezakonit način, pre svega primenom mučenja, što je nedopustivo – navodi Bulatović. – Očekujem da će moj klijent Stanimirović, kao i Paunović, tražiti naknadu štete. Ipak, plašim se da će sud i država da im dosude minimalnu naknadu, a ne onu koja je adekvatna i srazmerna patnjama koje su proživeli boraveći u pritvoru i u zatvoru više od 5.000 dana.

Advokat Bulatović

Bulatović objašnjava da je Stanimirović, kada je uhapšen, u dva navrata u policiji tučen bejzbol palicom, da je vezivan za indukovanu struju, stavljana mu je najlon-kesa na glavu, prećeno mu je gušenjem…- Zbog povreda koje je zadobio, Stanimirović je oba puta vođen u lokalnu bolnicu gde mu je utvrđen prelom rebara, potres mozga, modrice po glavi i grudnom košu – kaže advokat. – Prilikom prvog saslušanja kod tadašnjeg istražnog sudije Milana Šoškića, koji je sada u penziji, nije mu omogućen poverljiv razgovor sa braniocem, a kada je davao izjavu nakon toga, 14. i 19. februara, advokat uopšte nije bio prisutan! Konačno, kad je po četvrti put izveden pred istražnog sudiju 16. marta, Stanimirović je u prisustvu advokata povukao svoje ranije, silom iznuđeno priznanje.

Zbog torture koju je preživeo, Stanimirović je podneo krivičnu prijavu protiv N. N. službenika policije u Smederevu. U policijskom izveštaju koji mu je potom dostavljen, međutim, pisalo je da se njegovi navodi i optužbe odbacuju, pa je javni tužilac kome je krivična prijava bila dostavljena na postupanje odlučio da krivično ne goni policajce.

Članak u novinama iz 2001. godine

– Drastičan je i primer i postupanje tadašnjeg istražnog sudije – ističe advokat Bulatović. – On je u džepu nosio čaure pronađene prilikom uviđaja, i to u instituciju koja za to nije bila predviđena, a da ne govorim o tome da je dopustio da se uviđaj obavi na nezakonit način i bez svedoka. Ipak, najgore je što je od prvog dana imao informacije o teškim povredama Stanimirovića i ništa nije preduzeo da ga zaštiti od torture, niti je podneo prijavu protiv onih koji su to učinili.

Zbog svega toga, kaže dalje Bulatović, Stanimirović je pravdu potražio pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koji mu je pravosnažno dosudio na ime nematerijalne štete 13.000 evra i 5.000 evra za troškove postupka.

Ubijeni Slavica i Slobodan Paunović

„ŽIVITE U MOJOJ DUŠI“

NAKON izlaska iz zatvora, na godišnjicu zločina, na svom fejsbuk-profilu Saša Paunović je napisao:

– Već 16 godina praznine, teških 16 godina nepravde, torture i patnje. Vi ste i dalje živi, svakog trenutka živite u mojoj ubijenoj duši… Samo bol i tuga zbog vašeg gubitka i nanete nepravde nikada neće umreti… Zbog nečega, nekog ili nekih ja već 14 godina nemam oca. Verujući u pravdu, ovozemaljsku i Božiju, očekujem saznanje ko mi ga je uzeo.

Apelacioni sud u Beogradu

KONSULTACIJE SA ADVOKATOM

TOKOM postupka, Paunović je ukazivao na umešanost pojedinih pripadnika policije u zaveru i podmetanje dokaza. O detaljima, koje je spreman da dokumentuje, progovoriće, kaže, nakon konsultacija sa advokatom.

Sledeći Članak > ČEMU SLUŽE STRANE INVESTICIJE U SRBIJI?
Prethodni Članak > Sudije traže zaštitu od političara
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 KOMENTARA

  1. Milan каже:

    Dokle ide sujeta branse advokatske, pa bar neko da cestita g.Bulatovicu za ovu nemerljivo vaznu pobedu koju je izvojevao...

    20