петак, 2. фебруар, 2018

САОПШТЕЊЕ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА У ВЕЗИ ПРЕДЛОГА УСТАВНИХ ПРОМЕНА

Адвокатска комора Београда сматра, да су предложене уставне промене иза којих као предлагач нацрта стоји Министар правде Републике Србије, директна претња да се онемогући владавина права која се заснива на подели власти.

Уверени смо да самосталне и независне адвокатуре као професије не може бити без слободног и независног судства.
Независност судства обезбеђује се пре свега његовом независношћу у односу на законодавну и извршну власт.

Очигледно је да извршна власт, као једина од три гране власти која се реално врши у нашем друштву, предлогом измена устава жели да постигне неколико кључних циљева који се од јавности за сада вешто крију :

1.Предложеним изменама иде се на промену назива судова за шта није дато образложење, а жели се постићи да се услед промене назива судова у Србији изазове нови реизбор судија.

Адвокатска комора Београда реизбор судија види као главни циљ извршне власти у т.зв уставној реформи правосуђа.
Ове уставне промене довеле би до разрешења свих судија у Србији и поновног избора по вољи партије на власти и то како самих судија, тако и руководилаца судова.

2.Предложеним изменама устава обезбеђује се да партија на власти директно изабере половину чланова Висoког савета судства на чијем челу ће бити „истакнути“ правник са тзв. златним гласом међу парним бројем судија.

Правни стандард „истакнутог правника“ уведен је као једна врста каучук одредбе под коју се без икаквих критеријума могу подвести било која лица под условом да су под потпуном контролом извршне власти.

3.Још гори су предлози који се тичу промена које се односе на тужилаштво од којих неке уопште не спадају у уставну материју.

Пре свега то се односи на предлог да тужиоци буду у мањини у телу које бира тужиоце, а затим и у могућности да се тужиоци премештају без њихове сагласности на места ван њиховог пребивалишта што их поставља у положај апсолутне зависности од воље политичке власти и одузима им чак и привид самосталности , сталности и независности.

Адвокатска комора Београда сматра да су предложене уставне промене испод минимума стандарда у цивилизованим и модерним демократским друштвима.

Уместо да уставне промене иду ка томе да се обезбеди основ за развој независног правосуђа, предлог Министра правде води ка томе, да се правосуђе ставио под још већу контролу партијске државе, да се из правосуђа путем изнуђеног реизбора одстране судије и тужиоци који нису по вољи партије на власти и да се Србија уставним путем спречи у покушају да се развија као демократско друштво, уместо што се развија као партијска држава.

Адвокатска комора Београда подржава и придружује се јавној критици коју су протеклих дана изнела струковна удружења судија, тужилаца и тужилачких и судијских помоћника, као и јавно изговорено неслагање са предложеним изменама које је дао Председник Врховног касационог суда Србије и апелује на све адвокате Београда као и целе Србије, да подигну свој глас ради одбране права грађана Србије да имају слободан и независан Суд јер без тога неће бити ни слободне и независне адвокатуре, нити правде за све грађане.

Београд, 2.фебруара 2018.године
Адвокатска комора Београда

Председник адв.Владимир Гајић

photo2

Sledeći Članak > НИШТАВА КУПОВИНА ОБЈЕКТА
Prethodni Članak > DOZVOLJENO REKLAMIRANJE ADVOKATA?
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 KOMENTARA

1. Vladimir каже:

Nekoliko dana kasnije, pomoćnik ministra pravde g.Backović rekao je da će se "kroz ustavne amandmane doneti zakon kojim će se ustanoviti sudska praksa.."
    Ajde da predjemo preko toga da je rečena monumentalna glupost, medjutim u daljem objašnjenju pomoćnik Backović otkrio nam je svoja razmišljanja koja su odraz jedne nove opasnosti po naš pravni poredak. Kaže Backović, neće moći više sudije da sude kako hoće nego će imati "sudsku praksu" ...koju će valjda Ministar da im propiše? Šta misli o nezavisnosti suda, Backović je sažeo u stav da nezavisnost suda nije zbog sudija, nego zbog gradjana!!!
    Tu negde skoro , kolega Gostiljac je rekao da je AKS partner Ministarstva pravde, a koleginica Dobričanin je sve "dogovorila" oko primene tehnološkog uputstva za dostavu pošte sa Visokim savetom sudstva. Gradjane znači ni advokatura neće da zaštiti .

Osvrnuo sam se na ove primere pre svega zato jer se naša ionako ponižena profesija još više unižava. Bolje je bilo dok su samo gromoglasno ćutali.