петак, 13. март, 2015

ПРОМЕНА УСТАВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Поштоване колегинице, поштоване колеге, адвокатске приправнице/е

Јавна је тајна, која се прича месецима уназад, да је у току израда нацрта новог Устава РС. Прича се да ГИЗ, у сарадњи са неким другим НВО-има, пишеу нацрт нашег будућег устава. Колико је истина или не не знам, али где има дима има и ватре. Сада се медијски припрема јавност, лаичка и не лаичка, да када дође прави тренутак за променом Устава, иста javnost прогута тај мамац и промена Устава прође не запажено.

Ја поред свег свог мог залагања нисам нашао ни једну једину верзију тог будућег Устава. Када кажем нигде, мислим на званичне сајтове органа који имају овлашћења законодавне и уставотворне иницијативе.

Међутим, Мајкл Девенпорт, амбасадор САД у РС или већ шта, разни ликови из ЕУ, па чак и разни ликови из тзв. Владе Косова, већ месецима говоре о томе како садашњи Устав Републике Србије треба мењати, да би исти био усаглашен са одредбама ЕУ.

Овом приликом ћу подсетити само на неке детаље везане за те кулоарске приче:

1. Атифете Јагјага, председница „независног“ Косова, Хашим Тачи, министар спољњих послова  „независног“ Косова, премијер те накарадне творевине звано независно Косово, говоре како Србија треба да призна Косово. Сетимо се да у садашњем Уставу Републике Србије стоји преамбула:

„Polazeći od državne tradicije srpskog naroda i ravnopravnosti svih građana i etničkih zajednica u Srbiji, polazeći i od toga da je Pokrajina Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima …“.

По мом тумачењу, ова преамбула ЗАБРАЊУЈЕ БИЛО коме да призна „независност“ Косова. Верујем да и Ви исто тако тумачите ову одредбу. Ово даље значи да, ако би неко de jure желео да по садашњем Уставу РС призна „независност“ Косова, то не би могао. Зато ће највероватније да дође до измене Устава РС у том делу, тако што ће се избрисати преамбула о Косову и Метохији како састваном делу Републике Србије.

2. У току трајања нашег протеста, говорило се о томе како ће Влада да укине јавна овлашћења адвокатури предвиђена чланом 67 Устава РС. Колико је полемика било на ту тему и колико је дискусија било на ту тему на протест адвоката, ни сам не знам.

Сетите се да је у скупштинску процедуру био ушао Закон о бесплатној прваној помоћи, па је активностима АКС исти скинут из законске процедуре.

Сетите се Закона о парничном поступку, према којем је једино адвокат могао да буде пуномоћник странке.

Сетите се одлуке Уставног суда, не знам тачан датум доношења исте, којим је то право прво дато свим лицима, па је опет одлуком Уставног суда, право заступања странака у парничном поступку дато свим правницима са положеним правосудним испитом и појединим члановима породице странака.

Сетите се нацрта Законика о кривичном поступку и члана 75, којим чланом је било предвиђено да адвокати који имају испод 5 година радног искуства не могу бити браниоци за кривична дела за која је предвиђена казна затвора изнад 8 година. Тај члан је измењен, у том смислу што се не траже године, али се тражи искуство рада у кривичним предметима, што тужилаштва, и поред спискова адвоката обашка користе. Ово је посебно битна чињеница за младе адвокате, којима је адвокатура прво запослење, јер једино преко одбрана по службеној дужности могу да стекну неко искуство.

Сетите се гомиле других законских решења из других закаона, којима се извршио атак на адвокатуру, као и закона који су у процедури а којима ће се тек извршити атака на адвокатуру.

О закон о јавном бележништву нећу ни да говорим.

Ове законе и поједине одредбе истих сам навео само као пример кршења садашњег Устава РС, којим су адвокатури дата релативно широка права и овлашћења.

Зар мислите да ће било која власт у будуће дозволити адвокатури да блокира рад правосуђа??? Тешко!!! Учиниће све да припреми терен, доношењем новог Устава, којим ће да „уоквири“ и „заузда“ адвокатуру и не само адвактуру, већ и све „непослушне“ елеменете у држави.

3. Говори се како ће бити извршена реформа полиције, у том смислу да ће приватна лица да штите државне функционере и јавне објекте. Да ће да се расформирају све специјалне јединице и да ће се формираати нека нова. Говори се да ФБИ и ЦИА учествују у свему томе.

Можда је ово што пишем пренаглашенео, али понављам, где има дима има и ватре.

4. Уставом РС прокламовано је начело поделе власти на законодавну, извршну и судску власт. Законима о Високом савету судства и Државном већу тужилаца, прекршен је тај исти Устав, зато што према функцији, као чланови савета и већа су министар задужен за правосуђе и председник Одбора задужен за правосуђе при Народној скупштини РС, дакле, чланови извршне и законодавне власти у оквиру органа за извор чланова судске власти. Сетите се где судије полажу заклетву и коме. Прва група судија је то урадила у Народној скупштини пред министром, а друга опет пред министром али у просторијама министарства. Да ли је то независно судство. Ја мислим да није!!!

Сетите се приватних извршитеља. Зар њиховим увођењем, ЗАКОНОМ, а не Уставом, није извршена дерогација надлежности судова???

Додајем и то, да је Законом о парничном поступку, као и Закоником о кривичном поступку, омногоме повређено право на употребу правног лека, тиме што су уведени изузетно високи критеријуми за употребу правних лекова, а поједини правни лекови укинути. Зар то није кршење Устава???

Док пишем овај текст, читам и текст у којем Мајкл Девнпорт, заједно са Гораном Илићем, иначе професрором Правног факултета у Београду и судије Уставног суда, траже измену Устава РС да би се ослободило тужилаштво од утицаја политике на исто, притом не дајући конкретне предлоге како би тужилаштво, а и правосуђе, постало независно од политике.

Нажалост правосуђе је оваквим законским решењима изгубило своју независност.

Адвокатура је морала да помогне судијама и тужиоцима да се изборе за своју независност. То нисмо урадили када је спроведена „реформа“ правосуђа, али су те исте судије и ти исти тужиоци пружили прећутно подршку нама у нашој борби током претходног протеста.

Поштоване колеге, ово је само анализа само неких од уставних начела која су погажена, а која могу доношењем новог Устава да буду још више погажена, и то самим Уставом, а не законима.

Зато сматрам да адвокатура има довољно капацитета, а позивам и Српско Адвокатско Друштво, као и све адвокате, да анимирамо јавност, стручну и лаичку, на могућа будућа Уставна решења, која ће правни систем у целини довести на робота који ће радити како им се нареди и да урадимо све да до тога не дође. Да покушамо све шро је у нашој моћи да се боримо против система овакав какав је и какав може да дође и да покушамо да се изборимо за бољи и праведнији систем.

Sledeći Članak > Slike govore više od 1000 reči ili in memoriam Čeda DAS
Prethodni Članak > Никада објављен одговор Српског адвокатског друштва Драгољубу Ђорђевићу, председнику Адвокатске коморе Србије
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

10 KOMENTARA

 1. advokat Dušan Bratić каже:

  Saglasan!

  60
 2. Jovica Dj. Todorović, advokat каже:

  Poštovani kolega Radovanoviću,

  Veliko Vam hvala za ovu detaljnu analizu mogućih ustavnih promena! Vi ste potpuno u pravu kada kažete da advokatura ima ''dovoljno kapaciteta'' da animira javnost o mogućim promenama Ustava. To pokušavamo sa ovim sajtom i ovim Pokretom. Mislim da je dobro što nam se u tome pridružuje svakim danom sve više kolega. Držimo se zajedno, jedino tako možemo da pokušamo da održimo svoj ustavni položaj, a to je taj član 67... Imamo li šanse na uspeh? Sigurno da imamo. Naravno, i da naše šanse nisu izvesne. Ali, ne smemo obeshrabrivati sami sebe, moramo verovati da je odbrana našeg ustavnog položaja moguća. Jer samo sa tim verovanjem imamo šanse i da uspemo. Pokušajmo, zajedno!

  60
 3. Slaven Kovačević каже:

  Veoma ambiciozno, kolega, kao što se od Vas i očekuje (uglavnom).

  40
 4. Урош Тешмановић, адвокат каже:

  Поштовани колега Радовановићу,

  Одлична анализа. Почетак решавања сваког проблема је његово препознавање и разматрање. На овом сајту смо до сада заједно препознали већи број проблема, којима наш правни систем иначе обилује, и путем сајта о њима разменили сазнања.

  Неке колеге су отишле и даље, па су нпр. иницијативама за оцену уставности, предузеле и конкретне мере ка решавању тих проблема. Надам се да ће таквих примера бити све више!

  Следећи корак за све нас је да у решавању препознатих преоблема наступимо организовано. Уверен сам да то време долази.

  60
 5. адвокат Радовановић Мирко каже:

  Нажалост ово је само врх леденог брега. Треба закопати дубље, као што је на пример избор судија Уставног суда. Такође мислим да је подношење уставних иницијатива нека врста залудног посла, јер ни једна наша уставна иницијатива, а поводом ЗоЈБ није решена, а када ће не зна се. Сетите се уставних жалби судија које су биле разрешене. Сакупљале су прашину скоро две године, да би у једном дану било решено више од 250 таквих жалби. Зар заиста постоји толико предмета пред Уставним судом да он одлуку доноси после неколико година!?!?!?!?!? По мени треба нешто радикалније урадити. Конкретно шта ја заиста немам идеју. Зато смо сви ми овде.

  50
 6. Velisav Medjedović каже:

  Iskreno da vam kažem mislim da je dobro rešenje da se tužioci ne biraju od strane izvršne vlasti .Taj predlog je po meni dobar a ostalo oko Kosova i Metohije,mislim da je suludo da se država dobrovoljno odriče bilo kog dela teritorije.
  Ne postoji crno belo rešenje niti postoji neko ko je apsolutno dobar ili loš.
  Na nama je da biramo i mi smo oni koji odlučuju o svojoj sudbini.
  To što nemamo karakterne i odlučne ljude u politici i uopšte u državnim organima je naša sramota i naš najveći problem i uvek je bio naš najveći problem u prošlosti.

  20
  1. Slaven Kovačević каже:

   Ovo za problem i sramotu se apsolutno slažem.
   Ne bih da ohrabrujem mladog kolegu, ne čini mi se da je nešto detaljno proučio gradivo, ali njegov entuzijazam je hvale vredan.
   Zato ima od mene jedno pozitivno daštanje, nevezano za problem koga se latio i njegovo viđenje istog.
   Tako, na primer, na jednoj ranijoj temi kritikovali smo ideju da tužioci & sudije sami sebe biraju, sami sebe zaliću, raspliću... Činjenica je da kod nas postoji samo privid političkog života, samo privid podele vlasti, samo privid demokratije.... Tako da nije bitno kome je FORMALNO palo u krilo da izađe u narod sa imenima & rešenjima, važno je da svi osećamo da se odluke donose negde drugde. U tom smislu, mogu da podržim i Vaš i njegov stav, ako me razumete.

   20
 7. Srećko Pecikoza каже:

  Ne bih se složio oko budućih promena u Ustavu.
  Treba predvideti nacionalizaciju, isključenje javnosti iz svih zakonodavnih aktivnosti, sudije i sud ukinuti i dozvoliti premijeru I od strane njemu ovlašćenih lica da donosi presude i u krivičnoj i u građanskoj materiji, iste objavljivati u sredstvima javnog informisanja umesto lične dostave, a ako dođe do promene premijera da makar mora imati iste inicijale kao sadašnji. Tek tada bi Srbija razumela svog premijera, sada nema sluha za njegov rad.

  20
 8. адвокат Радовановић Мирко каже:

  Колега Ковачевићу, пре 1990 године судије и тужиоци су се бирали од стране локалне власти. Кандидати су морали да прођу сито и решето да би дошли на судијску или тужилачку функцију. Градиво није добро пренето јер је преобимно да би стало у оквиру једног текста, а да читаоцу задржи пажњу.

  00
  1. Slaven Kovačević каже:

   Pa zato su ih i zvali "opštinski" 😉 jer ih je kobajagi birala skupština opštine.
   Što se tiče pomenutih sita & rešeta, upoznao sam mnoge sudije i tužioce koji su ih prošli, sa nekima i radio, pa sam slobodan da sam cenim koliko su rečena pomagala u izboru nosilaca pravosudnih funkcija i onda bila bušna. Nemojte samo da mi na to evocirate uspomene, inače ćemo da skliznemo u samoupravljanje.

   00