петак, 6. март, 2015

ПРИТУЖБА НА РАД СУДИЈЕ ПРВОГ ОСНОВНОГ СУДА У БЕОГРАДУ МИЛИЦЕ ЗЛАТАР

У прилогу достављам адвокатској јавности на знање притужбу на рад судије Првог основног суда у Београду Милице Златар, коју сам данас послао суду.

Сматрам да се ради о судији која заслужује место у „Белој књизи“ адвокатуре.

Као што морамо поменути и похвалити угледне, стручне, часне и поштене судије, сматрам да је у овом тренутку за положај адвокатуре много битније да онима који својим делима показују да нису такви, покажемо да нећемо ћутати и трпети ниподаштавање и омаловажавање адвокатске професије.

…………………………………………………….

ПРВИ ОСНОВНИ СУД У БЕОГРАДУ
Булевар Николе Тесле 42а, 11070 Нови Београд

ПРЕДСЕДНИКУ СУДА
Београд, 06.03.2015. године

 

ПРИТУЖБА НА РАД СУДИЈЕ ПРВОГ ОСНОВНОГ СУДА У БЕОГРАДУ МИЛИЦЕ ЗЛАТАР

Поштована председнице суда,

Обраћам Вам се притужбом на рад судије Вашег суда Милице Златар у складу са одредбама члана 8. и 55. Закона о уређењу судова.

Разлози и поступање судије Милице Златар због којих подносим притужбу састоје се у следећем:

Дана 26.02.2015. године сам приступио на суђење у предмету П 16809/14 у својству пуномоћника тужиоца, а ради се о предмету у којем поступа судија Милица Златар.
Заједно са мном приступио је и адвокатски приправник у нашој адвокатској канцеларији Милош Минић.

Одмах по уласку у судницу приметио сам да се, поред више слика које је именована судија поставила у судници, на зиду иза судије, а одмах испод грба Републике Србије, налази слика средњег формата, на којој је приказан адвокат који подсећа на страшило, које стоји раширених руку, где у једној руци држи некакве птичице, а у другој руци књигу и вагу, који на глави има шешир, а испред кога се налази дрвена тезга на којој пише АДВОКАТ.

Наведена слика оставила ми је утисак сатиричног, а слободан сам да кажем и вашарског, приказа адвоката. Како не бих реметио суђење, сачекао сам да се рочиште заврши, те по потписивању записника упитао судију о каквој се то слици ради и указао јој да је непримерено да таква слика стоји у судници. Судија је на то одговорила да се ради о уметничком делу и да она у томе не види ништа погрешно. На то сам одговорио да сматрам да слика одаје лични однос поступајуће судије према адвокатури и адвокатима, да се њоме, јавно пред странкама, унижава и ниподаштава адвокатска професија, те да би она морала ту слику да уклони, и истовремено јој указао да ћу о свему овоме обавестити, како Адвокатску комору Београда, тако и председника суда у коме она поступа.

Сматрам да судија Милица Златар оваквим поступањем свакодневно на суђењима у којима поступа, како адвокатима који поступају у њеној судници, тако и њиховим клијентима, изражава свој јасан став и однос према адвокатима и адвокатској професији. На овај начин она чини десциплински прекршај из члана 90. став 1. тачка 9. Закона о судијама, јер очигледно некоректно поступа према учесницима у судском поступку, односно конкретно према припадницима адвокатске професије.

Поред тога, радњама притужене судије повређују се бројне норме Закона о судијама, Судског пословника и Етичког кодекса.

Тако Судски пословник одредбама члана 87. прописује да суднице и просторије у којима се одржавају суђења морају бити опремљене грбом и државном застовом, који се по правилу постављају на зиду иза судског већа, а није предвиђено да се у судници могу постављати било какве фотографије или слике или томе слично, јер је судница светилиште у коме се дели правда, а не уметничка галерија. Поред тога судија у свом раду мора бити самосталан и независан, и понашати се сагласно Етичком кодеку, те ни на који начин, па ни постављањем слика на зидове не сме изражавати своје личне ставове према било коме, а нарочито не према адвокатури која заједно са судством и тужилаштвом чини један од три стуба правосуђа.

Поступањем судије Златар крше се и одредбе члана 91. Судског пословника којим је прописано, између осталог, да су судије дужне да се према странкама и лицима која се налазе у судској згради или присуствују извођењу појединих радњи у току судског поступка, односе тако да поштују достојанство њихове личности. Такође, Етички кодекс, који је донео Високи савет судства на седници одржаној 14.12.2010. године, у тачки 4.1 прописује да судија мора да се суздржава од недоличних поступака, као и од поступака који могу нарушити поверење јавности у рад суда, а у тачки 4.3 да судија, као лице изложено сталном суду јавности, слободно и својевољно, прихвата лична ограничења која му намеће судијска функција.

Међутим, и поред тога што сматрам да именована судија наведеним поступањем чини дисциплински прекршај, исто тако сматрам да је колегијално на уочени пропуст прво указати и пружити прилику да се учињена грешка исправи.

Зато захтевам да моју притужбу узмете у обзир, те да судији Милици Златар укажете на учињен пропуст и предузмете мере које ће у будуће спречити да се на овако непримерен начин изражава непоштовање према адвокатској професији и поступа на начин који нарушава поверење јавности у суд, и то пре свега због утиска и односа који грађани морају имати према суду, а који свакако не могу бити на потребном нивоу у ситуацији када суд јавно пред странкама омаловажава и ниподаштава адвокате, чија је дужност да управо пред тим судом штите и заступају интересе грађана.

Молим да ме о предузетим мерама обавестите у складу са одредбама члана 55. Закона о уређењу судова. И истовремено Вас обавештавам да сам примерак ове притужбе, ради упознавања са њеном садржином, доставио Управном одбору Адвокатске коморе Београда.

Адвокат Урош Тешмановић

Sledeći Članak > DOGAĐA SE NEZAMISLIVO
Prethodni Članak > SLUŽBE ZA PRUŽANJE POMOĆI I PODRŠKE SVEDOCIMA I OŠTEĆENIMA KAO NOVI UDAR NA ADVOKATURU
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 KOMENTARA

 1. advokat Bokšan Đorđw каже:

  Hrabar i dostojanstven potez Kolega. Nadam se da če Vas vaša matična komora podržati u ovome i da neće dozvoliti da se ovo završi kao lični sukob kada je očigledno da ovim potezom štitite ugled svih nas.

  141
 2. Vera Djurović Bojović каже:

  Ja sam šokirana. Ovo je više nego skandalozno ponašanje vršioca funkcije javne vlasti, jer tim nazovi umetničkim delom (sve i da jeste, nije mu mesto u sudnici), ne samo ta sudija, nego i ceo sud se na najgrublji način sprda sa advokaturom i svim strankama koji dodju u tu sudnicu šalje jasnu poruku - advokati su strašila, od kojih treba bežati, kao što ptice od njih beže, ili "kao djavo od krsta".

  Time što je jedna takva slika postavljena u službenu prostoriju suda, sudnicu ili kabinet, sud je u potpunosti odobrio i poruku koja se na taj način šalje strankama.

  Ništa nije slučajno. Šta ubuduće možemo da očekujemo, slike na kojima se advokati vešaju ili direktne pozive strankama da ne angažuju advokate.... Kao što so Selaković mesecima promoviše na sajtu Ministarstva pravde, veličajući jeftinoću i stručnost notara, uporedjujući je sa navodno skupim advokatskim uslugama.

  Ovo samo naizgled deluje bezazleno, jer, eto, toj sudiji se svidelo to umetničko delo. Pa neka ga nosi kući i neka ga kači gde hoće i na glavu ako joj se toliko svidja, a ne u sudnici. Jer ta sudnica je njena koliko i naša. MI JE PLAĆAMO. I sudnicu i nju.

  Zato o ovome treba obavestiti i VSS, ali to pre svega treba da uradi Komora, a ne mi kao pojedinci. Kolega Tešmanović je pravilno postupio, i ja bih to uradila, ali bih o svemu ovome obavestila i Komoru i zahtevala reakciju.

  51
  1. Tanja каже:

   Privatni zivot ovog sudije bi vas tek zaprepastio vise nego njen odnos prema profesiji...nije nista licno ali nemoral u privanom zivotu ne bi trebao da se tolerise nekom ko vrsi ovako bitnu funkciju jer je ona sramota za sudije

   10