четвртак, 4. мај, 2017

Paralelna Skupština 13.maja – Revolucionarna pravda

Mora se priznati da je kolega Dusan Bratic do sada, daleko bolje od svih koji podrzavaju Skupstinu od 13. maja 2017., dao argumente u prilog toj skupstini. Medjutim, i pored svega, cak ni kolega Bratic ne moze da ucini nista naspram jasnih odredbi Statuta AKB kada je u pitanju nadleznost za sazivanje izborne Skupstine i imenovanje Izborne komisije. Kada je u pitanju Vanredna Skupstina cije su odluke posluzile kao pravni osnov za zakazivanje izborne skupstine, u samom sazivanju te sednice takodje je doslo do jednog propusta.

Naime, i pored saveta dvojice kolega koji su za to bili zaduzeni, predstavnici inicijative 576 advokata propustili su da uz predlog dostave i predlog sacinjenih odluka koje ta skupstina treba da usvoji. Tu je takodje Statut jasan. Kada tome dodamo cinjenicu koju su obznanili sami sazivaci te skupstine, da je u glasanju ucesce uzelo 254 advokata, dolazimo do zakljucka da skupstina od 8. aprila nije imala ni neophodan kvorum za odlucivanje.

Najzad, glasanje koje je isforsirano na Skupstini od 23. aprila, van bilo kakvog dnevnog reda i bez utvrdjivanja onih glasova koji bi bili protiv ili uzdrzani, to glasanje radi konvalidacije odluka vanredne skupstine od 8.aprila obuhvaceno je neregularnoscu. Skupstina 13. maja drzi se uz pomoc rada Izborne komisije koja nema na raspolaganju kandidacione prijave niti moze da izvrsi uvid u personalna dosijea advokata kako bi proverila ispunjenost uslova svake podnete kandidature.

Image result for tintor dobricanin ninic

Na kraju, Radno telo u cije ime je kolega Dusan Bratic dao obrazlozenje pozivu za skupstinu 13. maja preuzelo je ingerencije Upravnog odbora AKB. Za ovakvo postupanje nema nikakvog uporista u Statutu AKB. Primenjuje se dakle, t.zv.revolucionarna pravda cija je sustina u gazenju prava iz nekih samoproklamovanih visih razloga. Inicijatori sazivanja vanredne skupstine imali su jedan jedini cilj, a to je pritisak radi nastavka prekinutog izbornog procesa. Taj cilj je postignut kada se UO smilovao da zakaze izbore za 10.juni.

Cak je i sam kolega Bratic kao i ostali advokati koji podrzavaju kandidata Gorana Ninica bio na strani vecine koja je izglasala ovaj Statut AKB u septembru 2016.godine. Taj Statut iako formalno postavlja Skupstinu za najvisi organ komore, zapravo po svojoj sustini premoc daje Predsedniku i Upravnom odboru.

Mi smo, kao sto se zna, bili protivnici tog Statuta. Danas taj Statut onemogucava organizatore Skupstine od 13. maja da svoj cilj realizuju na statutaran nacin. Septembra 2016. godine vecina se okupila oko predloga Statuta ovog istog UO zbog interesa neposredne demokratije u komori i zbog stava da advokati okupljeni u AOD ne mogu imati biracka prava. Danas su to suprotstavljeni tabori. Zajedno na Skupstinu 13. maja idu i oni koji su protiv birackih prava AOD i oni koji su mozda najbrojniji AOD/ Karanovic & Nikolic/. Stavovi se zauzimaju psihodelicno, bez ikakvih principa.

Treca strana u tom sukobu smo i mi okupljeni oko pokreta za Bolju advokaturu. Pokusavamo da ne doprinosimo stvaranju haosa na vec postojeci haos. Kakav nam haos tek predstoji najavio je predsednik AKS u tehnickom mandatu – Dragoljub Djordjevic. On ce, kaze unapred, priznati rezultate Skupstine od 13.maja. Ta njegova izjava uvod je u tragican rasplet na relaciji AKS I AKB.

Izgleda da je i nasoj advokaturi neophodna lustracija? Isti ljudi sebi uzimaju za pravo da nastavljaju sa stvaranjem haosa.
Te 2010. godine kada je na paralelnoj Skupstini za Predsednika AKB izabran kolega Jelovac, clanovi UO postali su i danas predsednicki kandidati i clanovi Radnog tela Ninic, Zora Dobricanin i Jugoslav Tintor. Pomoc im je pruzala logistika AOD Karanovic & Nikolic, a patronat akcije bio je Predsednik AKS Dragoljub Djordjevic. Kolega Dusan Bratic ih je rusio.

Danas je sve deja vu. Samo je kolega Bratic promenio stranu.

Image result for changing sides

Sledeći Članak > ODLUKA IZBORNE KOMISIJE AKB br. 1590-2/2017
Prethodni Članak > ВАЖНО - САОПШТЕЊЕ УПРАВНОГ ОДБОРА СА СЕДНИЦЕ ОДРЖАНЕ 28.04.2017. ГОДИНЕ
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *