субота, 22. јул, 2017

Овако Пошта Србије вара своје грађане

Упозоравамо јавност да је од 9. јуна 2017. године у примени акт под називом Техничкоупутство о пријему и уручењу судских писмена и писмена у управном поступку, донет од стране в.д. директора ЈП „Пошта Србије“ Мире Петровић, којим се уређује поступање поште приликом уручења позива, одлука и других судских писмена у судским поступцима (кривичним, парничним, извршним и прекршајним) као и управним поступцима.

Упркос томе што је материја достављања регулисана процесним законима који се примењују у сваком посебном поступку (Закоником о кривичном поступку у кривичним поступцима, Законом о парничном поступку у парничним поступцима, Законом о извршењу и обезбеђењу у извршним поступцима, Законом о прекршајима у прекршајним поступцима, Законом о општем управном поступку у управним поступцима), в.д. директорка Јавног предузећа „Пошта Србије“ нашла се позваном да својим актом, интерним актом овог предузећа задире у домен процесних закона Републике Србије, на начин којим се непосредно и грубо задире и у Уставом прописану хијерархију правних аката, као и у права грађана и правних лица који учествују у судским и управним поступцима.

Наиме, службеници поште који врше достављање писмена у судским и управним поступцима принуђени су да поступају по овом интерном упутству, што у бројним случајевима доводи до тога да се писмена достављају остављањем у поштанске сандучиће грађана и правних лица, уз потпис поштара на повратници на којој би требало да се потпише лице које прима писмено које се доставља.

Овакав начин регулисања достављања у великом броју случајева доводи или може довести до тога да се достављање врши на начин другачији од оног који је прописан законом којим се уређује поступак који је у питању (судски или управни), односно да се судовима и управним органима који воде поступке, као и пошти као органу који врши достављање, намеће закључак да је извршено уредно достављање у ситуацијама у којима се према релевантним законима не би могло сматрати да је извршено уредно достављање.

Посебно је фрапантан податак да је наведено „Техничко упутство“ донето на основу уговора ЈП „Пошта Србије“ о пословној сарадњи са Високим саветом судства и Државним већем тужилаца, као и на основу мишљења Министарства државне управе и локалне самоуправе од 12.05.2017. године (донетог у време док је на челу овог министарства била садашња председница Владе Србије), односно да су ови органи пристали да учествују у прекрајању закона који уређују судске поступке упутством директора јавног предузећа.

Техничко упутство намеће и судовима и управним органима обавезу да писмена која достављају класификују и обележавају на начин предвиђен упутством, који нема упориште у одредбама закона нити Судског пословника, те се, према слову упутства, достављање од стране службеника поште даље врши у зависности од начина на који је свако појединачно писмено обележено.

Техничко упутство посебно регулише и поступак приликом достављања писмена у судским и управним поступцима лицима која имају отворен поштански преградак, и то на начин да се сматра да је писмено уручено истог дана када приспе у поштански преградак, без обзира да ли га и када корисник поштанског прегратка уопште преузме.

Осим што је у питању очигледно незаконит поступак, односно уређивање материје регулисане законима актом директора јавног предузећа у форми техничког упутства, основано претпостављамо да је у питању уступак интересима лица која теже да на лакши и највероватније незаконит начин изврше достављање већег броја аката у одређеним поступцима, који би затим даље производили дејства према лицима којима достављање буде извршено, при чему многи од њих не би ни били свесни да им је неко писмено достављено (нпр. у поступцима извршења и сл.).

Ово посебно ако се има у виду да је примена наведеног техничког упутства отпочела у летњим месецима, када многи грађани бораве ван свог редовног места боравишта, те су шансе да их задеси овакво „достављање“ судског писмена на основу упутства директорке ЈП „Поште Србије“ и још веће.

Упозоравамо судове и управне органе, али и службенике ЈП „Поште Србије“ да су једини акти меродавни за оцену правилности извршеног достављања судских писмена закони који регулишу поједине судске поступке, као и Закон о општем управном поступку за достављање у управним поступцима.

Посебна одговорност лежи на судовима који су дужни да суде на основу Устава и закона, а не на основу техничких упутстава партијски постављених директора јавних предузећа, које је режим Александра Вучића задужио да са јавних позиција служе приватним интересима властодржаца и њима блиских лица.

Уколико се правосуђе, у оквиру својих уставних и законских надлежности и овлашћења, не одупре притисцима извршне власти, нема гаранција да се о судбинама и каријерама носилаца правосудних функција једног дана неће одлучивати упутствима, закључцима или другим сличним актима директора јавних предузећа или носилаца функција у извршној власти.

Срђан Ного, народни посланик
Инфожурнал.нет

Sledeći Članak > Rekapitulacija
Prethodni Članak > УЗУРПАТОР ANTE PORTAS
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 KOMENTARA

 1. Vladimir Gajic advokat каже:

  Ovo je samo jedan od primera koji na drastican nacin dokazuje da Srbija nije pravna drzava i da se nismo mnogo odmakli od vremena posle 45- . te kada sudije i tuzioci nisu morali nuzno da budu pravnici. Da direktor poste sebi dozvoli uz saucesce VSS I DVT da u dogovoru prekrse sve procesne zakone, skandal je prve vrste.

  90
  1. adv.Vera Djurović Bojović каже:

   Kakav, bre, direktor pošte, činovnik, niko i ništa.

   Visoki savet sudstva je tu jedini krivac ( DVT samo prepisuje od VSS, inače pojma nema gde se nalazi). Visoke i birane veličine. Sram ih bilo. Sva prljavština otud dolazi, od kad je ovo telo prvi put osnovano, izmišljeno i osnovano, pa do danas. To nisu ni sudije ni pravnici, to su obične sluge režima, bilo kojeg. Samo neka se neko prijavi da bude advokat. Kao Nata i Malovićka, onaj veliki stručnjak, 2 meseca pripravnik, pa ministar pravde, kao i ova današnja, a tek Selaković, veliki orator bez dana radnog iskustva bilo gde, makar kao portir. Ali taj se ne bi usudio da bude advokat, bar dok mu je Vučića, bolje je na državnim jaslama.

   Dakle, Visoki savet sudstva nam je svima "zabiberio". Dežuram na poštanskom fahu celo leto, za mene i dvojicu kolega, kao neka zaludna baba, trčim svaki dan da me ne potpišu poštari da su oni ja. A o gradjanima da i ne govorim. Ma koga gradjani interesuju, osim da im ogule kožu s ledja za svaku moguću taksu, što su usta utvorili, i pre nego što su ih otvorili, za porez na sve živo, za veliko, još na početku godine obećano povećanje plata i penzija, pa ništa do kraja godine, povećanje od 0,5%, za pola kilograma bresaka. I kao da samo postoje državni činovnici i penzioneri. A gde je većina, onih koji primaju 20.000,00 mesečno, ili onih koji treba da se ubiju da i toliko zarade, neto i, naravno, da lepo žive sa tom velikom zaradom.

   80
 2. Даринка каже:

  Овако дилетантском и силеџијском одлуком може да вам се деси да одлети сва ваша покретна и непокретна имовина, а да ви то и не знате. Стигне решење о извршењу на стану (заплена, процена и продаја) на прим. (пало на памет некоме да вам узме стан, знајући ово ново "правило" доставе) ви на послу или на годишњем одмору, поштар потпише да је примио или вам остави у сандучету обавештење да је после неуспешне доставе датума тог и тог судско писмено окачено на огласну таблу, ви трчите у суд, на огласној табли писмена нема (управо ми се то десило прошле недеље)....и шта онда ?....извршитељи на вратима - оде ваш стан на добош !! Дакле, грађани треба да дежурају поред својих поштанских сандучића да им се не би десило да остану без игде ичега !!!! Или да свакодневно безглаво трче од суда до суда да проверавају да ли их има на огласним таблама.
  Нисам правне струке али знам да ово јесте правно насиље и да је овакав начин "доставе" уприличен по правилима Директорке Поште, противан одредбама парничног, кривичног, извршног, прекршајног, ванпарничног закона који регулишу начин достављања судских писмена (позива, судских одлука - решења, пресуда) и директно задире и крши основна људска права гарантована Уставом Републике Србије и Европском конвенцијом за заштиту људских права.
  Овом ситуацијом би правна струка морала озбиљно да се позабави.

  40