понедељак, 14. август, 2017

Otvoreno pismo Dragoljubu Đorđeviću

Predsednik Advokatske komore Beograda je onaj ko je dobio najviše glasova beogradskih advokata!

Poštovani kolega Djordjeviću,

Veliko Vam hvala što ste sa advokatima Srbije, na sajtu AKS, podelili svoju prepisku sa Ministarkom pravde.
Onim kolegama koji već nisu, preporučujem da Vaše pismo pročitaju ovde.

Medjutim, Vaše pismo je upućeno na pogrešnu adresu, i dockan.

Elem, od 2010.godine, od kada se tužakate i preganjate oko funkcija u AKS i AKB, niste nikada udostojili advokate Srbije, da nas tako “potpuno i jasno“ informišete, kao Ministarku, oko čega ste se sve sudili i oko čega se još uvek sudite.

Hoću da kažem, Vi izveštaj morate podneti nama, a ne njoj.
I morali ste da učinite to mnogo puta od 2009. godine, od kada se potpisujete kao predsednik Advokatske komore Srbije.

Na Sajtu AKS, uvaženi kolega Djordjeviću, nedostaju mnogo važniji sadržaji no što je Vaša prepiska sa Ministarkom.

Prvo, to je finansijski izveštaj koji je usvojen 4. juna 2017. godine na sednici Skupštine AKS.
A onda ispod toga: spisak, sa imenom i prezimenom, svih članova Skupštine koji su taj izveštaj u ime advokata Srbije usvojili, i time legalizovali sva trošenja iz kase naše krovne Komore.

Taj Izveštaj treba da dominira na Sajtu. A nema ga.

I da ne bude zabune, ne sporim ja pravo predstavnicima advokata u Skupštini AKS da glasaju za usvajanje izveštaja po svojoj volji i savesti.

Samo kažem da mi imamo pravo da znamo koliko ih je tom prilikom bilo prisutno (tačno u broj), i ko su te kolege.
A verujem da su oni glasali, ako su glasali, onako kako su glasali, sa dobrim razlozima.

Drugo, na Sajtu nedostaje Vaš izveštaj! Kada je neko predsednik AKS tako dugo, kao Vi što ste, pored dominantne fotografije koja nas je dugo vremena dočekivala čim otvorimo Sajt, treba da nas sačeka i Vaš lični izveštaj o tome šta ste Vi uradili za advokaturu Srbije za više od osam godina.

Opširno bi to pismo bilo, skoro kao ovo Ministarki, verujem, ali ne brinite, imamo mi strpljenja da čitamo, a poslednjih godina smo i znatiželjni, jer je u našem poslu počelo da dogoreva do nokata.

Primera radi, sve nas interesuje kako se to desilo da AKS reaguje na propise o javnom beležništvu, koji toliko ugrožavaju advokaturu, sa ČETIRI godine zakašnjenja.

Šta je zaokupljivalo Vašu ličnu pažnju sve to vreme, pa niste primetili da nam se sprema takav belaj? Zatim,sve nas interesuje kako to da od onog pobedničkog sporazuma kojim smo okončali obustavu rada u januaru 2015. godine,danas nikakve vajde nemamo.

Ako ste Vi, može biti smetnuli s uma, zbog većih esnafskih briga, mi nismo.
Tada smo prekinuli samo obustavu rada, ali ne i protest.

Šta ste Vi lično, predsedniče koji je izabran još 2009. godine, a zove se i preziva kao i onaj što je izabran 2012. godine, radili u ove dve poslednje godine “protesta“?
Kako ste protestvovali? Protiv čega? Kome?

Da ne okolišem, “kao kiša oko Kragujevca“, kolega Djordjeviću, za stanje u advokaturi, sukobe, podele, urušavanje ugleda profesije i td. itd. poslednjih godina, odgovorni su mnogi, verovatno da smo odgovorni i svi, ali najodgovorniji ste Vi!

Lično Vi!
Zato što ste sve vreme tog sunovrata advokature predsednik Advokatske komore Srbije.

I zato što, umesto da mirite i smirujete, tražite i nalazite rešenja, Vi sve vreme dolivate ulje na vatru, i pospešujete sukobe.

Samo ove dve činjenice koje sam ovlaš naveo su dovoljne da se Vi povučete. Da Vas još jednom podsetim.

Prvo, protiv propisa o javnom beležništvu smo se digli četiri godine nakon što su doneti.
I drugo, od sporazuma kojim je okončan protest u kome smo “doterali Cara do duvara“, sada nemamo nikakve koristi.

Umesto da se povučete, ne samo da se više ne kandidujete, nego da se udzržite od učešća u kadriranjima i arbitriranjima, Vi nastavljate da vodite “glavnu reč“.

Tako, Vi ste sada našli “pravni osnov“ da presudite ko je novi predsednik Advokatske komore Beograda.

Kolega Djordjeviću, batalite paragrafe i sudske presude, batalite jalova nadgornjavanja oko procedure, predsednik Advokatske komore Beograda je onaj ko je dobio najviše glasova beogradskih advokata!

I, učinite uslugu Jugoslavu Tintoru, nemojte mu više pomagati.
Mlad je čovek, pred njim su izbori, i izbori, pobede i porazi, ne tovarite mu već sada ljagu koju neće moći
da spere do kraja karijere. Ni Vi, ni druge dominantne osobe iz Vašeg i njegovog okruženja.

On nije pobedio na izborima, zato što je dobio manje glasova od pobednika! Ne gurajte ga u blato komorskih intriga i podmetanja.

Jugoslav Tintor ima sve predispozicije da iz jedne plejade mladih krivičara, odličnih mladih advokata, izraste u jednog od velikih branilaca u srpskoj advokaturi, na koga će se ugledati, i kojim će se ponositi “buduća neka pokolenja“.

Ne uništavajte i ne trošite te njegove potencijale, zarad ambicija i interesa koji nisu samo njegovi.
U izlaganju Ministarki ste poentirali na tome da pok. Slobodan Šoškić nije mogao predati dužnost novoizabranom rukovodstvu Advokatske komore Beograda, jer tu dužnost ni sam nije imao, zato što je njegov izbor poništen presudom Višeg suda u Beogradu P. br. 2105810 od 18.11.2011. godine.

Propustili ste da informišete Ministarku da je ta presuda doneta “na osnovu priznanja“, a da je tužbeni zahtev priznao g. Slavko Jelovac, čiji ste izbor za predsednika AKB Vi protežirali, nakon čega je došlo do nasilnog preuzimanja dužnosti u Komori obijanjem prostorija Komore u sred noći.

Dve i po godine kasnije izbor g. Jelovca je takodje poništen, zato što je izborni postupak nezakonito i neovlašćeno započet odlukom Upravnog odbora Advokatske komore Srbije kojim ste Vi predsedavali.

Uspeh u parnici na takav način, nameštenim priznanjem tužbenog zahteva, izaziva ono što mladi
advokati nazivaju “transfer blama“.

I nekoliko opštih, i najvažnijih poruka.
Ne prizivajte Ministarku u pomoć. Arbitraža izvršne vlasti advokatima nije potrebna.
Vama možda, ali je to Vaš problem.

Odustanite od centralizacije moći u Advokatskoj komori Srbije. To neće proći!

Ne zato što smo mi, tzv. “mali“ advokati ljubomorni da Vi, ili bilo ko drugi posle Vas, u toj moći uživa, nego zato što nas je iskustvo naučilo da centralizovana moć u AKS može lakše i brže da “proda našu kožu“.

A mi smo, vidite, odlučili da to ne dozvolimo. I to ne zato što smo mnogo hrabri ili jaki, ili dokoni, pa teramo inat. Nego zato što je, ne znam da li to vidite sa visine svog položaja, “malom“ srpskom advokatu dogorelo do nokata.

Teško živimo, i sve teže, u poslu koji je sve gori.
Sve teže je doći do posla, završiti posao, i naplatiti posao. I mi moramo da branimo golu egzistenciju svoje nejači.

Više nemamo šta da izgubimo. Rešeni smo da sprečimo svaku koncentraciju moći, da bi smo otežali rasipanje naših interesa. Ako me razumete šta Vam hoću reći?

U tom smislu, Advokatska komora Srbije treba da bude onakva kakva odgovara advokatima.
Prvo, jeftina. Drugo, Odluke u AKS treba da donose komore u njenom sastavu, a ne otudjeni predstavnici advokata, koji ne odgovaraju za svoj rad Komorama kojima pripadaju.

Teško se može braniti sadašnje rešenje u Statutu AKS po kome članove Upravnog odbora AKS (i predstavnike u Skupštini AKS) biraju Skupštine komora u sastavu, ali nakon što ih izaberu praktično ne mogu da ih opozovu, jer konačnu odluku o njihovom opozivu donosi Skupština AKS (vidite član 112 stav 5 i 6 Statuta AKS).

Kada je reč o članovima Skupštine AKS stvar je dovedena do non sence-a, jer ispada da oni opozivaju sami sebe.

Članovi Upravnog odbora AKS odgovaraju za svoj rad Skupštini AKS, koja ih nije izabrala, a ne odgovaraju Skupštinama komora koje su ih izabrale, što je takodje non sence.

Članovi Skupštine AKS odgovaraju advokatima, ali tek kad im prodje mandat, ako se ponovo kandiduju.
Do tada – nikome.

Treće, AKS treba da se bavi: medjunarodnom saradnjom, zakonodavnim aktivnostima i zaštitom prava i interesa advokature i advokata, prevashodno prema državi, a zatim tarifom, visinom upisnine i drugim pitanjima koja moraju biti jednobrazno rešena za celu Srbiju.

Četvrto, javna ovlašćenja treba da se vrše u komorama u sastavu.
Nema nikakvog razloga da se u Beogradu, pa ni u drugom stepenu, odlučuje da li je advokat u Babušnici izvršio disciplinski prekršaj, niti da li je neko dostojan da bude advokat u Rumi.

Takodje, advokat iz Lebana ne treba da se edukuje na sedmom spratu Dečanske 13 u Beogradu, a svi mi za to da plaćamo basnoslovni zakup.

Advokati treba da se edukuju tamo gde je njima najlakše i najjeftinije.
To treba da organizuju njihove matične komore, tamo gde advokati žive i rade.

S kolegijalnim uvažavanjem!

jovica

Adv. Jovica Dj. Todorović,
potpredsednik AKB

Sledeći Članak > SAOPŠTENJE PREDSEDNIKA ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA ADV. VLADIMIRA GAJIĆA ZA NOVOUPISANE ADVOKATE I ADVOKATSKE PRIPRAVNIKE
Prethodni Članak > ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ПРЕДСЕДНИКА АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА АДВ. ВЛАДИМИРА М. ГАЈИЋА
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *