уторак, 30. мај, 2017

OTVORENO PISMO DELEGATIMA SKUPŠTINE AKS I ADVOKATIMA

Резултат слика за information

Početkom ove nedelje advokatima delegatima u Skupštini AKS pristižu pozivi za Izbornu skupštinu AKS, zakazanu za 04.juni 2017.godine. Poziv za sazvanu Izbornu skupštinu AKS potpisao je Dragoljub Đorđević, advokat kao predsednik AKS.

Potpisani advokat Dragoljub Đorđević nije predsednik Advokatske komore Srbije, jer je njegov izbor za predsednika AKS izvršen 11.02 2012.godine pravosnažno poništen (presudama Višeg i Apelacionog suda u Beogradu).

To znači da od donošenja presude Apelacionog suda u Beogradu Gž.1492/16 31.marta 2016.godine, advokat Dragoljub Đorđević, zbog pravnog dejstva presude, NIJE PREDSEDNIK ADVOKATSKE KOMORE SRBIJE ,pa nema ni pravo da saziva Izbornu skupštinu AKS.

Za sve ovo vreme od godinu i više dana, Dragoljub Đorđević advokat zloupotrebljavajući nadležnosti predsednika AKS u Advokatskoj komori Srbije, uz konstatnu upotrebu zvaničnog loga Komore i pečata Komore, uspostavio je polako, ali temeljno nova pravila:

– zakonitost je zamenio za nezakonitost,

– poštovanje Zakona o advokaturi, Statuta AKS i Kodeksa profesionalne etike zamenio je za njihovo kršenje,

– zalaganje za poštovanje zakona i pravila proglasio je dogmom i autoritarnošću,

– istinu je zamenio neistinom (lažima).

Na ovaj način, uspostavio je prostor za iznošenje nestručnih mišljenja, donošenje nezakonutih i protivstatutarnih odluka, za manipulaciju članstvom iznošenjem raznih neistina (laži) i diskvalifikacija, a sve sa ciljem da svaki demanti neistine personalizuje.

Sve ovo, poštovane koleginice i kolege, odigrava se pred nama. I pored činjenice da je ovakvo ponašanje Dragoljuba Đorđevića samozvanog predsednika AKS i njegovih pomagača dovelo u pitanje budućnost naše profesije, ostalo je potpuno bez naše odgovarajuće reakcije.

Brzo smo zaboravili da smo odkidanje dela našeg posla javnim beležnicima sprečili samo zahvaljujući podršci svakog advokata i to od početka do kraja. Da nije bilo te jedinstvene, snažne podrške svakog od nas, ne bi bilo pozitivnog rezultata.

Zar je bilo lakše boriti se protiv države nego sada za sopstvenu profesiju a protiv bahatih manipulanata koji su nedostojni i samog naziva „advokat“?
Dragoljub Đorđević, advokat, ovim pozivom za izbornu skupštinu zapravo zatvara krug koji je otpočeo februara 2012.godine.

Naime, 11.02 2012.godine na Izbornoj skupštini AKS za izbor Dragoljuba Đorđevića za predsednika AKS glasali su i delegati iz Advokatske komore Beograda čiji je izbor bio poništen. Sada poništeni predsednik Dragoljub Đorđević poziva i to uz upozorenje na obaveznost prisustva upravo tih delegata čiji je mandat poništen kao i delegate koji su na nelegitimnoj Izbornoj skupštini AKB birani u skupštinu AKS.

Dakle, delegati iz AKB koji su učestvovali u izborima 11.02 2012. godine a čiji je mandat poništen zajedno sa ostalim delegatima iz advokatskih komora u sastavu AKS, sada na Izbornoij skupštini 04.juna 2017.godine treba da potvrde mandat delegatima izabranim na nelegitimnoj skupštini AKB održanoj 13.maja 2017.godine!

Ovakvi izbori su i nedopustivi i sramotni za advokaturu.

Pored navedenog, polazeći od Zakona o advokaturi i Statuta AKS , Izborna skupština sazvana odlukom od 25.05 2017. godine zakazana je nezakonito i preuranjeno za 04.juni 2017.godine, jer nisu potpuno i blagovremeno sprovedene sve izborne radnje izbornog postupka i nisu ispunjeni uslovi za njeno održavanje.

Navedno se potvrđuje i sledećim:

Verifikaciona komisija AKS nije izradila i blagovremeno dostavila ili objavila svoj Izveštaj o zakonitosti sprovedenih izbornih postupaka u advokatskim komorama u sastavu AKS sa predlogom Skupštini za potvrđivanje mandata (svih ili delimično),što je suportno čl.61.st.6 i čl.62.st.2. Statuta AKS.

Ova komisija je dužna da dostavi izveštaj Skupštini najkasnije 10 dana pre isteka mandata predstavnicima u Skupštini AKS (01.02 2016), ali isti nije objavljen na web stranici AKS, niti je predlog za potvrđivanje mandata ikada dostavljen predstavnicima skupštine;

Izborna komisija AKS:

nije izvršila proveru ispunjenosti uslova za kandidovanje i nije utvrdila Liste kandidata , niti je liste blagovoremeno dostavila na potvrdu UOAKS, što je suproptno čl.79.st.1. Statuta AKS. Utvrđivanje liste kandidata Izborna komisija vrši najkasnije 10 dana pre održavanja izborne sednice Skupštine AKS, pa se u ovom slučaju utvrđenje liste kandidata ne može vršiti posle 25.05. 2017. godine i rok za preduzimanje ove izborne radnje je protekao u ovom slučaju;

nije donela ni Odluku o utvrđivanju liste kandidata i blagovoremeno je objavila na web stranici i oglasnoj tabli AKS sa tačnim vremenom objavljivanja, što je suprotno čl.79.st.5.Statuta AKS.

Svaka nepravilnost i propust u sprovođenju navedenih izbornih radnji Izborne komisije AKS direktno utiče na povredu prava prigovora protiv odluka Izborne komisije AKS, što je propisano članom 79.st.4. i 5. Statuta AKS i predstavlja direktnu povredu izbornog postupka;

-nije donela ni Odluku o potvrđivanju lista kandidata i blagovremeno je objavila na web stranici i oglasnoj tabli AKS sa tačnim vremenom objavljivanja, što je suprotno članu 80.st.2.Statuta AKS.

Potvrđene Liste kandidata Izborna komisija dostavlja predstavnicima Skupštine AKS, advokatskim komorama u sastavu AKS i objavljuje na web stranici i oglasnoj tabli AKS, najkasnije 5 dana pre održavanja izborne sednice Skupštine AKS, pa se u ovom slučaju potvrđene liste kandidata ne mogu dostavljati i objavljivati posle 30.05.2017.godine i rok za preduzimanje ove izborne radnje je protekao u ovom slučaju.

Poštovane koleginice i kolege, ovakva izborna skupština nikako nije u interesu advokature.
Interes za sprovođenje ovakvih izbora je u tome da se na čelo Komore Srbije dovedu pojedinci koji će potpuno izmeniti advokatsku profesiju u pravcu napuštanja koncepta samostalnosti i nezavisnosti advokature kao službe koja pruža pravnu pomoć i njenim pretvaranjem u usluge, uvođenjem kapitala u advokatska društva i stvaranje jedne nacionalne Komore sa javnim ovlašćenjima, brisanje advokature kao ustavne kategorije.

Ne postavlja se ovde pitanje ko je za Marka a ko za Janka.Ovde se postavljaju pitanja, poštovane koleginice i kolege:

– da li ste za istinu ili laž,

– da li ste za poštovanje zakona ili za njegovo kršenje i neprimenjivanje,

– da li ste za to da čast, poštenje i moral i dalje budu bitne vrednosti advokatske profesije,

– da li ste za to da advokatura kao samostalna i nezavisna služba koja pruža pravnu pomoć bude ustavna kategorija?

Ako ste za istinu, za poštovanje zakona, za to da čast, poštenje i moral ostanu vrednosti advokatske profesije, da advokatura kao samostalna i nezavisna služba koja pruža pravnu pomoć bude ustavna kategorija, onda u ime tih vrednosti i principa, Vaše opredeljenje jedino može biti da ne prisustvujete Izbornoj skupštini 04.juna 2017.godine, jer je njeno održavanje sve suprotno od navedenog.

Odazivanje na poziv za održavanje Izborne skupštine koju je sazvao poništeni predsednik AKS, kojoj će prisustvovati i delegati čiji su mandati poništeni i koji će potvrditi mandate nelegalnih delagata iz AKB u Skupštinu AKS izabranih na nelagalnoj Skupštini AKB 13.05. 2017.godine, zapravo je poziv na priznavanje i prihvatanje nelegalnosti i nelegitimnosti.

Od nas advokata zavisi da li ćemo Dragoljubu Đorđeviću,advokatu i samozvanom predsedniku i njegovim pomagačima omogućiti da 04.juna ove godine odsviraju kraj legalitetu, časnoj, poštenoj i moralnoj advokaturi ili ćemo jedinstveno i snažno tog 04. juna, svojim nedolaskom, glasno im saopštiti da za njih nema mesta u ovoj profesiji.

U Novom Sadu, 30.maja 2017.godine

Biljana Dendić, advokat

mr Mirjana Jovanović Tomić, advokat

Sledeći Članak > ПРОГРАМ КАНДИДАТА ЗА ПРЕДСЕДНИКА И ПОТПРЕДСЕДНИКА АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА адв.Владимира М.Гајића и адв.Јовице Ђ. Тодоровића
Prethodni Članak > АПЕЛ АДВОКAТУРИ
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 KOMENTARA