четвртак, 9. фебруар, 2017

Отишао је Страхиња Кастратовић

Обавештавамо адвокате Србије да је ноћас преминуо адвокат Страхиња Кастратовић, легенда и доајен југословенске, српске и београдске адвокатуре.

Адвокат Кастратовић био је једно од највећих имена адвокатуре на овим просторима од другог светског рата до данас.

Велики правник који се подједнaко добро бавио и кривичним и грађанским правом. Интелектуалац, талентован сликар и талентован писац који је објавио више књижевних романа, да би један био и у ужем избору за НИН-ов роман године.

Резултат слика за strahinja kastratovic
Страхиња Кастратовић био је у деведесетим годинама 20. века истакнути члан СПО, његов потпредседник у време када је СПО био симбол грађанског отпора у Србији, савезни посланик коалиције ДЕПОС у Скупштини Југославије, а касније правни саветник и лични пријатељ пок.Премијера Србије др.Зорана Ђинђића у време пада режима Слободана Милошевића.

Имао сам привилегију да сарађујем са Страхињом и као опозиционар и као адвокат. Имао је дивну породицу, волео је псе. Свом љубимцу је посветио и роман.

Био је стварно неко, једнa посебна и необична личност.

Био је у једном мандату и Председник адвокатске коморе, давно и у време када је адвокатура била на далеко већем нивоу него што је данас.

И његови поштоваоци и његови противници слагали су се у једном, да је Страја био велики адвокат.

Прошле године је поклонио Моми Булатовићу, Сеаду Спаховићу и мени свој последњи роман. Рекао нам је – прочитајте, па да ми дате критику. Ја нажалост нисам стигао, рачунао сам има времена….

Страхиња је подржавао  и  Бољу адвокатуру, а  био је са нама потписник Декларације која је настала на противљењу потписивања споразума са Министарством правде у време Протеста адвоката 2014.године.

Као адвокат учинио је много да не буде заборављен.

Нека му је вечна слава и Бог душу да му прости.

Sledeći Članak > Bez naslova
Prethodni Članak > Duja Nedić - Davitelj advokature, advokatski PUPS
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 KOMENTARA

  1. Olja Oliverić-Novaković каже:

    Pokoj mu duši.

    50