четвртак, 25. мај, 2017

OSUĐUJEMO NASILJE!

Grupa advokata koja je izabrana za nosioce funkcija i članove organa Advokatske komore Beograda na izbornoj Skupštini koja je održana dana 13. maja 2017. godine u Beogradu je za dan 23. maj 2017. godine zakazala primopredaju dužnosti u Advokatskoj komori Beograda. Deo njih, zajedno i sa drugim advokatima koji ih podržavaju, a predvođeni adv. Jugoslavom Tintorom, su pristupili u prostorije Advokatske komore Beograda u najavljenom terminu.

Nakon što je rukovodstvo Komore odbilo da im preda dužnost, oni su samovlasno promenili bravu na ulaznim vratima u Svečanu salu Komore, postavili metalne rešetke (tzv. „H-bravu“) kao prepreku za ulazak u nju i na taj način je fizički zaposeli. O ovom događaju izveštena je javnost Srbije.

Na inicijativu više kolega, advokata koji podržavaju Pokret za bolju advokaturu, ali i da bismo sprečili spekulacije, insinuacije i netačna tumačenja u advokatskoj javnosti, odlučili smo, kao kandidati za dve najvažnije funkcije u Advokatskoj komori Beograda, da obavestimo, najpre, advokate, ali i širu javnost o svom stavu o ovim događajima.

Резултат слика за advokatska komora beograda

1. Izborna Skupština Advokatske komore Beograda, koja je održana 13. maja 2017. godine, po našem pravnom shvatanju, za koje smo duboko uvereni da je ispravno, sazvana je i održana suprotno odredbama Statuta AKB i Zakona o advokaturi, pa zato izbori za nosioce funkcija i organe Komore, koji su na toj Skupštini održani – nemaju nikakvo pravno dejstvo. Odluke Izborne i Verifikacione komisije koje su proizašle iz izbora održanih na toj izbornoj Skupštini su, takodje, – nepostojeći pravni akti, i ne proizvode pravno dejstvo.

2. Podržavamo odluku Predsednika i Upravnog odbora Advokatske komore Beograda da odbiju primopredaju dužnosti sa advokatima koji su za nosioce funkcija i članove organa Advokatske komore Beograda izabrani na nelegalnoj izbornoj Skupštini 13. maja 2017. godine.

3. Pozivamo Izbornu komisiju, Verifikacionu komisiju i Skupštinu Advokatske komore Srbije da odbiju priznavanje izbora predstavnika Advokatske komore Beograda u organima Advokatske komore Srbije (Skupštini i Upravnom odboru AKS), koji su izabrani na izbornoj Skupštini AKB 13. maja 2017. godine.

4. Smatramo da je angažovanje profesionalnog fizičkog obezbeđenja, koje su preduzeli organi AKB, radi održavanja reda i zaštite bezbednosti lica i imovine u prostorijama Advokatske komore Beograda, iznuđeno ponašanjem grupe advokata koju je predvodio adv. Jugoslav Tintor dana 23. maja 2017. godine, a u cilju nasilnog preuzimanja upravljanja Komorom. I zbog toga žalimo!

5. Najoštrije osuđujemo nasilje koje su primenili advokati koje predvodi adv. Jugoslav Tintor, a koje se ogleda u nasilnom zaposedanju jedne prostorije u Advokatskoj komori Beograda, Svečane sale na drugom spratu u ulici Dečanska 13 u Beogradu, promeni brave na ulaznim vratima te prostorije, postavljanju metalnih rešataka (tzv. H-brave) kao prepreke za ulazak u nju, a sve u cilju nasilnog preuzimanja upravljanja Komorom.

6. Smatramo da se radnjama koje preduzima adv. Jugoslav Tintor, zajedno sa drugim advokatima koji ga podržavaju, narušava ugled advokature kao profesije, a posebno Advokatske komore Beograda, kao najstarije i najveće profesionalne organizacije advokata u Srbiji.

7. Pozivamo sve advokate da se uzdrže od nasilnih aktivnosti i da se pridržavaju zakona, Statuta Advokatske komore Srbije, Statuta Advokatske komore Beograda, a posebno da se u međusobnom ophođenju i svim aktivnostima koje preduzimaju pridržavaju Kodeksa profesionalne etike advokata.

8. Posebno ističemo da ostajemo kod svih javno izraženih kritičkih ocena i stavova o upravljanju Komorama i aktivnostima na zaštiti i ostvarivanju interesa advokature od strane rukovodstava Advokatske komore Srbije (na čelu sa adv. Dragoljubom Đorđevićem, predsednikom AKS) i Advokatske komore Beograda (na čelu sa adv. Slobodanom Šoškićem, predsednikom AKB) u predhodnih sedam godina, a posebno tokom i prilikom okončanja Protesta advokata 2014. godine.

9. Konačno, još jednom, i ovoga puta, pozivamo sve advokate Beograda da izadju na izbore za nosioce funkcija i članove organa u Advokatskoj komori Beograda, kao i za predstavnike AKB u organima Advokatske komore Srbije, na izbornoj Skupštini AKB koja je zakazana za 10. juni 2017. godine u 11,00 časova u Sava centru u Beogradu.

10. Uvereni smo da se ponovo narušavanje ugleda advokature, i time nemerljiva šteta za našu profesiju može sprečiti jedino masovnim učešćem advokata na izbornoj Skupštini, koja je zakazana i treba da bude održana u skladu da zakonom i Statutom Advokatske komore Beograda.

11. I dalje, snažno podržavamo doslednu primenu načela ravnopravnosti advokata u advokatskoj komori, kao našoj jedinoj profesionalnoj organizaciji, i zajedničkoj kući.
U tom smislu, dosledno smo se zalagali, zalažemo se i zalagaćemo se da svi advokati upisani u imenik advokata koji vodi AKB imaju pravo da biraju na izbornoj Skupštini AKB koja će se održati 10. juna 2017. godine, i da svi advokati koji su predloženi za nosioce funkcija i članove organa AKB, kao i za predstavnike AKB u organima AKS, u kandidacionom postupku koji je okončan 17. novembra 2016. godine, imaju pravo da budu birani na istoj Skupštini, u skladu sa uslovima za kandidovanje i izbor koji su propisani važećim Statutom AKB i Statutom AKS.

 

U Beogradu, 25. maja 2017. godine

Kandidat za Predsednika AKB
Adv. Vladimir M. Gajić

Kandidat za Potpredsednika AKB
Adv. Jovica Đ. Todorović

Sledeći Članak > Tintor razvalio vrata komore
Prethodni Članak > Решетка у комори – Тинтор/рето/
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 KOMENTARA

 1. adv. Cetkovic каже:

  ZaIsta ozbiljan. Kompetentan i korektan oglas kome se po meni nema sta dodati ni oduzeti.Poz.

  212
  1. Vladimir Gajic advokat каже:

   Zahvaljujemo Cetko!

   91
 2. Mirjana Z. Knezevic, adv. каже:

  PODRŠKA!

  140
 3. Rodoljub Urošević advokat каже:

  Sjajan tekst koji vraća nadu u dane bolje advokature. Samo radite dalje na tome da što veći broj advokata dođe na izbornu skupštinu 10.06.2017. godine.

  100
 4. Александар Оленик, adv. каже:

  Nakon izbora novog i legalnog rukovodstva AKB (10.06.2017.), potrebno je ispitati displinsku odgovornost advokata koji se koriste nasiljem jer su na taj način uništili i ovo malo ugleda advokature.

  161
 5. Vesna V.Dimitrijević, adv. каже:

  U svemu saglasna...osim da zaposleni, koji se formalno nezaposleni i koji su bili glavno glasačko telo 13.05. na nelegalnoj skupštini izjednače u svojim pravima, sa pravima samostalnih advokata, ksako to uostalom i ZOA predviđa.

  10. juna treba da izađe cela advokatura, jer je to sada tako i predviđeno, samo nikada neću biti jednaka sa onima koji rade za platu...možda je to sada nakon odluke US omogućeno, ali je nepravedno prema nama samostalnima.

  10. og juna SVI NA IZBORE KOLEGINICE I KOLEGE !

  170
 6. Rastko каже:

  Da li su današnji pravnici u stanju da sagledaju svoju ulogu u jednom mnogo mnogo širem kontekstu prirode i evolucije? Da prepoznaju da veru u pravo održavamo smatrajući da su prirodni zakoni nedovoljni i pogrešni. To radimo zato što moramo održavati princip ravnopravnosti.

  Mada znamo da ne postoje dve jednake živuljke u našem univerzumu, kao što znamo da ne postoje niti dve jednake pahulje snega, niti dva elektrona u atomu mogu imati ista četiri kvantna broja, mi znamo i to da iz netačne pretpostavke možemo dedukcijom dobiti bilo šta (implikacija ,,iz netačnog do tačnog'' uvek je tačna), pa živimo u laži. Lošu dedukciju branimo pričom da eto logika društvenih pojava nema ništa sa matematičkom logikom, da ona to neće nikada imati, te da su to dva različita sveta, trajno nepomirljiva. I tako ostajemo pri našoj ,,slatkoj'' utopiji, oslanjajući se na moć sistema da fizičkom silom brani našu ,,istinu''.

  Apsurd pravnih sistema je još veći činjenicom da upravo oni štite nenasilje, pravdu i istinu.

  20