уторак, 15. септембар, 2015

ОДГОВОР КОЛЕГИ МАРКОВИЋУ

Поштовани колега Марковићу,

Силом прилика сам био на тој помињаној скупштини АКБ из маја прошле године. Са Вама се слажем само у једној ствари.

Како је текла самa скупштина.

Али са Вашим другим коментарима никако не могу да се сложим.

На тој скупштини је пре свега било речи о начину разрезивања пореза утврђен Уредбом из 2013. године. Према тој уредби из 2013. године, да не улазим у детаље садржине уредбе, практично је било предвиђено да адвокати АКБ плаћају већи порез него адвокати из унутрашњости. АКБ је прва почела протест око повећања пореза. Протестовали сте укупно 7 дана. Остале коморе су одлукама својих УО подржале Ваш протест, тако да су у јулу месецу 2014. године, сви адвокати у Србији на три дана обуставили протест. То је било, понављам у јулу месецу 2014. године. чини ми се око 17.07.2014. године.

Ми адвокати из унутрашњости нисмо морали да протестујемо због повећања пореза јер су поједини адокати из унутрашњости, а у погледу висине пореза за 2014. годину, били у повољнијем положају у односу на висину пореза из 2013. године.

Ми адвокати из унутрашњости смо Вас адвокате из Београда подржали иако је после тога некима од нас увећана пореза у односу на стање пре протеста, а по Уредби из 2013. године..

Ми адвокати из унутрашњости нисмо питани на скупштини. Одлуку о протесту из јула месевца 2014. године, су донели наши УО мимо наших гласова на скупштини.

Ако Вам онда није било јасно зашто је АКС ишла по систему хоћу-нећу у протест на целој територији Србије, ево Вам одговора.

Поштовани колега, не могу да се сложим са Вама у погледу Вашег става око увођења делегатског система.

Не могу никако да се сагласним са Вама да наши представници нису смели у протест.

Да ли сте се драги колега икада запитали како раде, како зарађују и како преживљавају адвокати из унутрашњости??? Ово питање је био Дамклов мач наших представника јер 4 месеца нерада је оставило дубоког финансијског трага на огроман број адвоката. Било да су они у Београду или не. Зато и не чуди неодлучност, како сте истакли, да се крене у борбу којој нити видиш крај, нити видиш број жртава.

Када се одлучивало о протесту поводом ЗоЈБ, база је питана, односно и они адвокати који нису били делегати скупштине. На скупштини моје коморе, опет сам био присутан иако нисам делегат, сви делегати су у глас рекли ПРОТЕСТ ДО КОНАЧНЕ ПОБЕДЕ!!!

Поштовани колега Марковићу, на конгресу одржаном 8.10.2014. године, да ли сте видели број аутобуса и аутомобила и регистарске ознаке истих? Било их је преко 200. Сви су били из различитих делова Србије.

Када су била окупљања око Владе РС, опет је дошао велики број адвоката из унутрашњости.

Када је било окупљање адвоката на Тргу Николе Пашића исто се десило.

Нису сви ти адвокати делегати у својим коморама. Било је и оних који то нису.

Први који су подривали протест су били адвокати АКБ. Чланови скупштине АКБ. Где је тада било руководство скупштине АКБ да уради нешто поводом тога? Где су тада били чланови скупштине АКБ да траже сазивање ванредне седнице АКБ да сама АКБ да неки став против адвоката који су подривали протеест? НИЈЕ ИХ БИЛО НИГДЕ!!! Због таквог неактивизма адвоката из АКБ мало је фалило да протест пропадне.

Да ле је делегатски систем толико лош? НИЈЕ!!!
Да ли је делегатски систем најидеалнији? СВАКАКО ДА НИЈЕ!!!
Да ли је делегатски систем идеалнији од представничког? СВАКАКО ДА ЈЕСТЕ!!!
Да ли треба изнаћи неки бољи критеријум за избор делегата??? СВАКАКО ДА ТРЕБА!!!

Милиони и милони паметних људи у прошлости су покушали да изнађу прави систем по којем би се чула реч народа. У овом случају адвоката.

Тај делегатски систем је усвојен још 2012. године и колико толико успешније делује од представничког, какав је још увек, СПУПРОТНО ЗАКОНУ О АДВОКАТУРИ И СТАТУТУ АКС, у АКБ.

Непоштовањем Закона о адвокатури и Статута АКС и сукоба на релацији АКС-АКБ, адвокатура је морала да реагује тако како је реаговала.

Хајде да покушамо поједине адвокате да поштују већ донете сопствене прописе и да се прилагоде систему, па када се устоличе у тај систем и ако он не ваља онда га мењајте, уколико имате снаге за тим.

Sledeći Članak > СТАТУТ, УРЕДБА И ДРУГЕ СТВАРИ
Prethodni Članak > O STATUTU AKB PONOVO
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 KOMENTARA

 1. Adv Dušan Marković AKB каже:

  Uvaženi kolega Radovanoviću,

  zahvaljujem se na iscrpnom tekstu i uvažavam Vaše mišljenje, ali naravno, ne mogu se složiti sa Vama u većini onoga što ste napisali. Pre svega, ne mislim da su advokati van Beograda u suštinskilošijem položaju, ne mislim da postoji antagonizam izmedju beogradskih i drugih advokata.... Takodje ne mislim da advokati van Beograda nisu imali razloga za protest zbog poreza, a sada ću Vam objasniti i zašto: osnovica za odredjivanje poreza i doprinosa utvrdjuje se pomoću prosečne zarade u opštini u kojoj je sedište kancelarije. Na taj način, zvaničnim odredjivanjem nerealne prosečne zarade od strane državnih organa, dovedeni smo u sitauciju da nam porezi budu nenormalno visoko odredjeni. Niko me ne može ubediti da je prosečna zarada u to vreme na Zvezdari na primer bila, koliko se sećam oko 78.000,oo dinara. ili u Surčinu 91.000,oo dinara. To je, već sam pisao o tome, kao da kažete da u nekoj zaostaloj zemlji koja ima jedan automobil koji košta 100.000 dolara i 100.000 automobila koji koštaju 1 dolar, prosečna cena automobila koje koriste gradjani te zemlje iznosi 50.000 dolara. Varate se ako mislite da zahvaljujući tom sistemu obračuna (koji zapravo i dalje važi) advokati i svi ostali preduzetnici iz unutrašnjosti nisu ugroženi. Dovoljno je da se u nekom mestu u Srbiji otvori neka firma ili fabrika koja zapošljava par stotina ljudi, pa da prosečna zarada u tom mestu koje broji više desetina hiljada ljudi, zahvaljujući nakaradnom statističkom obračunu značajno poraste. Opština Surčin, sa verovatno najvećom prosečnom zaradom u Srbiji je najbolji primer za to - par stotina zaposlenih na aerodromu napumpa prosečnu zaradu za desetine hiljada stanovnika te opštine koji vrlo skromno žive od poljoprivrede na primer. I onda ispada da su tamo svi bogati, a prodjete Surčinom i vidite potpuno drugačiju sliku. O solidarnosti medju advokatima zbog koje su i advokati koji su u tom trenutku dobili manja poreska zaduženja neću ni da govorim. Dakle, nema razloga za naša razmimoilaženja kolega, u istom smo sosu, samo vatru na kojoj se kuva taj sos oseti neko pre a neko kasnije. Tačno je da je beogradska komora prva počela da minira protest zabranjujući, pa dozvoljavajući, pa opet zabranjujući ili tolerišući predaju podesaka. To nije bilo korektno i po meni je i to odličan povod za kritike beogradske komore tokom protesta. Tačno je i da su mnogi advokati van Beograda praktično izneli protest i to niko i ne osporava, pa ne znam zbog čega potencirate šta su sve oni učinili I, mišljenja sam, nema sukoba izmedju AKB i AKS, ima samo privida sukoba kako bi se ostvarili izborni planovi ovih što sukob provociraju.

  Na kraju, verovatno smo svi oštećeni zbog toga što nismo radili tokom protesta. Ali šta je alternativa, da zatvorimo kancelarije zbog toga što se neko ko se predstavlja za eksperta koji ništa drugo o finansijama ne zna osim da podigne porez, poigrava sa statističkim podacima i direktno nas pravi budalama tvrdeći da je dvostruko povećanje poreza stvar statistike. Isto kao što sada rade sa povećanjem poreza an imovinu, pa utvrdjuju "tržišne" cene nepokretnosti po zonama za 50% veće od stvarnih cena. Advokati su tokom protesta bili složni samo zbog toga što su, verovatno zbog prirode svog posla, uvideli nepravdu i na nju su reagovali. Uveren sam da takve zdrave reakcije advokata, koja nas je učinila različitim od anesteziranih gradjana ove zemlje, ne bi ni bilo da su umesto beogradskih advokata o protestu odlučivali njihovi predstavnici. Zbog toga, ja smatram da je neposredno odlučivanje advokata na skupštini AKB neophodno, to je pitanje tradicije, to nas čuva od odmetnutih predstavnika, na to smo navikli, ako ništa drugo, bar se lepo ispričamo sa poznanicima pre i posle skupštine. Stvarno ne znam zbog čega Vam takva skupštine toliko smeta?

  20
  1. Adv Dušan Marković AKB каже:

   Inače, odluku kojom se dozvoljava predaja podnesaka tokom protesta doneo je UO AKB (dakle predstavnici advokata, a ne neposredno advokati), pa su je brže bolje uklonili sa sajta AKB kada su videli šta su uradili. Iskreno i ja sam to smatrao miniranjem protesta i nekorektnim potezom, ali ponavljam, to su učinili predstavnici advokata.

   10
 2. Slaven Kovačević каже:

  Poštovani kolega Radovanoviću

  Mnogo mi se dopao Vaš način komparacije prideva "idealan". Upotreba velikih slova ne toliko.

  10
 3. natalija djorović,advokat каже:

  Vaš tekst mi se ne dopada .Ne razumem vašu potrebu za rascepom - kolege iz Beograda , kolege iz Srbije . Vašu poentu - cit-'Хајде да покушамо поједине адвокате да поштују већ донете сопствене прописе и да се прилагоде систему, па када се устоличе у тај систем и ако он не ваља онда га мењајте, уколико имате снаге за тим.' - zavr.cit. - ne razumem, izuzev ukoliko je ista u vezi sa nekim nama običnim , malim ljudima , pa eto i po profesiji - advokatima - nepoznatim 'tajmingom' . A što se tiče dileme po pitanju oblika protesta , ista je jednako nepotrebna , s obzirom da se 'očigledna većina' jasno izjasnila o načinu i početka i nastavka protesta ( koji još uvek po Odlukama AKS traje ) , s tim što dojam o 'očiglednoj' većini/manjini zavisi od 'kuta posmatranja' , po onoj književnoj - lepota je u oku posmatrača ( u zavisnosti gde sedi ) . Daj bože da nam svima koji smo profesijom vezani za jednu granu vlasti u ovoj zemlji bude bolje - ne zbog vlasti , nego zbog grane , šta god ovo značilo.

  30
 4. adv.Velisav Medjedović каже:

  Slažem se sa predlogom kolege Markovića,jer smatram da je predlog mnogo bolji.U praksi, delegatski sistem dovodi do toga da nam predstavnici budu ljudi koji se ne bave advokaturom ( tj.bave se drugim delatnostima a advokatura je kao hobi otprilike)i jedne druge biraju izmedju sebe a jednom ustoličen ovakav sistem dovodi da ih NIKADA više ne možete pomeriti sa funkcija jer na mesta dolaze njihovi drugari.

  40
  1. Adv Dušan Marković AKB каже:

   Vi ste genije kolega Medjedoviću! Tako dobro opisana suština onoga što nas muči sa tako malo reči. Komplimenti.

   20
   1. adv.Velisav Medjedović каже:

    Hvala poštovani kolega 🙂

    10