петак, 8. јул, 2016

Odgovor advokata Vladimira M.Gajića na pismo „Justicija sistemi d.o.o“

Justicija sistemi doo
Beograd

g.Dušan janković, direktor

Predmet : Odgovor na Vaš elektronski dopis od 6 jula 2016.

Poštovani,

Vaš „sistem“ koji predviđa slobodan izbor advokata od strane klijenata nije nikakva inovacija. Klijenti slobodno biraju advokate od kada postoje i klijenti i advokati, svuda u svetu, pa čak i u Srbiji.

Lista advokata koju Vi imate , po Zakonu i unutrašnjim opštim pravnim aktima advokatske komore zove se “ Imenik advokata“.
Niko sem nadležne advokatske komore, uključujući i Ministarstvo pravde ne može voditi evidenciju o advokatima.

Sudovi u Srbiji na primer, za potrebe obezbeđivanja branilaca po službenoj dužnosti u krivičnim postupcima kada je odbrana obavezna na osnovu Zakona, pri izboru branioca koriste se isključivo listom advokata koju im je dostavila nadležna advokatska komora.

Vaš cilj koji proklamujete , koji je istovremeno u interesu i klijenata i advokata, jer će klijenti moći sebi da priušte pravnu pomoć koju do sada nisu mogli, dok se advokatima obezbeđuju sigurni i stabilni prihodi, navodi na zaključivanje da će te samo Vi izgleda biti na gubitku ?!

Suštinski, Vaše aktivnosti su nezakonite i direktno predstavljaju opasnost po interese advokature. Pri tome mislim ne samo na materijalne interese , nego pre svega na interese očuvanja samostalnosti i nezavisnosti advokature kao slobodne profesije koja kao takva u Srbiji egzistira preko 160 godina.

Iz Vaše agresivne i finansijski izdašne marketinške kampanje koju sprovodite u poslednje vreme, da se zaključiti, da iza Vas stoje neki interesi koji su u suprotnosti sa interesima građana kao i advokata.
Sve ovo napred navedeno, samo su krajnje površne primedbe u vezi sa Vašim nezakonitim aktivnostima koje nameravate da preduzimate ili koje već preduzimate.

Budite sigurni da Vam to nećemo dozvoliti, a radi Vašeg bolje informisanosti , ukazujem Vam da grupa uticajnih advokata koji su okupljeni oko Pokreta za bolju advokaturu predložila je advokatskoj komori Beograda, da preduzme veoma rigorozne mere prema advokatima koji se polakome da učestvuju u Vašim nedozvoljenim aktivnostima.

Ono što Vi očigledno ne razumete najosnovnija je stvar, a to je da je advokatura javna služba koja postoji u javnom inetresu i koja je deo pravosudnog sistema, a ne bilo kakva „usluga“ koja se nudi na slobodnom tržištu na kojem je sve dozvoljeno što zakonom nije zabranjeno.

„Globalizacija advokature “ u Srbiji , neće tako lako proći. Mi smo da Vas samo podsetim , jedini organizovani deo društva koji se krajem 2014 godine odupro pokušajima vlasti da advokaturi nanese štetu , pa je vlast bila prinuđena da promeni najmanje pet Zakona koje je donela.

S poštovanjem,

Vladimir M. Gajić, advokat

Beograd 01.12.2014. Advokat, strajk advokata Gajic Foto: Milovan Milenković
Sledeći Članak > ВАЖНО САОПШТЕЊЕ УПРАВНОГ ОДБОРА АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА са седнице одржане 08.07.2016.године
Prethodni Članak > ЈУСТИЦИЈА НЕМА САГЛАСНОСТ АКС ЗА ПОСРЕДОВАЊЕ
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 KOMENTARA

 1. adv.Vera Djurović Bojović каже:

  Poštovani kolega Gajiću,

  Suvišno je reći da se u potpunosti slažem sa svim navodima u Vašem tekstu, jer sam se već oglašavala povodom osnivanja i agresivne reklamne kampanje ove firme, a i potpisnik sam Apela advokatskoj komori za preduzimanje odgovarajućih koraka povodom ovog novog udara na nezavisnost i samostalnost advokature u Srbiji.

  Uverena sam da su gospoda koja su osnovala ovu firmu, neadekvatnog i provokativnog naziva, odnosno oni koji stoje iza ove firme i njenih zlih namera prema advokaturi, upoznati sa našom reakcijom na njeno osnivanje i delatnost koju danima agresivno reklamiraju u svim sredstvima javnog informisanja, omalovažavajući, vredjajući i klevećući advokate koje su gradjani birali bez njihovog posredovanja i njihove garancije, ali im to nije smetalo da se nekim advokatima ( meni još ne, ali čik neka se usude), obrate direktno meilom.

  Upravo ovakva drskost pokazuje da imaju ne samo smelosti i rešenost da ostvare ono što reklamiraju, nego i da neko jak stoji iza njih i da im daje punu podršku.

  Zato ovo smatram posebnim razlogom da mi ne smemo da na sve ovo gledamo olako, nego da moramo da izvršimo još veći pritisak na Komore da reaguju.

  I moram da se zapitam: Da li je moguće da smo toliko kratkovidi, da u ovome ne vidimo početak kraja advokature kakva je bila do sada? Zar je novac i sopstveni džep toliko važan , da nas, kao ni u drugim stvarima, ništa drugo ne interesuje ?

  235
 2. advokat Vladimir P. Radovanović каже:

  Kolega Gajiću, nema se šta ni dodati niti oduzeti Vašem komentaru. Budući da sam direktno pokrenuo priču o Justiciji d.o.o i učetvovao u polemici sa više komentara, samo bih želeo da budemo obavešteni o konkretnim merama i aktivnostima koje je preduzeo UO AK Beograda, a posebno da li je prema bilo kom advokatu (koji je eventualno učestvovao u ovoj bezobrazno pervereznoj igranci) pokrenut odgovarajući postupak. Ovo posebno zbog vrlo loših iskustava koje smo imali u vezi procesuiranja postupaka u vezi sa kršenjem Kodeksa u vreme obustave rada.

  60