понедељак, 19. јун, 2017

NOVI SISTEM URUCENJA SUDSKIH POSILJKI

Na insistiranje autora ovog teksta, tekst će biti označen kao OBAVEŠTENJE, umesto kao LIČNI STAV.

***********

Postovane koleginice i kolege,

ovih dana moze Vas neprijatno iznenaditi ostavljena sudska posta u sanducicima i istek rokova, na koje ste trebali reagovati kao advokati. Zato povedite racuna i na vreme se informisite. Novi „sistem“ pociva na nalogu postama da se danom prispeca u postu posiljka smatra urucenom, a advokat je moze podici u roku od 5 dana. Ako to ne ucini, posiljka se vraca posiljaocu, ali se smatra da je uredno urucena danom prispeca u postu???

Mnoge kolege su vec reagovale i obavestavaju sto vise advokata, pa to i ja cinim. U prilogu Vam dostavljam : „Tehnicko uputstvo o prijemu i urucenju sudskih pisama“

Istovremeno, predlazem kolegama da preduprede bilo kakve neprijatne situacije na nacin da OBAVESTE 1/ POSTU i 2/ AKB o svakom dužem odsustvu van kancelarije, jer jedino na taj način se pošiljalac o tome obaveštava i rokovi ne teku! Posta zaprima pisana obavestenja o odmorima i odsustvima i ja nisam imao losih iskustava, a ako sud i dostavi nesto „preko oglasne table suda“ svakako obavestenje AKB i pisana potvrda od strane AKB da advokat koristi odmor ce eliminisati bilo kakve stetne posledice. Cak i da nije tako, u ovoj situaciji, predlozeno je najvise sto mozete preduzeti da se zastitite sve dok nadlezni ne stave van snage ovaj nezakonit „sistem“.

PROČITAJTE OVDE – NOVI SISTEM URUCENJA SUDSKIH PISAMA JUN 2017

Cinjenica da najveci broj nas ovakav postupak smatra potpuno nezakonitim, nece odmah spreciti ovakve besmislene postupke. Pozivam i AKB i AKS da o ovome zauzmu jasan stav i eto mozda i prilike da AKB (dva UO i predsednika) pocne sa sredjivanjem stanja u svojim redovima i razgovore oko organizovanja jedinstvene skupstine koja bi konacno stavila tacnu na agoniju i osposobila nas da reagujemo odmah i bez stete po advokate na ovakve besmislene i nezakonite „nove sisteme urucenja“ itd.

Srdacan kolegijalni pozdrav,

Zeljko Simic, advokat

Sledeći Članak > Решење Верификационе комисије о потврђивању мандата на основу избора у АКБ 10.06.2017.године
Prethodni Članak > Novi početak
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 KOMENTARA

 1. Goran Ilić, adv. каже:

  Visoki savet sudstva i JPPošta Srbije" su zaključili ugovor o saradnji, na osnovu kog je direktorka Pošta Srbije donela Tehnološko uputstvo o uručenju sudskih pisama, koje obavezuje sve zaposlene službenike u poštanskim jedinicama da postupaju po tom uputstvu. Gde ste Vi to pročitali, da nekakvo "...obaveštavanje o dužem odsustvu..." može uticati na službenike pošte koji rade sa poštanskim pregradcima, da drugačije postupaju od onog što piše u Uputstvu i na osnovu čega zaključujete, da tada "...rokovi ne teku..." ? Taj ugovor i Uputstvo su skandalozni i derogiraju sve procesne zakone ove "države".

  54
  1. Adv. Simic B. Zeljko каже:

   Kolega Ilicu, znam da sam na ovom sajtu "persona non grata", ali ne vidim razloga za neki negativan ton i energiju ka meni? Isto i moderator kaze na moje insistiranje je ovo obavestenje a ne licni stav? Umesto da se stavi negde od samog sajta kao vidljivo obavestenje kolegama da sto vise nas vidi pre odmora i bez mog potpisa itd. Ovo je korista informacija.

   Nisam ja rekao da je ovo sto rade dobro, vec da jedino sto mozemo (za sada) jeste da 1/ obavestimo postu da smo na odmoru i 2/ od AKB uzmemo potvrdu da smo na godisnjem odmoru, a svakako smatram da je ovo skandal i da derogira imperativne propise? Pa meni je resenje o privremenoj meri ubaceni u sanduce??? Sta da sam bio na odmoru itd.

   U mojoj posti su mi rekli da obavestenje o odmoru koje je dato posti konstatuju i tako daju tu informaciju posiljaocu. Zar to nije korisno? To nisam procitao, ali mi je receno da je to decenijska praksa poste i ona nije ukinuta.

   Kako god, posto nece niko odloziti odmor zbog ovog "sistema" bolja je pozicija advokata koji obavi ove dve stavke pod 1/ i pod 2/, nego onog koji to ne uradi. Obojica mogu zateci nesto u sanducetu ali ce se ovaj koji je obavio pod 1+2 svakako lakse izboriti dok se sulidi "novi sistem" ne stavi van snage.

   Izvinjavam se ako sam bilo koga dusevno unespokojio svojim obracanjem, jer nije mi to bila namera.

   Srdacno,

   Zeljko Simic, advokat

   90
 2. adv.Vera Djurović Bojović каже:

  Poštovane kolege,

  Iako sam se već oglašavala na ovom blogu po ovom pitanju, i ovde ću, ali neću ponavljati ono što sam već rekla. Dakle, novo Tehničko uputstvo, koje je stupilo na dnagu 09.06.2017.godine, o kome nas niko nije obavetio, koliko sam ga ja razumela, ima bitne i veoma štetne novine, ali SAMO za one advokate koji pošiljke primaju PREKO POŠTANSKOG PREGRADKA - faha), dok za uobičajenu dostavu na kancelariju ili stan, nema nikakvih novina.

  Za nas sa fahom, DOSTAVA PREPORUČENE POŠILJKE KOJA IMA SPECIJALNU OZNAKU I KOJA SE DOSTAVLJA LIČNO, SMATRA SE DOSTAVLEJNA PRIMAOCU ONOG DANA KADA JE PRIMLJENA U FAH (PREGRADAK), ne u Poštu, a to je dan kada službenik pošte popisuje svu poštu za taj fah na tzv. Isporučnom spisku, koji smo i do sada potpisivali, jedan primerak za Poštu, jedan za nas, a to će biti i ubuduće.

  Kada se istroše zalihe dosadašnjih sudskih koverti, uvešće se nove ( Viši sud - krivično odeljenje ga je već uvelo), koje su veće od dosadašnjih i imaju 2 povratnice, jedna se potpisuje kao svaka povratnica i vraća sudu, a druga ostaje nama, ako poštu primimo, ako je ne primimo, popunjava je radnik pošte.

  Postoje i preporučene pošiljke koje nisu za ličnu dostavu ( koje su, tek ćemo videti), zavisi od oznake ( S nešto) koje poštar ladno ostavlja u poštansko sanduče i niko ništa ne potpisuje.

  Inače, i meni su danas u Pošti rekli da kada idem na godišnji odmor kao i do sada njima dostavim pismeno obaveštenje. Ali, slažem se da ( bar za sada dok ne vidimo u šta nas je ovog puta uvalio Visoki savet sudstva), treba biti još oprezniji i Komori dostaviti isto obaveštenje, što ja do danas nikada nisam morala da činim, a fah imam najmanje 30 godina. Ja sam danas išla da ugasim fah, ali su mi rekli da sačekam dok ne vidimo, i oni i mi, kako će se stvari razvijati u nastavku.

  To znači da ADVOKATSKA KOMORA MORA DA PREDUZME OŠTRE KORAKE prema ovako bezočnom i drskom uredjivanju načina dostave pošiljki advokatima.

  KO JE TAJ VISOKI SAVET SUDSTVA I ŠTA ONI ZAMIŠLJAJU DA SU? Odakle im smelost da bez učešća advokata na ovaj način sa Poštom uredjuju način dostave pošte, kao da je pošta ( pošiljke) njihova? Zašto nisu zvali Komoru da učestvuje u svemu ovome? Dokle će svi u ovoj državi da se ponašaju kao da su ADVOKATI MONETA ZA POTKUSURIVANJE?

  DOSTA JE VIŠE IŽIVLJAVANJA SVAKOG NAD NAMA ! MORAMO JEDNOM DA IM SE SUPROTSTAVIMO, I NE JEDNOM, OD SADA UVEK.

  Izvinite i na velikim slovima i na besu. Ja sam sigurna da će Vlada Gajić i Jovica Todorović ne samo u ovom slučaju, nego i ubuduće, reagovati na pravi način, jer su se dokazali za vreme Protesta.

  Najzad, kolega Simiću, ne znam zašto ste stekli utisak da ste na ovom sajtu "persona non grata", ja lično volim kada se Vi pojavite na ovom blogu, jer većinom iznosite probleme advokata, tako da nemojte da nas zaobilazite.

  50
 3. adv.Vera Djurović Bojović каже:

  P.S.

  Sad sam obaveštena da je Zora Dobričanin zakazala sastanak u VSS po ovom pitanju.

  Ma super, ovo dvovlašće može da bude i od koristi. Ko ovu šalu pogrešno shvati, njegov problem. Ja volim da se šalim i tačka.

  10
  1. Adv. Simic B. Zeljko каже:

   Postovana koleginice Vera,

   utisak sam stekao po tome sto sam predlozio da se istakne OBAVESTENJE (koje je bolje uocljivo) kao u uvodu bloga za sve advokate, bez mog potpisa i da se prosto bolje kolegama skrene paznja, a to je docekao pogresno, kao i uvek. Nebitno.

   Evo TVRDIM ja sam vec imao nekoliko neprijatnosti sa ovim novim "sistemom dostave", a NEMAM FAH?

   Prvo zatekao sam u postanskom sanducetu npr. resenje o privremenoj meri u predmetu P2 tj. supruga mi je javila da ga je nasla jer sam bio odsutan dva dana zbog sudjenja u Sapcu. Pomislio sam da je postar pogresio i da mu je slucajno "upalo u sanduce", ali kada sam se cuo sa njim rekao mi je da je to po novim pravilima? Potom saznajem za novi sistem i pazljivo citam sta pise, ali i raspitujem se u posti sta je njima nalozeno tacno i kako ce funkcionisati.

   Neki dan isto na odsecak kada sam posao da podignem posiljku dopis Viseg tuzilastva na stanju im je stajao sistem "stiglo prispecem u postu", a ne danom preuzimanja i licnom dostavom. Dakle, bice tu svasta jer nisu ni poste uhodane i PRAVICE GRESKE KOJE NAS MOGU KOSTATI i ugleda i klijenata, jer objasnite VI klijentu da eto zbog urucenja niste na vreme ulozili zalbu itd.

   Zato, obzirom da su mi u posti rekli da obavestenje o godisnjem odmoru ako ga advokat uredno preda oni naznacuju posiljaocu, mislim da je manja greska 1/ predati posti takvo obavestenje i 2/ dobiti od AKB potvrdu o koriscenju godisnjeg odmora (kao sto smo do sada uvek radili... bar ja jesam), nego to ne ciniti.

   Sve ovo iskreno u najboljoj kolegijalnoj nameri, a ko je to uspeo da shvati kao nesto negativno svaka mu cast.

   Srdacan pozdrav svim dobronamernim koleginicama i kolegama,

   Zeljko Simic, advokat

   40
   1. adv.Vera Djurović Bojović каже:

    VAŽNO OBAVEŠTENJE ZA KORISNIKE BLOGA "BOLJA ADVOKATURA".

    Upravo sam obavešrena da je koleginica Zora Dobričanin u VSS postigla da se način uručenja pošiljki vrati na ono kako je ranije bilo.

    BRAVO!

    Rekoh ja, ne dva, nego nekoliko još predsednika, i da svako radi šta i gde može, gde bi nam kraj bio.

    10
    1. Adv. Simic B. Zeljko каже:

     Svaka cast koleginici Zori, ona se oduvek bori za nas bolji polozaj, ali dok sve zapoceto od PTT stave van snage bojim se da ce neke kolege imati stetu. Ja sam poslao meilove kolegama cije meilove imam, AKB nije poslala dopise svim advokatima i sigurno ce biti onih koji ce u sanducicima zateci neprijatna iznenadjenja. Sistem je kompleksan i lako je i zameniti posiljku koja mora licno da se uruci sa drugom i bice tu stresa i za nas i za PTT.
     Sta je tu je, boricemo se!

     20
 4. Nikola Vlaisavljević каже:

  Poštovani, ne stoje navodi da ukoliko advokat u roku 5 dana ne preuzme pošiljku, ista se smatra uručenom danom prispeća u poštu, a imajući u vidu odredbu čl. 12 st. 3 Uputstva koji kaže da po proteku 5 dana pošiljka se vraća pošiljaocu sa naznakom "nije uručeno".

  00
  1. Adv. Simic Zeljko каже:

   Kolega Vlaisavljevicu, negde u tim oznakama od S-0 do S-8 ili S-16 postoje razne lose kombinacije sistema urucenja. Sta stvarmo stoji ili ne i kako ce to ko tumaciti i primeniti u praksi videcemo posle odmora kada pocne da se sabira steta od ovog nezgrapnog sistema. Evo neka bude da sam ja potpuno promasio temu 😉 kada vide advokati sta im je uruceno preko oglasne table suda zato sto nisu podigli ili se zatekli u kancelariji kada neko smatra da je trebalo i koji se dan smatra danom urucenja sve ce biti jasno. U svakom slucaju, manje su pogresili oni koji su ucinili pod 1 i 2 tj. obavestili postu i AKB o odmoru itd. Nadam se da cemo uspeti i radi se na tome da se sistem vrati na staro tj. izvestaj ptt i 5 dana za podizanje itd. Dobra he stvar sto npr. u Visem sudu imaju razumevanja i salju ponovo i ono sto nisu duzni (po novom), ali opet ima dosta okacenih dopisa na oglasnoj tabli suda ... Rokovi teku a advokati su na odmorima ;(

   00