понедељак, 12. фебруар, 2018

НИШТАВА КУПОВИНА ОБЈЕКТА

Не могу чудом да се начудим зашто званични органи ове државе хитно не реагују у случају ништаве куповине нелегалног објекта буџетским средствима и то у износу од 12.000.000 динара. Замислите да неко гладно дете у прехрамбеном дисконту украде јогурт и павлаку дошла би полиција у року од два минута. Пожешки случај барата са толиким парама и овај народ и стручну јавност вуче за нос објашњењем да је у питању само прече право куповине које је ето општина искористила.

Вајка се председница скупштине, па каже ако неће не мора има ко хоће. Још је она и учинила добро дело. Е па дара је превршила меру.

Поштована господо пожешки званичници ви сте се много заиграли права у овом случају. Рећи ћу Вам која је правна природа вашег незаконитог поступања и шта сте заправо требали да урадите. Од самога старта наведени објекат се градио по привременој дозволи за површину од 100 м2 на земљишту које је и тада и сада било по планском акту предвиђено за паркинг спортске хале.

То је дакле земљиште за јавне намене. Инвеститор је изградио нелегални објекат не од 100 м2 већ равно од 400 м2. По самом закону земљиште на коме су изграђени нелегални објекти је у режиму неизграђеног грађевинског земљишта.

Чланом 5. Закона о озакоњењу објеката такав објекат не може да се озакони. Тај исти закон предвиђа обавезу општине да сви објекти који не могу да се озаконе морају бити уклоњени по основу решења о рушењу и спровођења истог решења. Наведени закон је ступио на снагу 2015. године. Општина уместо да исти објекат по убрзаној процедури уклони са те парцеле односно то исто наложи инвеститору, она откупљује такав објекат који и по становишту Врховног суда Србије може да представља само грађевински материјал који чак не може ни да се искористи јер је већ употребљен.

Дакле, за два шлепера половног грађевинског материјала и четири ара плаца општина је издвојила 12.000.000 милиона динара. Ни један закон не предвиђа прече право куповине за нелегални објекат изграђен на јавној површини. Такав објекат може да купи неко ко има своја лична средства, из свога џепа а никако није дозвољено буџетским средствима куповати објекат који одмах мора да се уклони по планском акту.

Општина је након уклањања овог објекта требала да тражи од Владе Републике Србије да се утврди јавни интерес за експропријацију те парцеле која је неопходна ради привођења намени и да власнику земљишта исплати накнаду само за земљиште. Та цифра у Пожеги не може да буде никако већа од два милиона динара. Та накнада се утврђује за случај спора пред надлежним судом.

Дакле, непосредном погодбом општина нема право да купује никакве нелегалне објекте а поготову не објекте који не могу да се озаконе и морају одмах да се уклоне. То би требало бити познато не само правницима већ свим људима било које струке. Зачуђујуће је да су правници у Општини Пожега дали зелено светло за такву трансакцију која је веома противна закону и која доводи до прибављања имовинске користи у огромном износу из буџета.

Овај случај нема везе са политиком и овај случај наноси штетне последице странци у чије име такве особе врше власт. Штета се наноси народу те општине и то на веома дрзак и безобзиран начин.

Такав правни посао никако не може да опстане јер је једноставно ништаван. Ништаво је све оно што не може да се спроведе у пракси. Шта овде не може да се спроведе. Сврха и циљ куповине. Ако је објекат купљен то подразумева његову подобност за издавање употребне дозволе а пошто је то искључено ви сте онда симулованим правним послом купили половни грађевински материјал а не објекат и то о трошку пореских обвезника.

Надам се да ће се неко уразумити и ову скандалозну одлуку која је оправдано изазвала велико узнемирење у јавности хитно поништити и извинити се грађанима због таквог недела.

Симо С. Стокић, дипл. правник

Sledeći Članak > Sud: Predlozi o promeni Ustava umanjuju nezavisnost sudija
Prethodni Članak > САОПШТЕЊЕ АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА У ВЕЗИ ПРЕДЛОГА УСТАВНИХ ПРОМЕНА
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 KOMENTARA

  1. Slaven Kovačević каже:

    Ja prosto ne mogu da verujem...
    Pa, da li je neko izneo ovaj problem predsedniku?

    30