уторак, 31. март, 2015

„MARLJIVI TUŽILAC VUČIĆ“

Preporučujemo da pročitate sjajan tekst sudije Miodraga Majića.

„Nismo svi mi ni jednako pametni ni jednako vredni, govorila je moja učiteljica. Ovu istinu, potvrđuje i premijer Vučić u najnovijoj ulozi tužioca – istražitelja. Jer, dok se njegove „kolege“ vajkaju kako još nisu analizirale tek pristigli izveštaj komisije o padu helikoptera, kako im je potrebno dodatno vreme i kako ne mogu davati bilo kakve izjave o predistražnim radnjama koje su u toku, marljivi tužilac Vučić u dahu, pred kamerama, referiše predmet.

“Nema tu Bog zna šta spektakularno” pojašnjava, u značajnoj meri stavljajući tačku na nedoumice. Dok njegove kolege zamenici iz Palate pravde odugovlače, žale se na buku, dremaju, proklinju ustavni položaj, bogorade i čekaju da se, u međuvremenu spis „zavede“ i bude raspoređen, tužiocu Vučiću nisu neophodne sve te kerefeke. Odsečno krivičarski, sublimira činjenično stanje obaveštavajući nas kako je „sigurno bilo tehničkih propusta, ali da oni nisu odlučno doprineli nesreći“. Kratko, jasno i profesionalno!

Za razliku od tužilaca koji još uvek usaglašavaju saopštenja o tome da li je izveštaj uopšte i stigao do njih, njemu nisu potrebni dodatni rokovi! Naposletku, rezignirano, kao svaki pregalac kojem je preko glave nesposobnosti kolega koji se redovno „češu“ o njegov rad, izjavljuje kako su tužioci izveštaje mogli da „objave kadgod“, ali kako „ne sme da ih pozove i pita“, jer su ovi i pored svega, nezavisni.

No, znate li šta je posebno interesantno? Brzina kojom tužilac Vučić rešava predmete ni najmanje ne utiče na kvalitet njegovog rada i odluka koje donosi! Ni najmanje! Na osnovu dosadašnjeg iskustava uveravam vas da će njegove uspavane kolege, jednom kada se nakane i pročitaju predmet, doći do istog zaključka do kojeg je tužilac Vučić došao puno pre njih! Možda će samo malo promeniti red reči i ubaciti po koji pravni termin. Znate ono, “na osnovu člana tog i tog … ”

Kako je to moguće, pitate se? Da mu možda ne povlađuju kao starijem i iskusnijem kolegi … ? Boljem studentu … ? Da ne prepisuju … ? Da tužilac nema neke posebne moći … ?

Ne dragi moji! Reč je o tome da nismo svi jednako pametni i jednako vredni. Tužiocu Vučiću i njegovim manje talentovanim kolegama nije neophodno jednako vreme za proučavanje predmeta i odgonetanje složenih pitanja bilo koje, pa ni ove istrage. Puno nakon njega, kolege iz Palate, “otkriće” ono što je on odavno znao. Videćete! Hoćete li da se kladimo?

Pa zašto ga onda odmah ne pitaju i tako očiste fioke … Preko noći postanu efikasni? Zašto mu ne prepuste i ostale predmete? – i dalje ste znatiželjni.

Ali na šta bi to ličilo? Zar stvarno mislite da bi tužilac Vučić, bez obzira na sve svoje iskustvo i snagu profesionalnog autoriteta, ikada poželeo da, makar i posredno, utiče na ostale kolege? Na njih koji su, i pored određene tromosti, i činjenice da im treba malo vise vremena nego njemu, ipak iznad svega samostalni. I koje čak ni on, najiskusniji među njima, ne sme da pozove i bilo šta pita?

Uostalom, neka se i sami malo pomuče. Ipak su i oni tužioci. A u izveštaju ionako nema Bog zna šta spektakularno, tako da im ovoga puta, Bog zna koliko i ne treba njegova pomoć.“

 

Miodrag Majić, sudija Apelacionog suda u Beogradu.

 

LINK KA TEKSTU „MARLJIVI TUŽILAC VUČIĆ“

Sledeći Članak > Odnos krivičnog i prekršajnog postupka pri istom ili sličnom činjeničnom opisu i položaj oštećenog
Prethodni Članak > АПР тренира строгоћу
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 KOMENTARA

 1. Cvetko Maric, adv. каже:

  Kolega Majić i ovaj put javno saopštava ono što razumni i odgovorni ljudi vide, ukazujući i kroz ovu temu na potpunu bahatost režima i Vučića lično.
  Premijer se postavlja se kao mera svega. Etalon za svaku sposobnost i vrednost, čime obesmišljava sve institucije jedne pravno uređene države, za koju se navodno zalaže.
  Ovim se još jednom potvrđuje da svaka vlast kvari, a apsolutna vlast, apsolutno kvari !
  Nažalost, ovo nije kraj.
  I zato je potrebno da svako da svoj doprinos raskrinkavanju osione gluposti.
  I zato je ovaj tekst, uvaženog kolege, bitan.

  240
 2. vladimir m.gajic каже:

  Kao i obično sudija Majić briljira.

  Premijer se sve više i otvoreno ponaša kao diktator. Prvo je kanalisao istragu izjavom " ne dam minsitre Gašića i Lončara", a sad već izvodi i zaključke. Tužilaštvo kao da ne postoji. Gde je sada Zaga Dolovac da odbrani samostalnost tužilaštva i da pita javno premijera ko mu je dao za pravo da komentariše istragu i objavljuje rezultate? Na osnovu kojeg propisa je sebi dao to u nadležnost? Vidim, izleda da će ispasti da je kriv pilot, jer veštaci/ prema medijima/ kažu da je pilot sam odabrao mesto sletanja. To je ako se podsetimo drugi dan od pada helikoptera izjavio i ministar Gašić.

  Eto , to je država bez institucija u kojoj caruje nekompetencija, koja za premijera ima jednu narcisoidnu i nadobudnu ličnost . Tačno je rekao onaj doktor iz Novog Pazara na sahrani nastradalih, da je "Srbija zemlja u kojoj je važnije gde će helikopter da sleti nego da li će da sleti" ?! Ne znam da li će u VJT Beograd neko da se seti pa da pita glavne urednike medija koji su to veče objavili da je helikopter sleteo, ko im je dao tu dezinformaciju ? Nešto se ipak nadam, da vlastima neće proći ovakva istraga. Važno je da se ne ćuti....

  200
 3. Srecko Pecikoza каже:

  Opet pojedinci iz tzv. "elite" nemaju sluha za premijera. Lepo sam rekao u komentaru na tekst kolege Radovanovića "Promena Ustava..." da ne samo optužnice nego i presude treba da budu na jednom mestu i da objavljivanje u sredstvima javnog informisanja služi umesto lične dostave. Pravne lekove ukinuti. To bi bio jedini pravi i razuman put.

  120
 4. Slaven Kovačević каже:

  http://www.merriam-webster.com/dictionary/fascism

  60
 5. адв.Јелена Мудринић каже:

  Samo jedna reč : BRAVO !!

  90
 6. Марко Д. Ђурић каже:

  Уххх... Сјајан текст...

  50