петак, 10. новембар, 2017

КОЛЕГА адв. ВИКТОР ГОСТИЉАЦ

Пре свега желим да истакнем да ми је драго што на овом слободном Порталу намењеног адвокатима имамо прилику најзад да читамо и колегу Виктора Гостиљца после више од две и по године од када постоји сајт „Боља адвокатура“. Огласио се по први пут и Он.

Додуше повод је сасвим личан, али свеједно, на овом порталу царује слободна и нецензурисана реч, па је и колега Виктор добио прилику да одговори мени поводом полемике коју смо имали у дневном листу „Данас“ у последња два дана.

Немам баш неку инспирацију да нашироко анализирам и коментаришем Викторове наводе, али указаћу ипак на неколико ствари због јако ниског нивоа на који је полемику спустио колега Гостиљац.

Колега Гостиљац сматра да је адвокат поред осталог и „бранилац државе“ како је „негде давно записао наш колега В.Губерина“.
Сад о томе би могла да се поведе посебна расправа о улози адвоката уопште, а са посебним освртом на улогу адвоката као „браниоца државе „ како је као једну од улога коју има адвокат видео некада и пок.Вељко Губерина“.

Посебно би било интересантно када би отворили причу о томе зашто је баш колега Губерина имао такав став и шта га је мотивисало да тако види улогу адвоката у време комунизма и
једнопартијске државе у којој је он био проглашен за великог адвоката тадашње Југославије. Али, да оставимо пок.Губерину да почива у миру и не отварамо „старе ране“, отвориће се оне ваљда и у Србији једнога дана ако доживимо за нашег живота да се отворе досијеи тајних служби.

Не знам зашто неким адвокатима смета веза између адвокатуре и политике, поготову ако се та веза заснива на залагању за идеје и вредности које би пре свега адвокатури требало да буду на првом месту?

Није спорно да сам ја годинама уназад стицао у јавности име некога ко критикује власт. Није спорно ни то, да сам то увек чинио из опозиције, а да моја веза са политиком никада није била са позиције некога који има нешто са властима. Од тог јавног ангажмана у политици нисам никад имао личну корист као адвокат. Напротив.

Проблем је што је замерка на „политизацију“ адвокатуре заправо само и једино зато што она долази као критика власти. То смета адвокатима који су „освојили „ неку адвокатску синекуру, јер ти адвокати верују да је власт у стању да им те синекуре доведе у питање.

Констатује колега Гостиљац да „нас је небо погледало па Владимир Гајић није остао у Дечанској 13“. Верујем да њега лично јесте, јер иначе никада не би могао да дође у ситуацију да се лажно представља као Председник Адвокатске коморе Србије.

Замера ми даље колега Виктор још разне неке ствари, скоро као да се свађа са мном на некој пијаци. Између осталог и како сам писао Шошкићу, па хвалио Кубуровићку, доводио обезбеђење које сам баснословно финансирао и на крају тог петпарачког духа констатовао и израду неке визит карте непрописно састављену ?

Кад смо код те визит карте, упутио бих Вас на оног запосленог у администрацији Бојана који их је сам о свом трошку и без мог налога направио вероватно желећи да ми се препоручи као неки посебно лојалан запослени у Служби.

За разлику од Вас, драги колега Викторе, који сте на изборној Скупштини од 13.маја убедљиво изгубили изборе од колеге адвоката др. Вељка Делибашића за место
потпредседника АКБ и што Вам није сметало да се пар месеци касније кандидујте за Председника Адвокатске коморе Србије , ја сам изборе за Председника АКБ добио освојивши највећи број гласова, поредећи то на обе одржане Скупштине. Још је убедљивији број гласова био који сам добио за делегата АКБ у Скупштини АКС, такође гледајући резултате обе скупштине.

Вама поштовани колега није сметало ни то што су своје кандидатуре предате у року, још у јануару 2017.године за Председника АКС повукли Драган Карановић, Слободан Зечевић, Зоран Атељевић и Војислав Недић, па сте пристали да се накнадно у „накнадно“ измишљеном року какав Статут АКС не познаје, кандидујте за Председника АКС. Вашим амбицијама ништа није сметало.

„Опште корисне активности“ на које се позивате када је у питању рад органа коморе којом Ви руководите, у професионалној јавности препознају се као кинески фалсификати.

Тако Ви постајете партнер у реформи правосуђа Министарства правде, а задовољни сте и са Уредбом о паушалном опорезивању адвоката у којој нисте приметили ту малу ситницу, да је адвокат преко уредбе Владе постао и предузетник ?!

Вама није пало напамет да се запитате , па како може адвокатура бити задовољна што порез остаје исти као 2014.године када су нам од тада увођењем Јавних бележника и Јавних извршитеља на слободно тржиште можда и за 50% умањени приходи ?

Знам, Ви се бавите кривичним правом неко ће рећи, баш као и колега Тинтор, па Вас се лично проширивање надлежности нотара и извршитеља можда и не тиче?!

Него , приметио сам одраз једне фрустрације на крају Вашег текста. Ви се тешите тиме како се моје активности своде на „одјеке и реаговања“ и „писма читалаца“ и у
„паралелној реалности вибер група, твитера ..свемира“ ???

Мало ми је непријатно да Вам на ове констатације директно одговорим. Бојим се да је стварност што се тиче Вас и мене у тој „свемирској“ јавности прилично на Вашу штету.
Не мислим при томе у вези конкретне расправе или наших унутрашњих спорова у комори и пред судовима. Мени није била потребна функција председника коморе да било шта постигнем од онога што сам постигао у животу без те функције.

Зна се ко сам ја, још од ’90-тих година када сам своју животну енергију почео да посвећујем борби за слободу и правду.
Ризиковао сам све и увек, због својих уверења која сматрам часним и узвишеним.
Никада ми није било жао, а учинио сам довољно да су моја деца данас поносна на свога оца.

Какво сам име стекао у професионалном смислу, није на мени да оцењујем, али био сам изабрани адвокат у многим предметима који су у сваком погледу имали поприличан друштвени значај.

Вас и колеге које Вас данас подржавају, никада нисам видео ван тих уверења да су адвокати „браниоци и чувари државе“ како је говорио пок.Вељко Губерина који је славу стекао у друштву које нас је од 1945.као нацију темељно уништило.
Зато се ми не разумемо колега Викторе и зато смо ми објективно два света.

Ја заправо Вама ништа не замерам, Ви сте само „производ“ тог друштва којем ја не припадам.
Ја сам са оне друге стране, рођен у очевој политичкој емиграцији, симболично у граду у којем је убијен Краљ Југославије, па је мени је „суђено“ да будем у мањини.

Али у тој мањини се ужива цео живот, ако Вам је стало до слободе, ако сте храбри и ако се не бојите да јавно браните своја уверења, ако сте свесни дa Вам слободу и правду никада неће дати и да ће те морати сами да је освојите и ако знате да је држава у којој живите преко власти која је представља, Ваш највећи противник, коју Ви као бранилац не треба да браните, већ да учините колико можете да та држава не гази своје поданике генерацијама и да Богињу правде увек видите испред себе , јер „слобода тражи људе“.

То треба да „види „ адвокат који жели да представља адвокатуру !

Да ли Ви то видите колега Гостиљац ?

С поштовањем,
адв.Владимир М.Гајић
Председник Адвокатске коморе Београда

Beograd 01.12.2014. Advokat, strajk advokata Gajic Foto: Milovan Milenković

Sledeći Članak > Ne znam ko je Gospodin Gostiljac ...
Prethodni Članak > ODGOVOR NA OSVRT VLADIMIRA GAJIĆA
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 KOMENTARA

 1. Viktor Gostiljac каже:

  Eto, vidite kolega Gajicu kako odjednom umete lepo da pisete i komunicirate bez dosadasnjih komentara u vezi mene licno “kao da smo na pijaci”. Ovakvo vredjanje na jednom visem, sofisticiranom nivou je , ipak, napredak. Korak nazad je sto o Vasem moralnom cistunstvu i zalaganju za najvise ideale treba da pisu drugi a ne da to cinite sami. O mojoj marionetskoj prirodi jednog paža, kako ste me nazivali, sudice vreme. Najzad, utvrdili smo da barem nesrecne vizit karte nisu Vasa krivica. Za ostalo, ne bih stavio ruku u vatru.

  1420
  1. Vladimir каже:

   Ima tu još koječega. Obezbedjenje koje je moj prethodnik angažovao a Tintor platio itd.itd. da ne sitničarim. Kritika nije vredjanje. Argumenti nisu vredjanje. Da Vas malo cenim, nije sporno.

   136
  2. Alex каже:

   Vrlo neuvaženi kolega Gostiljac, evo i ovde kao komentar da vam poručim:

   To što ste vi umislili da može jer je ovde trenutno divljaštvo kriminala uzelo maha, tako onaj ko iole ima zdrave pameti zna da nikad neće opstati. Samo je pitanje vremena.

   #ShitzOff

   30
 2. B. Manic, AKB-2485 каже:

  Kolega Gajicu,

  Zao mi je sto ne mozete da razumete zasto "nekim advokatima smeta veza izmedju advokature i politike". Sve dok nastupate kao predsednik beogradske komore neumesno je da takve advokate, medju kojima sam i ja, etiketirate kao "korisnike (potencijalno ugrozene) sinekure", a nije ni istina. Licno ste mi na skupstini obecali da cete se truditi da se u nastupima u svojstvu funkcionera komore "depolitizujete", pa koristim priliku da Vas na to podsetim.

  810