среда, 30. децембар, 2015

КАТАСТАР КОЧИ ОЗАКОЊЕЊЕ

НЕКИ КАТАСТРИ КОЧЕ ОЗАКОЊЕЊЕ

Да би држава успешно спровела легализацију, односно озакоњење требало би да поступајући државни органи познају основна правила правне науке. Један пример који ћу изнети веома успорава озакоњење и спречава остваривање основних права грађана на имовину – грађевинско земљиште.

foto1

Наиме, у доста случајева постоји право сукоришћења на катастарским парцелама и катастар врши промену тога права у право својине по службеној дужности или по захтеву странке. Међутим, због непознавања основних принципа и норми о својинским правима долази до стварања застоја код промене својинских права у јавним књигама.

Погрешно поједини катастри тумаче да једно збирно решење које се односи на целу парцелу где има више сукорисника има исту правну судбину. Шта то у пракси значи? Они доносе решења о конверзији права коришћења у право својине и исто достављају државном правобранилаштву и свим сукорисницима.

То је уреду. Њихова грешка је велика због тога што они све те сукориснике из збирног решења посматрају као једну страну, па у Г листу врше забележбу да решење није коначно, иако рецимо само један од сукорисника није примио то решење, или је умро па није расправљена оставина. У том случају уместо да у Глисту упишу забележбу да је решење правноснажно у односу на Марка, Петра и Јанка, а да није коначно у односу на Зорана, који је рецимо умро и нема оставине, они једноставно по скраћеном поступку уписују да решење није коначно у целости, а што није тачно.

Ово је битно због тога што управе које врше озакоњење објеката траже да забележба буде брисана иако је лице које је било сукорисник, постало сувласник, са забележбом која се заправо не односи на његов идеални део. Овде катастар „меша бабе и жабе“ па рецимо право грађења, где сви морају да се питају, преноси и на својинска права која су независна од права других сукорисника, односно сувласника грађевинског земљишта.

По том њиховом тумачењу никада нико не би могао извршити промет свога идеалног дела без сагласности другог сувласника!!!

Зато овим текстом упозоравам колеге адвокате да то имају у виду и да изврше упозорење службама катастра на такву ненормалну праксу која није у складу са законом. Не може се моје право сукоришћења (идеални део) и његова конверзија везивати за право другога сукорисника и његово право на конверзију, без обзира што се ради о истој парцели. То су самостална права која се остварују независно од права других сувласника, односно сукорисника, па та врста незнања може довести до потпуног колапса поступака озакоњења.

Симо С. Стокић, дипл. правник

Sledeći Članak > SREĆNI PRAZNICI
Prethodni Članak > Mali broj postupaka protiv advokata rezultirao kaznama
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *