среда, 14. октобар, 2015

Kako Visoki savet sudstva određuje sudijama šta je „potrebno“ u izreci odluke

Visoki savet sudstva je na sednici od 22.09.’15.g doneo zaključak br.06-00-44/15-01 koji glasi:

Prilikom odlučivanja o troškovima krivičnog postupka iz čl.261 st.2 tač.7 i čl.265 ZKP, potrebno je da sudovi u posebnom stavu naznače da se usvojeni iznos troškova krivičnog postupka, koji padaju na teret budžetskih sredtava suda, isplate u roku od 60 dana, od dana pravnosnažnosti odluke. Ovaj zaključak, radi realizacije, dostaviti svim sudovima“.

Društvo-sudija-Srbije

Donošenju ovakvog zaključka VSS zasniva na čl.70 st.3 Zakona o uređenju sudova i čl.74 Zakona o budžetskom sistemu. Međutim, ako se pogledaju odredbe ovih propisa biće nam jasno, da se ovim odredbama reguliše predlaganje budžeta za rad sudova za tekuće rashode i vršenje nadzora nad namenskim korišćenjem budžetskih sredstava sudova, odnosno odgovornost za računovodstvene transakcije pravosudnih organa. Ne treba biti mnogo mudar, pa zaključiti, da je samo jedan cilj donošenja ovakvog zaključka – prolongirati što je moguće više isplate troškova krivičnog postupka na teret budžetskih sredstava sudova, a na štetu građana i njihovih branilaca.

Očigledno je, da će sudska odluka postati izvršna po ovakvom zaključku tek po proteku 60 dana od dana pravnosnažnosti. Samim tim podnošenje predloga za izvršenje protiv Rep.Srbije pomera se za više od dva meseca ( pri tom ne uzimam u obzir vreme koje je potrebno sudijama da donesu odluku o troškovima, vreme za uručenje odluke strankama, vreme za izjavu žalbe, te vreme do konstatovanja pravnosnažnosti ).

Ovakvim zaključkom ništa se neće popraviti, jer će pravosudni budžeti sudova i dalje biti nedovoljni za normalno i ažurno postupanje sudova u isplatama svojih obaveza prema građanima i advokatima. Samo će izvršna vlast moći da kaže, kako je u novu fiskalnu godinu ušla uspešno sa smanjenim rashodima.

Ali,…šta će biti sa onim sudijama koji se ogluše o izraz „potrebno je“, tumačeći ga fakultativno, a ne obavezujuće, pa u izreci svoje odluke odrede rok za isplatu 3 – 8 – 15 dana,hoće li biti pozvani na sve češće primenjivanu disciplinsku odgovornost pred tim istim VSS-om ?!

Sledeći Članak > Opet se osećam postiđenim
Prethodni Članak > Mali prilog dnevnoj dozi nenormalnog
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 KOMENTARA

  1. Arsenije Kovacevi каже:

    Budaletine!

    10