четвртак, 15. јун, 2017

Kako direktor JP“Pošta Srbije“ uređuje dostavljanje advokatima

Od 12.juna’17.g primenjuje se u svim poštama u Srbiji  Tehnološko uputstvo o prijemu i uručenju sudskih pismena potpisano od strane direktora JP“Pošta Srbije“, kojim se uređuje prijem i uručenje sudskih pisama.
U čl.1 ovog Uputstva navedeno je, da je ovo Uputstvo sačinjeno „…u skladu sa važećim procesnim zakonima i Sudskim poslovnikom“.

U čl.6 st.4 istog Uputstva jasno piše, da se „Sudska pisma uručuju lično primaocu…“.

Međutim, skandalozan je za advokate čl.12 st.1 Uputstva u kome stoji:
„…zaposleni u pošti, u polju predviđenom za potpis primaoca na povratnici upisuje datum i tekst:“Ostavljeno u pregradak“,  p o t p i s u j e   s e   i žigoše povratnicu, čime se  s m a t r a  da je sudsko pismo uručeno primaocu“ ?!…

Potpuno je nerazumljiv i protivrečan ovoj odredbi st.3 istog člana gde stoji: „Ukoliko primalac ili ovlašćeno lice ne preuzme sudsko pismo u roku od 5 radnih dana pošte, zaposleni u pošti je u obavezi da na dan isteka roka čuvanja pokuša da telefonskim putem ili na neki drugi način kontaktira primaoca radi preuzimanja sudskog pisma. U slučaju da primalac ne preuzme sudsko pismo u propisanom roku isto se vraća pošiljaocu uz konstataciju „Nije preuzeto“ koji potpisuje zaposleni u pošti i otiskuje žig pošte“.

Image result for posta

Dakle, u st.1 se navodi, da kada poštanski službenik potpiše povratnicu smatra se da je pismo uručeni primaocu, a ako primalac ne preuzme iz pregradka sudsko pismeno u roku od 5 dana konstatuje poštanski službenik da pošiljka ipak nije preuzeta. Kakve li će konfuzije kod advokata i u sudovima biti zbog ovih kolizionih odredbi.

Inače, ovo uputstvo je protivrečno procesnim zakonima.
Npr. u čl.243 st.1 ZKP jasno i nedvosmisleno piše: Pismeno se dostavlja   n e p o s r e d n o m   predajom licu kome je upućeno !

S kojim pravom direktor Pošta Srbije svojim Uputstvom derogira tekst Zakonika?
Po kom to propisu poštanski službenik sme da stavi svoj potpis na povratnicu umesto advokata kome je to pismeno upućeno i da se ima „smatrati“ da je advokat primio to pismeno.

Idu godišnji odmori.
Pošta se iz poštanskih pregradaka neće podizati svakodnevno, ali će se ovakvim umnim Uputstvom „smatrati“, da je advokat primio presudu, rešenje i sl., proći će rok za pravni lek, a posledice će biti neotklonjive.

Umalo da zaboravim – ovo Uputstvo je direktor Pošta Srbije doneo na osnovu čl.13 st.3 Ugovora o poslovnoj saradnji sa Visokim savetom sudstva.

Sledeći Članak > Novi početak
Prethodni Članak > РЕЗУЛТАТИ ИЗБОРА У АКБ
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 KOMENTARA

 1. Slaven Kovacevic каже:

  Čl. 32. (čini mi se, ili tu negde) Zakona o poštanskim uslugama propisuje kada se smatra da je Pošta uredno i u propisanom roku dostavila pošiljke o kojima govorimo.
  To, kao odgovor na pitanje "koji zakon?"
  A dostavljanje u fah/pregradak koji neki advokat ima u Pošti/sudu je posebno pitanje.
  Jer, "dostavljeno" i "nije preuzeto" čak ni ne zvuči (jezički) slično i svakako znači dve različite stvari. Koje mogu da imaju istu posledicu, kao, na primer, "odbio prijem" i "pribijeno na vrata".

  Ne branim to rešenje, nemojte pogrešno da me razumete, daleko od toga, ali...

  00
 2. Momčilo каже:

  Mislim da bi odsutvo advokata iz kancelarije u dužem periodu (godišnji odmori i sl) trebalo najaviti Komori a ona da pošalje obavest svim sudovima na području koje pokriva mesna nadležnost Apelacionog suda gde advokat ima sedište kancelarijekao i dostavnu poštu. Druga mogućnost je da sam advokat obavesti sudove u kojima ima sporove i dostavnu poštu i Treća (ako ima ko da podiže poštu) ovlasti punomoćjem Poštu da pismeno ostavi u poštanskom sandučetu kancelarije. Uvek, postoji mogućnost da se ponese laptop na odmor i odatle reaguje podneskom u vezi sa hitnim podnescima (žalba npr.) Komora svakako mora reagovati na ovo koliziono Uputstvo. Veći problem je način dostavljanja koje Poreska uprava sprovodi prema članu 36 st.3 Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji (" Ako se dostavljanje poreskog akta vrši slanjem preporučene pošiljke, poreski akt smatra se dostavljenim danom uručenja, a ako uručenje nije bilo moguće, poreski akt smatra se dostavljenim 15-og dana od dana predaje poreskog akta pošti."). Suvišno je govoriti da ova odredba naginje zloupotrebi.

  00
 3. Branka каже:

  Nije kriv direktor JP Pošta Srbije,već Visoki savet sudstva .
  Zaključili su ugovor u kome je navedeno to što piše u uputstvu.
  Pitam se, pitam se da li članovi Visokog saveta sudstva treba da se doškoluju.

  30
  1. adv.Vera Djurović Bojović каже:

   Slažem se. Ali, mnogi od njih, većina svakako, sutra će podneti zahtev za upis u imenik advokata, a ako neko od njih bude odbijen, "na sva zvona" će to objaviti i žaliti se. A šta su radili advokaturi dok su bili sudije, to nema veze. Oni drugi, koji budu upisani će se, svejedno, žaliti na sudove, sudije, Visoki savet, državu....

   Ja 30 godina imam poštanski fah i do sada nikad nisam imala problema, kad duže odsustvujem, obavestim ih pismeno, pa oni pošiljke vrate sa obaveštenjem da sam "odsutna" ili "na godišnjem odmoru", mada u poslednjih jedno 2 godine to više nije važilo, nego su 5 ili 7 dana ( zaboravila sam) čuvali pošiljke, pa ih tek onda vraćali.

   Pre 2 dana sam pitala zamenicu upravnika pošte ( koju sam prvi put videla) da mi objasni zašto više ne potpisujem povratnice, nego samo isporučni spisak, koji ostaje pošti, meni 1 primerak, a sudu se ništa ne dostavlja, ali ona nije umela da mi objasni, uputila me da pročitam nekakvo Uputstvo koje je, kako kaže, objavljeno u "Službenom glasniku" ( nisam ga još pročitala, ali ću ga potražiti i "napasti" kako znam i umem).

   Sve u svemu, bitni su izbori, dostava preporučenih pošiljki advokatima je savršeno nebitna.

   20
  2. adv.Vera Djurović Bojović каже:

   Pročitala sam to famozno Tehničko uputstvo. Neću ni prstom da mrdnem u vezi njega. Samo gubim vreme i nerve oko raznih ustavnih žalbi, "borba sa vetrenjačama".Naravno da ću da ugasim fah, zajednički za mene i još dvojicu advokata. Pa, ako me poštari nadju- nadju, ako ne - žao mi je.

   10
 4. Tanja каже:

  Da li ovo pravilo vazi i za ostavljanje u postansko sanduce. Naime, kada me ne nadju u kancelariji, umesto obavestenja o prispecu ostavljaju mi pismeno u sanducetu, cak i presude. Sve sa povratnicom. Danas sam pitala upravnicu u posti zasto mi ovako dostavljaju. Rekla mi je da je sud 'propisao' nacin dostavljanja sudskih pismena, te da oznaka S3 Zpp znaci da ako me nisu nasli da ostavljaju pismeno u sanducetu. Pokazala mi neki interni karton po kojima postupaju, sa napomenom da je to tako sud odredio. Ocigledno je da je ovakvo dostavljanje u suprotnosti sa Zpp. Da li ima neko informaciju da li je nesto preduzeto po ovom pitanju?
  Smatram da je ovakvim dostavljanjem povredjeno pravo na pravni lek,pa cu pisati ustavnu zalbu.

  00