петак, 29. мај, 2015

JOŠ O POREZIMA

knjigovodstvo-GG-1

Poštovane kolege,nikako da predjemo sa teme poreza.

Danas mi je stigla opomena za neplaćene poreze na imovinu,naknade za korišćenje gradjevinskog zemljišta i taksa za isticanje firme koju je opština ukinula još 2013.g.

Ono što je meni neverovatno i neshvatljivo jeste da je opštinska uprava slala svake godine samo rešenje-opomenu za tekući porez iz tekuće godine zaključno sa mesecom sa kojim se evidentira poreska obaveza,medjutim na tom dokumentu nigde ne stoji da li postoji kakva obaveza iz predhodnog perioda kolika je ona i da li eventualno postoji kakva neplaćena kamata kao i kakve su obaveze do kraja godine za tekuću godinu.

Nakon punih 5 godina danas mi je stigla opomena gde je prvi put iskazano poresko zaduženje u posledjih pet godina sa pozamašnim iznosom na ime neplaćene kamate.

Na moje pitanje iz kog razloga nije u renije poslatim opomenama-rešenjima iskazan evantualni dug iz predhodnog perioda ukoliko ga ima,službenica opštinske poreske uprave mi je izjavila da se „nisam interesovao o mom zaduženju kod nje“ a na pitanje zašto niti jedne u predhodnih 5 godina nije poslata opomena kakva je poslata sada u kojoj bi bile jasno iskazane obaveze,ista izjavi da joj to nije dao funkcioner opštine.

Naravno, preduzeću ono što smatram da treba,no konstatujem u kakvom vašaru od države živimo da je to bruka i sramota….

Sledeći Članak > Savet objavio izveštaj o nezakonitim privatizacijama
Prethodni Članak > Podnesak povodom neosnovanog zahteva za isplatu razlike upisnine
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 KOMENTARA

 1. Velisav Medjedović каже:

  Problem rešen običnim zahtevom za ispravku podataka...

  01
 2. Adv Dušan Marković AKB каже:

  Uvaženi kolega,

  drago mi je da ste uspeli da na jednostavan način rešite ono što i treba da ima jednostavno rešenje, a što u Srbiji uopšte nije jednostavno.

  10
  1. Velisav Medjedović каже:

   Poštovani kolega, obično se neki problem na prvi pogled učini kao veliki i ozbiljan medjutim kasnije se pokaže da srećom nije tako.

   00
 3. Miroslav Stanković каже:

  Ništa novo u ovoj Vučićevoj prćiji. Svi smo u istom SOS-u. Mislim da nas AV bombarduje svim nelegalnim porezima(mislim na sve njegove podanike-ne samo na našu profesiju). Tako je i meni, pre deset dana došla OPOMENA za neplaćenu porezu na kući sa najvećim zaduženjem zapravo u periodu od više od 5 godina!(jer se odnosi na nekakav obručun poreze sa trostrukom kamatom do isteka 2009.g.!).
  A po Zakonu o poreskom postupku i poreskoj administraciji, sva potraživanja po osnovu poreze zastarevaju za 5 godina! Naravno, da sam na opomenu poslao svoje primedbe u tom smislu, ali oni neće mnogo da haje za pravo. Verovatno će me i kazniti za neplaćanje te zastarele poreze. Čak su mi nakačili i komunalnu taksu za adv.kancelariju, i ako mi sedište i prebi-valište nije u toj opštini gde mi je i kuća.

  10
  1. Velisav Medjedović каже:

   Danas sam našao Zakon o izvršenju i obezbeđenju iz 1930.g.u kući koju sam kupio prošle godine.
   Zamislite moje iznenadjenje kada sam u sadržaju pročitao da taj zakon sadrži gotovo identične institute kao i važeći Zakon o izvršenju i obezbedjenju?
   Izvršenje domaće i strane sudske odluke,protivizvršenje, prigovor trećeg lica,sadržina predloga,čak i izjava o imovini koja se naziva zakletvom pod pretnjom pritvora od 6 meseci.
   I pitam sebe da li je moguće da smo sada u ovoj nesretnoj državi došli do nivoa iz 1930 godine?Odnosno trudimo se da dodjemo....
   Skeniraću tekst da pročitate, zaista je neverovatno...

   40
 4. Milomir Stepanovic каже:

  Postovani ,
  Procitao sam tekst Adv. Velisava Medjedovica i ja imam potpuno isti problem . Posle nekoliko redovnih resenja za porez na imovinu gde se ne pominje nikakav dug od ranije ,pre oko mesec dana dobijem "Opomenu" ne poveliku cifru sa ogromnom kamatom . Obrtatio sam se licu u Poreskoj upravi da mi objasni odakle taj dug i dobio odgovor "Pa imate neki dug ja ne vidim od kada je . Obratite se pismenim putem i trazite objasnjenje" Naravno ja sam to uradio i evo vec dve nedelje nikakav odgovor nemam .
  Pitam za savet ,dali treba nesto drugo da preduzmem i sta ?
  Unapred zahvalan Milomir Stepanovic ,Nis
  Napomena : Pre zahteva za objasnjenje ,podneo sam zajtev za odlaganje duga.

  00