петак, 6. март, 2015

JOŠ JEDNOM O BIVŠEM SAJTU “PROTESTADVOKATA” , CENZURI I NJEGOVOJ PRIVATIZACIJI

Vidim da kolega DUŠAN MARKOVIĆ ukazuje na svoje negativno iskustvo sa sajtom “protestadvokata”, pa bih nešto da dodam na tu temu.

Jedna sjajna ideja ima skandalozan završetak jer je taj sajt, dok smo svi mislili isto, bio na čast I advokaturi I rukovodstvu. A onda se, posle kopernikanskog obrta u stavovima rukovodstava, namah nešto sa tim sajtom promenilo i on je postao zatvoren za neke kritičke tonove.
Tamo nisu objavljena dva moja teksta (koji slede), a kada sam se obratio Predsedniku AKS sa zahtevom za odgovarajuću reakcijum do danas nije odreagovao i nije me čak ni udostojio odgovora.
Onda sam shvatio da na tom njihovom blogu slobodnomisleći advokati više nemaju šta da traže i zato tamo više nisam ni otišao.
Sve moje navedene tekstove (od 10.2.2015. god.) koji su bili nepodobni za taj očito privatizovani sajt i prepisku sa “cenzorom” možete pročitati u nastavku:

………………………….

MOJ PRVI NEOBJAVLJENI TEKST )

PITANJA UPUĆENA PREDSEDNIKU UO AKS , G. D.DJORDJEVIĆU

POŠTOVANE KOLEGINICE I KOLEGE,

Slobodan sam da na ovom blogu dostavim meil koji sam upravo uputio g. Predsedniku AKS DRAGOLJUBU DJORDJEVIĆU. Predlažem da odgovor na ovaj meil bude javno objavljen i na ovom blogu zbog značaja i ozbiljnosti problema koji je inicirao ovo moje obraćanje.
Moj meil glasi: POŠTOVANI GOSPODINE PREDSEDNIČE, Na našem blogu se pojavio javnobeležnički zapis koji je sačinio notar u Novom Sadu, a takodje se pojavila i informacija da je notarska komora dala „mišljenje“ ili „tumačenje“ da su notari i dalje ovlašćeni da sastavljaju isprave o pravnim poslovima u formi javnobeležničkog zapisa i za poslovno sposobna lica i pored izmene propisa koji su usledili kao rezultat našeg protesta.

Molim za informaciju: Da li je ovakvo postupanje Notarske komore u duhu postignutog dogovora advokature i resornog ministarstva kao osnova za prekid protesta advokata? Da li će UO AKS razmotriti ovaj slučaj i da li će preduzeti neke radnje i koje kako bi se stalo na put ovakvom grubom kršenju zakona i, da li, nadripisarstvu? Da li je po Vašem mišljenju ovde reč o nadripisarstvu i da li će UO AKS preduzeti neku radnju radi zaštite interesa advokature i važećeg pravnog poretka odnosno radi procesuiranja odgovornih lica? Da li će UO AKS izaći u javnost sa odgovarajućim saopštenjem o ovom slučaju? Da li će UO AKS ukazati javnosti na grubu zloupotrebu ovlašćenja notarske komore koja daje sebi za pravo da uzurpira pravo na inače potpuno neovlašćeno davanje pravnog „mišljenja“ ili „tumačenja“ pravnih propisa i da dalje promoviše nezakonit rad notara? S kolegijalnim poštovanjem,
ZORAN B. LAZAREVIĆ, A d v o k a t

……………………..

( PRVI ODGOVOR ADMINISTRATORA SAJTA )

Postovani,
Za sutra, u sredu, u 13h zakazana je konferencija za medije AKS, na kojoj ce predsednik Djordjevic govoriti i o temama koje pominjete u svom tekstu. Zato predlazem da vas tekst sada ne objavimo, nego da sacekate izvestaj sa te konferencije, pa da onda postavite pitanja, ako ne dobijete odgovore tim putem.
Hvala na razimevanju i strpljenju.
Pozdrav, Ivan Milosevic

………………..

MOJ ODGOVOR ADMINISTRATORU SAJTA 

POŠTOVANI GOSPODINE MILOŠEVIĆU,
Ne vidim APSOLUTNO NIJEDAN RAZLOG DA NE OBJAVITE MOJ TEKST na blogu BEZ ODLAGANJA!
Konferencija za štampu je samo jedno od pitanja koja sam postavio i nema nikakvih smetnji da kolege budu obaveštene i o mojim pitanjima, a i o reakciji UO AKS, a pogotovu ako je ona blagovremena i primerena.
Moram da priznam da mi ovaj Vaš predlog za odlaganje objavljivanja mog teksta deluje kao potpuno neumesna cenzura kojom se narušava sloboda izjašnjavanja advokata o pitanjima koja su od suštinskog značaja za advokaturu, a pogotovu što sam se prilikom postavljanja pitanja nadležnim organima komore u potpunosti držao pravila korektne komunikacije.
Zato predlažem da bez odlaganja objavite kako moj tekst, tako i informaciju o sutrašnjoj konferenciji kako bi se što veći broj advokata upoznao sa problemom i reakcijom nadležnih organa komore.
Najzad, moram da primetim na kraju da mi je zaista neshvatljivo da Vi, koji niste advokat, cenzurišete advokata i dajete sebi pravo da procenjujete da li ja imam pravo da saopštim kolegama ono što smatram da je od šireg značaja i šta bi i kada trebalo saopštiti drugim advokatima.
S poštovanjem,
ZORAN B. LAZAREVIĆ, A d v o k a t

………………….

( NOVI ODGOVOR ADMINISTRATORA SAJTA )
Lepo sam vas zamolio da odlozimo objavljivanje, ali ocigledno nemate razumevanja. Optuzbe da je to cenzura su besmislene.
Posto su to pitanja za komoru, predlazem da ih posaljete komori.
Pozdrav, Ivan

……………………

( ZAVRŠETAK MOJE KOMUNIKACIJE SA ADMINISTRATOROM I…)

POŠTOVANI GOSPODINE MILOŠEVIĆU,
Očito je da nastavljate da se ponašate kao da je ovaj blog Vaša privatna svojina.
Ne treba Vi da me učite kome ja treba da pošaljem svoja pitanja. Ako ste pažljivo pročitali tekst, onda ste mogli da vidite da sam ja ta pitanja poslao komori.
Mislim da ste ovakvim postupanjem izašli daleko van okvira svojih ovlašćenja i da monopolisanjem izbora ko i šta ima pravo da objavi činite besmislenim postojanje ovog bloga.

Ne znam ko Vam je dozvolio ovakvu samovolju, ali je ovakvo Vaše postupanje apsolutno neprihvatljivo i bez odlaganja ću uputiti predlog Predsedniku AKS da Vam se zahvalimo na do sada učinjenom i da se pronadje neko ko će shvatiti pravilno šta je uloga administratora ovog bloga. A ako to ne bude moguće na ovom blogu, ima načina da se probije i ovakva Vaša medijska blokada.
Moja prepiska sa Vama je ovim završena za sva vremena.
S poštovanjem,
ZORAN B. LAZAREVIĆ, A d v o k a t

…………………….

(… MOJ DRUGI NEOBJAVLJENI TEKST.)  SAMOVOLJA ADMINISTRATORA BLOGA
Večeras sam uputio tekst na ovaj blog u kome sam izneo pitanja koja sam pre toga postavio UO AKS povodom informacije da notari i dalje protivzakonito sačinjavaju javnobeležničke zapise. Iz meni potpuno nerazumljivvih razloga administrator sajta nije dozvolio da se ovaj moj tekst objavi. Stoga mogu samo da zaključim sledeće: ili da je ovaj blog postao privatna svojina adminidstratora sajta, ili da administrator sajta, koji nije advokat, ima pravo da cenzuriše advokate i da samovoljno odredjuje čije će tekstove pustiti, a čije ne, te da postoje suštinska pitanja od značaja za advokaturu koja se ne smeju postavljati na ovom sajtu.

Zbog toga sam tražio odgovarajuću reakciju Predsednika AKS g. Dragoljuba Djordjevića od koga sada očekujem izjašnjenje – ko je dao pravo administratoru sajta da se ponaša na ovaj način i zašto je uvedena cenzura koja čini postojanje ovog bloga besmislenim? U svakom slučaju, ako ovo ne bude rešeno, vreme je za zaista nezavistan sajt advokata Srbije na kome će biti dozvoljena puna sloboda izražavanja advokatima i na kome neće biti mesta ni za kakve cenzore!!!
ZORAN B. LAZAREVIĆ, A d v o k a t

Sledeći Članak > Неуставно поверавање вршења јавних овлашћења Јавнобележничкој комори
Prethodni Članak > PROBUDIMO SE, ADVOKATI!
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 KOMENTARA

 1. vladimir m.gajic каже:

  Postovani kolega Lazarevicu, najpre zelim da Vam izrazim svoje licno zadovoljstvo sto ste ovde medju nama. Ivanu Milosevicu ste odrzali lekciju, mada se on drzao i za vreme protesta u odnosu na Djordjevica kao prema svom poslodavcu. U tom smislu, Vas tekst nije bio objavljen jer je cenzura uspostavljena zbog Predsednika AKS. Najzad, sajt AKS otisao je u istoriju. Vasi britki komentari ce na ovom sajtu biti No limit. Srdacno, Vladimir

  100
 2. Adv Dušan Marković AKB каже:

  Kolega Zorane. Ta ideja im se otrgla kontroli i pretvorila se u potpunu suprotnost onoga što su želeli da postignu. Pušten je duh iz boce i sada ga je teško zaustaviti. Oni pokušavaju, ali mislim da su se advokati najzad osvestili. U suštini ovaj sajt je prava stvar.

  100
 3. advokat Dušan Bratić каже:

  Поштовани колега Лазаревићу,

  Хвала Вам што сте нас све информисали о овом догађају. Ван сваке дилеме, администратор и портпарол коморе ништа није радио без упутства и сагласности председника. Ипак, то не отклања и његову осуду, јер је он услуге пружао у виду обављања своје делатности због чега је дужан да се придржава етичких правила своје професије и правила морала која налажу да се аморални захтеви налогодавца одбију. Функција портпарола и администратора је да информише, а не манипулише и инструментализује адвокате, и то исте оне који га финансирају, а тога је било. Дакле, хвала Вам што сте отворили ову тему, јер иако и сам знам да доста примера инструментализовања и манипулисања, пре, у току, и после, споља гледано, величанственог, скоро епопејског протеста адвоката, устручавао сам се да изнесе своја непосредна сазнања. Устручавао сам се јер сам свестан да се такав поступак може лако схватити као неразумне размирице које не воде никуда.
  Ипак, мислим, док се ствар не разобличи, не оголи, и поступци не назову правим именом, нема напретка. Нема, јер су обмане, манипулације, интелектуално фалсификовање и фабриковање разноразних ујдурми, постале саставни део управљања комором.То је начин владања који се укоренио и који је, на жалост, давао жељене резултате. Давао је јер иоле честит и поштен човек не може поверовати да се радило то што се радило, док се сам непосредно не би уверио. Јер, поштен човек гледа " из својих ципела" па често мисли да то што њему ни на крај памети не би пало, не би ни ком другом, а камо ли председнику адвокатске коморе. Јер, то је ваљда личност која је најбоља међу нама. Мислим, све обрнуто. Негативна селекција и овде је однела свој данак.
  Зато ћу, за почетак, подстакнут Вашим чином, предочити извод из књиге "Историја српске адвокатуре" штампане 2012. године поводом 150 година адвокатуре у Србији у делу у којем је презентована аутобиографија председника Адвокатске коморе Србије и то " Важно је напоменути да је у периоду када је Драгољуб Ђорђевић обављао дужност председника Адвокатске коморе Србије донето је више значајних прописа: Закона о адвокатури, Закона о јавном бележништву, Закона о извршењу и обезбеђењу" (погледати скениран прилог).
  Наставак, по потреби, следи.

  [Web Tim: Sliku iz priloga mozete videti na sledecem linku: SLIKA ]

  [ Sliku smo morali da prikazemo u obliku linka, jer je prevelika, pa smo morali da stavimo samo link jer iskace iz okvira, cim popravimo tehnicki da se slika automatski smanji u prihvatljiv okvir vraticemo je direktno u komentar. Hvala na razumevanju, Web Tim]

  100
 4. Jovica Dj. Todorović, advokat каже:

  Poštovani kolega Lazareviću,

  Sećajući se Vaših predloga iz decembra i januara o daljem vodjenju protesta advokata, smatram da Vaša podrška ovom Pokretu, kao i Vaše prisustvo na ovom sajtu daju nadu da je bolja advokatura, ipak, moguća. Hvala Vam na tome! Uredjivačka politika sajta AKS je sve vreme bila ''izbalansirana'' u funkciji rukovodstva AKS. Kada ''balansiranje'' više nije bilo moguće, jer su u poslednjih mesec dana na tom sajtu ubedljivo dominirali zahtevi za izborima u komori, razočarenje rezultatom protesta i kritika rukovodstva (i medijske objave, naravno :-)), nestalo je novca... Sa svešću da se sloboda misli i govora zapravo i ne može trajno ukrotiti, a sa savešću da i ne treba, na ovom sajtu moramo čuvati tu slobodu, ali i jedinstvo sa različitim mišljenjima. Jedinstvo u jednoumlju je uvek nametnuto, jer jednoumlje nije prirodno stanje. Ovde mora biti objavljeno i mišljene neistomišljenika kao dobro došlo. Tako će ovaj sajt biti čitan i dugovečan. Nema razloga da bude drugačije.

  100
 5. Adv. Željko Simić каже:

  Poštovane kolege, ja ne mogu da grešim dušu i meni su sve objave na blogu protestadvokata.org prošle bez problema, a bilo je i onih gde sam žestoko napadao i Đorđevića i UO AKS i AKB. O predlozima za izbore nema potrebe više ni da pričam, jer svi znaju moj stav o tome i bezbroj puta sam ga izrekao i sumiran je u dve reči NUŽNO i HITNO. Jedino što nisu hteli da objave je nešto oko diplomatskih automobila bilo tj. automobila ambasade Nemačke na kojima je pokrovitelj GIZ i koji nose oznake te "organizacije". Kako god, sviđa mi se ovaj sajt i svakako je napredniji od pomenutog bloga, ali ima mesta nadogradnji itd. Naravno, bespredmetno je kritikovati nešto što nam je poklonjeno i što je svakako veliki napredak, a biće prilike da bude još bolje.
  Ako bilo koji kolega ikada doživi cenzuru, ja ga javno pozivam da mi to javi i da se kolega Lazarević oglasio i ranije požalio zaista bi napravio skandal jer je to nedopustivo. Siguran sam da se to ovde neće dešavati. Srdačan pozdrav svim dobronamernim kolegama. Željko Simić, advokat

  50
 6. Advokat Nenad Petrovic каже:

  kao prvo, pozdravljam pocetak rada ovog sajta, verujuci da ce on biti u funkciji vladavine prava i svega zasta se mi advokati zalazemo i borimo.

  Kao drugo, ja za vreme protesta nisam doziveo cenzuru na sajtu ''Protest advokata'' (istina, tamo sam objavio samo dva teksta, oba u prvoj polovini protesta, ostalo sto sam pisao bili su komentari na tekstove drugih kolega), ali jesam na sajtu ''Politike'', kada sam komentarisao tekstove onog ''novinara'' Trkulje. Prvi tekst mi je objavljen, druga dva nisu, a i na prvi se odmah obrusila gomila botova.

  Zato verujem da ovde cenzure nece i ne treba da bude, a da cemo svi doprineti da nasa profesija zaista bude bolja.

  Pozdrav svim kolegama, adv. Nenad Petrovic, Beograd.

  50
  1. advokat Dušan Bratić каже:

   Poštovani kolega Petroviću,
   Poznajući kolege koje su inicirale Pokret i ustrojile ovaj sajt, ubeđen sam da je takva mogućnost potpuno isključena. Pored toga, svaki advokat koji se priključi pokretu, odlučivaće o svim aktivnostima, ukoliko bude želeo, tako da, od nas zavisi sve.

   Srdačan pozdrav!

   60
 7. Miki каже:

  Ja bih trebao da objavim moju prepisku sa gospodinom Avlijašem, nakon cenzure mog teksta od strane kolege A.Đorđevića administratora sajta koji tekst nije objavio, a odneo ga Avlijašu na čitanje...

  00