среда, 7. јун, 2017

ИЗБОРНА СКУПШТИНА АКС ИЛИ СКУП АДВОКАТА?

Дана 04.јуна 2017.године, Драгољуб Ђорђевић адвокат, поништени председник АКС, саопштавањем податка присутним адвокатима, да Изборној скупштини АКС присуствује 74 представника (делегата), што је довољно за рад Изборне скупштине, отпочео је њено одржавање.

Како је чињеница постојања кворума одлучна за законитост рада органа, уз сазнање да су све коморе у саставу Адвокатске коморе Србије (седам Комора), осим АК Чачка, оспориле сазивање Изборне скупштине од стране адвоката Драгољуба Ђорђевића, поништеног председника, основано се поставља питање:

– да ли је на дан 04.јуна 2017.године у сали Градке општине Стари Град, у којој је била заказана Изборна скупштина, постојао кворум?

Анализом података добијених од адвокатских комора у саставу АКС , број присутних представника на тзв. „изборној“ скупштини АКС у Градској општини Стари Град у Београду, био је следећи:

– из Адвокатске коморе Војводине од укупно 31 делегата било је присутно 13 делегата,

– из Адвокатске коморе Зајечар, од укупно 3 делегата био је присутан 1 делегат,

– из Адвокатске коморе Шабац, од укупно 7 делегта било је присутно 2 делегата,

– из Адвокатке коморе Ниш, од укупно 12 делегата било је приустно 3 делегата,

– из Адвокатске коморе Пожаревац, од укупно 5 делегата био је приустан 1 делегат,

– из Адвокатске коморе Крагујвеца од укупно 7 делегата било је присутно 0 делегата,

– из Адвокатске коморе Чачак, од укупно 15 делегата било је присутно 13 делегата.

С обзиром да је Драгољуб Ђорђевић саопштио да овој сазваној скупштини присутвује 74 делегата, то значи да је 41 делегат био или из Адвокатске коморе Београда чији је избор поништен правоснажном и извршном пресудом Вишег суда у Београду бр.П.683/12 од 21. 02. 2013.године или се до броја од 74 преедставника дошло одређеним незаконитим манипулацијама.

Што опет даље значи, да овој скупштини није присуствовало више од половине представника (делегата), па нису ни постојали законски услови за њено одржавање.

Због тога се, дана 04.јуна 2017.године у сали Градске општине Стари Град није одржала Изборна скупштинаа АКС, већ скуп адвоката из Србије. Дакле, то је био скуп 33 представника адвокатских комора у саставу АКС- мањине, која није могла да доноси никакве одлуке.

Број од 41 представника из АКБ или обезбеђен на други незаконит начин, не представља релевантну категорију за кворум, јер је незаконит.

Присутни представници, њих 33 као мањина, нису могли да потврде мандате новоизабраним представницима (делегатим) у Скупштини и Управном одбору АКС, па сагласно томе ови органи АКС, с обзиром да нису конституисани, не могу ни да преузму вршење послова из своје надлежности. Из тог разлога, су одлука о сазивању седнице УО АКС за 07.06 2017.године на коју су позвани новоизабрани чланови Управног одбора АКС, као и доношење одлуке о наставку скупштине за 01.јули 2017.године нелегитимне.

Последица овакве беспризорне манипулације Драгољуба Ђорђевића адвоката, је да сада имамо незаконито конституисану (нову)Скупштину и Управни одбор АКС на чијем челу се налази поништени председник АКС који је намерио и да се на нелегитимној скупштини АКС 01.јула 2017.године изаберу нови органи у АКС.

Резултат слика за dragoljub djordjevic

Заправо, Драгољуб Ђорђевић је све ово урадио да би се кроз урушавање законитости и даље одржавање стања незаконитости, одужио својим најближим сарадницима који су га верно пратили у његовим неделима. Некима је већ обезбедио функције, а доношењем одлуке о наставку Изборне скупштине за 01.07 2017.године омогућава да се председница АК Чачка адвокат Јасмина Милутиновић кандидује за председницу АКС.

Свој план није успео да до краја спроведе у АК Војводине, јер је самокандидатура за председника АКВ у лику адвоката Владимира Бељанског неизгледна, па сада покушава преко одређених појединаца, да разним и бројним прљавим инсинуацијама у делу финансијског пословања АКВ, дисквалификује и њеног председника и секретара у адвокатској јавности ове коморе.

Уместо да бољи наслеђују добре, Драгољуб Ђорђевић је срушио сваки вредносни кодекс.

У име достојанства ове професије и свих часних адвоката којих има и то више него што Драгољуб Ђорђевић може са тим да се суочи, позивам Драгољуба Ђорђевића, да јавно стави на увид евиденције присутних представника (делегата) за оба сазива на дан 04.06 2017.године у Градској општини Стари Град у Београду.

У Новом Саду, 07.јуна 2017.године

адв.мр Мирјана Јовановић Томић

Sledeći Članak > NOVO "RUKOVODSTVO" - STARE BLAMAŽE
Prethodni Članak > Kandidati Pokreta za bolju advokaturu na Izborima u Advokatskoj komori Beograda 2017
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 KOMENTARA

 1. Slaven Kovacevic каже:

  Da, zbilja, bilo bi zgodno da AKS objavI spisak advokata koji su prisustvovali na toj skupštini, poimenice, jer ne vidim kako su drugojačije ako ne prozivkom ili registracijom pre početka skupštine mogli da utvrde koliko advokata iz koje osnovne komore je bilo prisutno (bar nama ovde nisu još počeli da udaraju dange, pa da se na prvi pogled vidi kojoj komori pripadamo, za druge ne znam).

  Vidim da koleginica Tanja Arsić u svom dopisu objavljenom na sajtu AKS, u cilju opisivanja broja prisutnih koristi termin "zavidan broj". Bez namere da budem maliciozan, taj broj ne postoji u matematici.

  Cenim da bi to bio jedini ispravan način da se otklone sve špekulacije i nedoumice.

  100
 2. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

  Poštovana kolegenice Jovanović Tomić,

  Hvala Vam na ovoj detaljnoj analizi.

  Potpuno je jasno da nije bilo kvoruma za potvrdu mandata ''novoizabranih'' predstavnika AKB u Skupštini AKS. Niti za konstituisanje Skupštine AKS novog saziva. To je vidljivo i iz fotografije koju su objavile ''Novosti'' sutradan. Što bi se reklo: ''Golim okom.''

  Pridružujem se kolegi Kovačeviću u zahtevu da AKS objavi na svom sajtu spisak prisutnih sa potpisima. Danas je za transparentnost potrebno tako malo dobre volje i poštenja.

  70
 3. Dimitrije Vujković каже:

  Samo da skrenem pažnju da 04.06.2017. nije održana bilo kakva Izborna skupština.
  Nijedan organ nije izabran.

  80
 4. Advokat Gordana D. Stojicic каже:

  Samo „follow the money“ i eto nama svima na bezbroj pitanja zašto jednostavan odgovor zato!

  60