петак, 24. новембар, 2017

DRŽAVA SVOJE GREŠKE ISPRAVLJA PREKO PRAVOSUDJA

Poštovane kolege, uvažene koleginice,

Ne znam koliko ste upoznati sa zaključkom Gradjanskog veća Vrhovnog Kasacionog suda broj Su I-7 73/17-1 od 14.11.2017. godine, pa ovom prilikom hoću da upoznam kolege i koleginice o istoj i pritom pokušaću da dam svoju pravnu analizu, ne same uredbe, jer je ona dovoljno jasna, već širih posledica iste.

Kao što i sami znate, veliki broj advokata na teritoriji Republike Srbije je pred nadležnim Višim sudovima u Srbiji podneo određeni broj tužbi za diskriminaciju ratnih rezervista a za period rata 1999. godine u bivšoj SRJ. Tim tužbama se želelo utvrditi postojanje diskriminacije vojnih rezevista, učinjenu Zaključkom Vlade Republike Srbije od 17.01.2008. godine.

Mnoge kolege su podnele tužbu za utvršivanjem postojanja diskriminacije, da bi posle toga, uz povoljnu presudu podnele i tužbu za nadoknadom štete sa pripadajućom zakonskom zateznom kamatom. To je bio osnovni plan.

Medjutim, zaključkom gradjanskog veća Vrhovnog kasacionog suda od 14.11.2017. godine (sadržinu pogledati u prilogu) došlo se do sledećeg tumačenja:

Tužba za diskriminaciju ne zastareva. Zastareva potreživanje za nadoknadom štete, počev od 17.01.2008. godine i ok zastarelosti je 3 odnosno 5 godine, u skladu sa članom 36 ZOO.

Prevedeno, to znači. Tužite Vi za diskriminaciju kada god hoćete, ali pare od nadoknade štete za utvrdjenu diskriminaciju nećete dobiti.

Iako sam zaključak, sa aspekta hijerarhije propisa i pravne obaveznosti iste je na marginama, to neće sprečiti sudove, koji postupaju u postupcima za diskriminacije, da napred pomenuti zaključak poštuju i u skladu sa tim sve eventualne tužbe za nadoknadom štete povodom diskriminacije odbacuju kao ndozvoljene ili nedopuštene.

Na ovaj način, država, bez obzira koja je poitička stranka bila na vlasti u odredjenom periodu, ovakvom odlukom VKS štiti samu sebe i nanosti OGROMNU štetu časti i ugledu advokature u celosti.

Naime, zbog nemogućnosti naplate štete, klijenti će početi da se pritužuju na rad advokata i neće kriviti državu, već nas advokate, što nismo predvideli ovakvu mogućnost „zaštite“ Države.

Bojim se da će posle ovakve odluke, eventualnog protesta ratnih vojnih rezervista, Država pokrenuti ogromnu medijsku hajku protiv nas advokata, tako da će naša reputacija još više pasti u očima naroda i isti će izgubiti poverenje u nas.

Takodje se plašim, da će taj eventualni protest RVR dovesti do toga da Država kaže: advokati nisu pod našom kontrolom. Da postoje „državni“advokati Vi ratni rezervisti ne biste izgubili već bi ste dobili“.

Ovakav zaključak VKS nije štetan samo po pojedine advokate koji su zastupali u predmetima za diskriminaciju, već je štetan i za one koji nisu uzeli učešća u ovim sporovima, kao što je moja malenkost.

Sa napred iznetog, MOLIM, APELUJEM, ZAHTEVAM od SVIH komora na teritoriji Republike Srbije, da se ozbiljno pozabave ovim pitanjem i da po principu napad je najbolja odbrana, zaštitimo nas same.

Unapred zahvalan
adv. Radovanović Mirko

U prilogu zaključak VKS

kasacioni-sud

Sledeći Članak > Advokatura (ni)je na prodaju
Prethodni Članak > ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ О ПРИВРЕМЕНОМ СЕДИШТУ АКБ
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *