субота, 4. фебруар, 2017

DAVLJENJE ADVOKATURE

Advokaturu dave „spolja“ i „iznutra“.

Spoljni davitelj je stavom VKS sveo na praktično beznačajnu mogućnost onu solemnizaciju koja je bila kruna našeg „uspeha“ u protestu. Solemnizacija u praksi više neće biti korišćena, jednostavno zato što se to klijentima neće isplatiti.

Sve što je spoljni davitelj planirao da oduzme advokatima zakonom, advokati će sada izgubiti stavom VKS-a.

Zatim, spoljni davitelj je vratio u proceduru povučeni ZBPP sa terminološkim prepravkama, koje opet u oblast pravne pomoći uvode subjekte koji nisu advokati, i tako im otvaraju pristup budžetskom novcu za besplatnu pravnu pomoć, a nama davitelj tako priprema „altenativu“ za konačni udarac koji će uslediti nakon što nas izbaci iz Ustava.

Pored toga, time nas davitelj potiskuje i sa tog malog prostora na kome možemo doći do nešto malo „svežeg vazduha“.
Zatim, spoljni davitelj predlaže Zakon o uslugama, koji nas (iako to nije nužno po evropskoj Direktivi o uslugama!), tobože za rad evropskih integracija, komercijalizuje, što otvara put da se uskoro ukine advokatska tarifa, a zatim da se legalizuje marketing u advokaturi.

Sve ovo će uništiti samostalne i nezavisne advokate , a ne konkurencija OAD ili stranaca, kako nas neki „edukuju“.
Bez daha ćemo ostati, zato što neće biti tarife da štiti visinu nagrade za rad advokata.

U Akcionom planu za Poglavlje 23 spoljni davitelj je već predvideo ukidanje advokatske tarife. U tom Poglavlju će se pregovarati o propisima koji uredjuju advokaturu, ali bez advokata, jer mi smo izmešteni u Poglavlje 3, sa drugim preduzetnicima. Moći ćemo mi da prisustvujemo, kao javnost, ako baš želimo da dodjemo nepozvani.

Bavljenje uslužnom delatnošću nužno zahteva marketing, reklamu, a mi nemamo dovoljno para da uložimo niti u minimalni marketing.
Neće biti tu od pomoći niskobudžetni advokatski sajtovi koji su preplavili internet. Ne, ne. Zna se šta je i šta košta reklama.

Sa druge strane, nekontrolisan i enorman prijem poslednjih godina ima za posledicu da nas ima toliko da, u potpuno tržišnim uslovima, neće biti dovoljno posla da svi opstanemo. Dakle, kada počnu da deluju zakoni tržišta neće moći da opstanu svi samostalni i nezavisni advokati.

Image result for drowning

Ko će preživeti?

Pa, naravno, oni koje davitelj pusti da dišu.

Stručnost, znanje, požrtvovanost, privrženost klijentu, danonoćni rad… neće biti presudni. Jer, takva su pravila igre na tržištu. Računa se samo cena, a kad je velika ponuda cena je niska, a sa niskom cenom mnogi će

ostati bez daha. Moći će da rade samo oni koji dugo mogu da trpe gubitke, a to su oni koji imaju izvan advokature obezbedjenu egzistenciju, odnosno izvore prihoda. Ili kojima davitelj popusti omču darivanjem malo posla, i malo para.

Konačno, spoljni davitelj drži „na gotovs“ britvu dok nas davi svilenim gajtanom.

Ta britva je poreska politika. Još jedna od pobeda našeg protesta bilo je usvajanje naših poreskih zahteva. Ali, spoljni davitelj nam već par godina ne dostavlja informaciju koliko nas zadužuje porezom. Kad nas davitelj bude konačno informisao koliko mu dugujemo, može biti da mnogima neće biti dobro… biće k’o britvom posečeni.

Tako dodjosmo do unutrašnjeg davitelja. On advokaturu davi braneći je od majorizacije. Dakle, unutrašnji davitelj tvrdi da postoji opasnost da advokati koji su vezani za advokatska ortačka društva izvrše majorizaciju advokature, odnosno da nadglasaju, i tako ugroze samostalne i nezavisne advokate.

Zato unutrašnji davitelj ne dozvoljava da se u AKB održe izbori dok se svi oade-ovci ne izbrišu sa biračkog spiska. To bi bilo realno, ako je oade-ovaca više nego samostalnih.

Juče smo saznali da u Beogradu ima 4 219 advokata upisanih u Imenik AKB. Ne zna se tačno koliko ima oade-ovaca. Izborna komisija AKB u predhodnom sastavu je brisala sa biračkog spiska približno 150 advokata sumnjivih da pripadaju ortačkim advokatskim društvima. Neka se još toliko promaklo nezapaženo Komisiji, pa neka oade-ovaca u Beogradu ima 300. To je ni 10%.

Kako manjina može da majorizuje većinu?! To nije moguće. Jer, majorizacija je obrnuto, kad većina nadglasava manjinu.

Unutrašnji davitelj mora imati neke druge razloge što davi advokaturu. Jedan je sigurno taj što voli da davi, pa se trudi da davi što duže. Medjutim, unutrašnji davitelj nije sam, ima i pomagače. Njemu pomažu pomoćnici koji dave advokaturu iznutra,zato što znaju da će to biti mnogo milo spoljnem davitelju.

I tako… Ipak, i konačno, da li će advokatura biti udavljena, zavisi od Advokata!

Sledeći Članak > КО НЕ РАЗУМЕ СРПСКИ ЈЕЗИК ТАЈ НЕ РАЗУМЕ НИ БОШЊАЧКИ
Prethodni Članak > КОНАЧНО – ИЗБОРНА СКУПШТИНА АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА 19. ФЕБРУАРА у Центру Сава у Београду
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 KOMENTARA

 1. Vladimir Gajic advokat каже:

  Velemajstorski!

  80
 2. Blagomir каже:

  Svaka čast kolega. U centar.
  Adv. Blažo Živković

  50
 3. Dragiša Čolić каже:

  Otvorite ponovo sajt kao što je bio onaj "protestadvokata" u vreme protesta, pa da se svi uključimo u vaše međusobne rasprave. Od članarrine koju plaćamo i takse za upis to sigurno možeemo, a ako nam se dokaže da je i to malo, platićemo dodatno. Bilo je takvih predloga i nakon protesta, nijedna od danas zaraćenih struja je nije podržala, svaka iz svojih razloga i zato danas imamo to što imamo.

  71
 4. Dragan Ivanovic Valjevo каже:

  Svaka čast! Na čelu naše profesije treba da bude što više kolega kao što je kolega Jovica! Na žalost pojedinim našim kolegama važnije je šta kaže AV od onoga što je bitno za našu profesije!

  110
 5. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

  Veliko hvala kolegama na podršci!

  Komentar kolege Čolića zahteva izvesna razjašnjenja.

  Ne znam, kolega Čoliću, koga tačno podrazumevate pod danas zaraćenim strujama. Ako smo jedna od tih struja i mi koji podržavamo Pokret za bolju advokaturu, moram da Vas podsetim da smo mi zahtevali da sajt ''protestadvokata'' ostane, I oštro protestvovali kada je najavljeno njegovo gašenje, tobože zato što za održavanje sajta nije bilo para. Da bi smo dokazali da je to nevešta laž, pokrenuli smo ovaj sajt istoga dana, i održavamo ga još malo pa pune dve godine, svega nas nekolicina kolega. Pri tome, na to trošimo na mesečnom nivou mnogo manje novca nego na kafu u pauzama sudjena i parkiranje... Dakle, ako i nas vidite kao jednu zaraćenu stranu danas, protiv čega nemam ništa protiv, jer svako ima pravo na svoje vidjenje, moram da Vas ispravim da nije tačno da mi nismo podržali opstanak Sajta ''protestadvokata''. Opstanak toga sajta nije bio moguć, jer tadašnjim i sadašnjim rukovodstvima AKB i AKS – nije odgovarao, a ne zato što je to skupo, teško ili zato što advokati ne mogu da finansiraju tako nešto. Ti izgovori su bili nevešte, gotovo infantilne laži, a mi smo dokazali da su bile upravo to – šarene laže.

  Što se tiče naše politike u pogledu uvodjenja informacionih tehnologija u sve komunikacije u komorama (od razmene informacija, preko vodjenja rasprave o važnim temama, pa do donošenja odluka koje obavezuju sve advokate), možete se sa njom upoznati iz Deklaracije i Platforme Pokreta za bolju advokaturu i Programa koji smo kolega Gajić i ja ovde objavili, i sa kojim se kandidujemo za funkcije u AKB.

  Dakle, ako dobijemo dovoljno poverenje advokata Beograda na sledećim izborima, ne da ćemo obnoviti sličan sajt onome koji smo svi voleli i posećivali u vreme protesta, nego ćemo napraviti mnogo bolji, a to znači aposlutno slobodan, mnogo sadržajniji i korisniji svima. Sajt AKB je jedno od najdosadnijih mesta na internetu. Mi ćemo najmanje to da promenimo! Jer, samo to zavisi jedino od nas. A ovaj Sajt ''Bolja Advokatura'' je samo ogledni primer kako mi vidimo izgled i funkcionisanje jednog advokatskog sajta...

  70
 6. mirjana preradovic каже:

  Tacno kolega, ali to je bilo jasno i očekivano i u vreme prekida protesta, zar ne?

  10
  1. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

   Tako je, kolegenice Preradović. Zato smo bili protiv neprincipijelnog kompromisa sa državom. Iz ''Grupe 131'' beogradskih advokata koja je bila PROTIV sporazuma kojim je okončan protest, nastao je Pokret za bolju advokaturu. Radi podsećanja, odnosno ako niste pratili naše delovanje tada, evo linka...

   http://boljaadvokatura.com/isterivanje-corave-kutije-iz-advokature/

   00
 7. Snežana Dunjić каже:

  Prija taj ton neostrašćenosti u vašem pisanju kolega Todoroviću! Odličan tekst!

  40
  1. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

   Hvala, kolegenice Dunjić! Nikad ostrašćenost, uvek borbenost!

   00