понедељак, 15. мај, 2017

DAN POSLE

Šta sad, pošto je „Politika“ proglasila Tintora za predsednika AKB?

http://www.politika.rs/scc/clanak/380585/Jugoslav-Tintor-novi-predsednik-AKB-a

Opet povlačenje po sudovima?

doc-i-dont-know

Sledeći Članak > Одлукa Адвокатске коморе Београда у вези са Изборном скупштином од 13.маја 2017. године
Prethodni Članak > Mали и велики Адвокат
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 KOMENTARA

 1. adv. Vera Djurović Bojović каже:

  Opet. Kakva bruka. Mada, ovakva advokatura bolje nije ni zaslužila.

  121
 2. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

  Poštovani kolega Kovačeviću,
  Ogovor na Vaše pitanje sada niko ne zna. Možemo samo da nagadjamo šta će se desiti nakon što se 10. juna održi i izborna Skupština koju je zakazao Upravni odbor AKB. Naravno, mnogo su veći izgledi da će o izbornom rezultatu opet arbitrirati neko izvan advokature. Ipak, ima i nade da tako neće biti. Prošle godine nismo imali snage da obezbedimo dovoljnu podršku da se donese Statut AKB koji bi propisivao izborni postupak u kome ovakav razvoj dogadjaja ne bi bio moguć. Tada sam, kao predstavnik našeg Pokreta u Radnoj grupi koja je radila na nacrtu Statuta, bio svedok snažnih nastojanja da se izborni postupak u AKB - ne menja. (Nerado se pristalo da se kvorum izborne Skupštine poveća sa 200 na 350 prisutnih, od preko 4000 članova Komore...) Sada, kada vidim kako se dogadjaji odvijaju, mogu Vam reći da sam siguran da razlog odbrane ovakvog izbornog postupka nije bio u zaštiti prava pojedinca, advokata da participira u donošenju važnih odluka (kako su tvrdili), već isključivo u tome da se zadrži izborni postupak u kome su moguća dupliranja izbornih Skupština, izbor predsednika Komore sa 5% podrške advokata i mnoga druga mešetarenja. Reformi organizacije AKB su se najsnažnije protivili najiskusniji učesnici komorskih zbivanja, sukoba, pa i pravih ‘’ratova’’. Oni se po ovakvim pravilima snalaze kao ‘’ribe u vodi’’.

  111
  1. Slaven Kovacevic каже:

   Hoćete reći da ćete vi, koji ste po pisanju uticajne i dobro obaveštene "Politike" bojkotovali skupštinu upriličenu na nekadašnji Dan bezbednosti, ipak održati tu svoju tada kada ste namerili i tamo izabrati nekog drugog predsednika, ne priznajući demokratski izabrane organe?

   Ili će ipak dosadašnji UO i predsednik priznati validnost izbora učinjenih 13. maja i time sprečiti budući raskol i bruku?

   35
   1. Advokat Miloš Pavlović каже:

    Poštovani kolega Kovačeviću,

    mislim da niko od nas nema tapiju na demokratski izabrane organe. Ali kad smo kod vanredne izborne Skupštine, koja je u organizaciji određenog broja advokata održana dana 13.05.2017. godine, želim da istaknem par stvari koje su veoma bitne.

    Bolja advokatura je u poslednjih mesec dana apelovala na sve beogradske advokate da se nikako ne dozvoli produbljivanje sukoba i sudskih sporova među beogradskim advokatima. Ti sukobi traju još od 2010. godine. Nažalost, određeni broj advokata je mislio drugačije a ovaj naš apel shvatio kao nekakvu vrstu zaštite sadašnjeg rukovodstva AKB, što nikako ne odgovara istini. Mi to vidimo kao njihovu bezuspešnu izbornu borbu i pokušaj diskreditovanja kandidata koje smo predložili za organe AKB.

    Lični sukobi i sujete nisu prevaziđeni i doveli su do zakazivanja i održavanja izborne Skupštine za organe AKB koja je u svemu nezakonita jer je odluku o održavanju izborne Skupštine za dan 13.05.2017. godine donela vanredna Skupština održana dana 08.04.2017. godine. Ta Skupština nije imala kvorum potreban za održavanje pa samim tim ni kvorum za odlučivanje, jer je u momentu održavanja i glasanja prisustvovalo oko 200 advokata, iako je po Statutu potreban broj za održavanje Skupštine 300 advokata.

    Dakle, mi danas ne možemo govoriti o demokratski izabranim organima jer je vanrednu izbornu Skupštinu AKB za dan 13.05.2017. godine zakazala vanredna Skupština advokata održana dana 08.04.2017. godine u Domu sindikata na kojoj nije prisustvovao dovoljan broj advokata propisan važećim Statutom AKB. Mislim da ne postoji sud koji će na ovaj način zakazanoj izbornoj Skupštini za organe AKB dati legalnost.

    Ali, da razjasnimo neke stvari koje su prethodile svemu ovome i koje su možda mnogo važnije. Beogradska advokatura 7 godina nije imala izbornu Skupštinu. Beogradska advokatura 6 godina nije imala Statut.

    Na predlog advokata ispred Bolje advokature Skupština koja je održana u proleće 2016. godine donela je Odluku o formiranju tela koje će pripremiti predlog Statuta. Jovica Todorović kao naš kandidat za potpredsednika AKB bio je jedan od članova statutarne komisije. Skupština koja je održana u septembru 2016. godine, posle 6 godina, usvojila je Statut.

    Na taj način beogradska advokatura je konačno krenula sa mrtve tačke. Beogradska advokatura dobila je konačno pravni akt potreban za preduzimanje drugih koraka neophodnih da se izađe iz problema i da se sukobi i podele prevaziđu. Moram Vas podsetiti da iako je određeni broj advokata na Skupštini održanoj u proleće 2016. godine insistirao da se najpre sprovedu izbori za organe AKB pa da se tek onda donese Statut AKB, kao pravnici izričito smo bili protiv toga jer je izbore potrebno sprovoditi po unapred propisanoj proceduri a to je Statut AKB. Na taj način dobili bi uslove za sprovođenje izbora za organe u AKB, prekinuli sudske sporove a izabranom rukovodstvu dali bi legalnost. Ovaj naš predlog podržala je većina advokata prisutnih na Skupštini.

    Međutim, način na koji je usvojen Statut i u kom sadržaju doveo je do toga da pojedine odredbe tog Statuta budu predmet ocene zakonitosti pred Ustavnim sudom. Mi smo bili protiv takve odredbe. Na sceni smo ponovo imali lične sukobe i sujete između sadašnjeg rukovodstva i onog dela advokature koji je učesnik sukoba od 2010. godine i koji je zakazao vanrednu Skupštinu za 13.05.2010. godine.

    Važno je napomenuti da je velikim delom usvajanju ovakvog Statuta doprineo upravo predsednički kandidat Jugoslav Tintor koji je predložio i insistirao usvajanje predloga Statuta u načelu iako je znao da takav predlog nije predlog Statutarne komisije kao i da su odredbe tog Statuta sporne. Naš stav po pitanju predloga Statuta kasnije je potvrdio Ustavni sud Republike Srbije koji je spornu odredbu Statuta AKB proglasio neustavnom i nezakonitom !

    Imajući u vidu da i pored pritisaka koje smo sa ostalim kolegama i predsedničkim kandidatima vršili na sadašnje rukovodstvo AKB sa namerom da se raspišu izbori za organe AKB, rukovodstvo AKB to nije učinilo pod izgovorima da se čeka odluka Ustavnog suda o ustavnosti zakonitosti člana 34 Statuta. Odredba je jako bitna jer direktno utiče na aktivno i pasivno biračko pravo određene grupe advokata a samim tim i na konačni birački spisak za izbornu Skupštinu za organe AKB.

    Kako je vreme prolazilo, a izbori za organe AKB nisu raspisani, jedino što je preostalo da se učini jeste da se inicira i sprovede vanredna Skupština AKB a u svemu prema Statutu AKB. To je bio naš predlog pored još nekih predsedničkih kandidata. Iz tih razloga pristupili smo sačinjavanju teksta Inicijative, prikupljanju potpisa advokata i pripremanju predloga Odluka za vanrednu Skupštinu kao radni materijal. Nastojali smo da učinimo sve da vanrednoj Skupštini AKB damo legalnost a i legitimitet u smislu odaziva što većeg broja advokata.

    Međutim, čini mi se u martu mesecu, Ustavni sud Republike Srbije odlučio je da je član 34 Statuta AKB, član koji je bio predmet ocene ustavnosti i zakonitosti, neustavan i nezakonit i da pravo da biraju na Skupštini AKB imaju svi advokati koji su upisani kao članovi AKB.

    U skladu sa tim Predsednik AKB Slobodan Šoškić raspisao je izbornu Skupštinu za 10.06.2017. godine.

    Imajući u vidu da smo bili inicijatori sazivanja i održavanja vanredne Skupštine i da je u međuvremenu konačno rešeno sporno pitanje o biračkom pravu advokata angažovanih u ortačkim advokatskim društvima, smatrali smo da više nema nikakvih pravnih ni faktičkih smetnji da se održi izborna Skupština za organe AKB koju je zakazalo sadašnje rukovodstvo u tehničkom mandatu. Ali, kao što rekoh kako smo bili inicijatori sazivanja i održavanja vanredne Skupštine i kako bi sprečili da se izborna Skupština zakazana za dan 10.06.2017. godine iz bilo kakvih razloga ponovo odloži, predložili smo ostalim predsedničkim kandidatima da vanredna Skupština dana 08.04.2017. godine donese odluku i da zakaže izbornu Skupštinu za organe AKB za isti dan kad je to zakazalo rukovodstvo AKB a to je za dan 10.06.2017. godine.

    Za ovu našu ideju nije bilo sluha i neki predsednički kandidati nisu mislili tako. Predsednički kandidat Jugoslav Tintor insistirao je da se vanredna izborna Skupština po svaku cenu održi dana 13.05.2017. godine, tačnije pre izborne Skupštine koju je sazvalo rukovodstvo AKB za dan 10.06.2017. godine. O ovoj svojoj nameri isti kandidat je govorio i na konferenciji za štampu u Medija centru na kojoj je najavio scenario u kojem je koliko znam već učestvovao 2010. godine. Kandidat za predsednika AKB Jugoslav Tintor u ranijim razgovorima koji su prethodili podnošenju Inicijative za održavanje vanredne Skupštine išao je čak dotle da je insistirao da se izborna Skupština održi sa glasanjem u trajanju od 3 dana, bez održavanja vanredne Skupštine a što je verujem da ćete se složiti skandalozno.

    Dakle, Bolja advokatura nije želela i sada ne želi podele. Insistirali smo da se svi predsednički kandidati konsenzusom dogovore da se na vanrednoj Skupštini dana 08.04.2017. godine donese odluka da izborna Skupština bude zakazana dana 10.06.2017. godine kako bi se sprečilo održavanje dve paralelne Skupštine i da se svi advokati Beograda okupe na jednoj izbornoj Skupštini, da se izabere novo rukovodstvo AKB, da se odblokira rad AKS, a da se već jednom prekine sa ličnim sukobima i sujetama pojedinaca koji datiraju još iz 2010. godine i koji prožimaju većinu advokata. Na taj način novoizglasanom rukovodstvu pružili bi potreban legitimitet i legalnost, sprečili bi nove a rešili postojeće sukobe i svi zajedno bi mogli da se okrenemo rešavanju nagomilanih problema koji pritiskaju srpsku advokaturu.

    Međutim između ostalog Jugoslav Tintor i Dragoljub Đorđević nisu mislili tako. Aktivni učesnici sukoba koji traju još od 2010. godine nisu imali sluha i volje da se lični sukobi prevaziđu i da advokatura krene sa mrtve tačke. I nije im prvi put !

    101
   2. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

    Kolega Kovačeviću,

    Ovako je to bilo. Za izbornu Skuštinu sam dobio dva poziva. Jedan od ‘’Radnog tela Skupštine AKB za pripemu održavanja izbora’’, a drugi od Upravnog odbora AKB. ‘’Radno telo …’’ me je pozvalo na izbornu Skupštinu 13. maja, a Upravni odbor 10. juna.

    Malo sam se zbunio, jer mi se učinilo prilično šizofrenim da dva puta glasam na jednim te istim izborima, pa sam otvorio Statut AKB, i podsetio se da ‘’odluku o sazivanju i danu održavanja izborne Skupštine donosi Upravni odbor’’. Pomislio sam da je poziv Radnog tela…neka greška, i na nekdašnji Dan bezbednosti, kao i obično subotom, otišao na pijacu. E sad, ako ugledna i uticajna ‘’Politika’’ to kvalifikuje kao ‘’bojkot’’, ne branim da bude i tako.

    ‘’Svoju’’ izbornu Skupštinu ne posedujem, a hoće li se održati ova 10. juna, pouzdano ne znam, ali se nadam da hoće, kako bih iskoristio svoje pravo da glasam. Ako pak neće, i to je subota, a subotom već imam uobičajene aktivnosti, k’o što rekoh.

    A, što se tiče izbora organa čiju pripremu vrši ‘’Radno telo…’’, a privatno finansiraju sami kandidati, od kojih jedan biva izabran, meni to više liči na ‘’revoluciju’’ u boljem slučaju, a u gorem na privatizaciju advokatske komora, nego na demokratske izbore. Hoće li njihovu ‘’validnost’’ priznati dosadašnji predsednik i UO, opet ne znam, posebno što ne znam ni šta to tačno znači, niti da li su oni uopšte vlasni da vrše takva priznanja ili priznavanja, kako god da je pravno ispravnije kazati…

    Raskol i bruka se mogu sprečiti na dva načina: prvi je da jedna strana odustane od revolucinarnih metoda preuzimanja komore beogradskih advokata, a drugi da druga strana odustane od primene propisanih procedura za izbore u komori, odnosno od primene prava. Lično se nadam da će se desiti ovo prvo. Ako se ne desi ni prvo ni drugo, desiće se novi raskol i bruka. I što reče uvažena kolegenica Vera Djurović Bojović, biće da nam tako i treba.

    110
 3. Ena Petrovic каже:

  A jel moze neko da objasni iz kojih razloga se Vlada Gajic pojavio kao kandidat na skupstini 13.05.koju ne priznaje.Hvala...

  24
  1. Vladimir Gajic advokat каже:

   Postovana Ena, pretpostavljam da se pitate odakle moje ime na glasackom listicu jer ja se licno na tom skupu nisam pojavio?! Ako sam to dobro razumeo, odgovor lezi u cinjenici da su me organizatori ostavili na glasackom listicu i pored mojih molbi i zahteva da me sa listica uklone. Ispalo je sa ne mogu cak ni svoje licno ime da zastitim. Drugi su polagali prava na moje ime.

   140
   1. Ena Petrovic каже:

    Nije mi bilo jasno zato sto je u nekim medijima bila objavljena ta informacija.A da li imate saznanja ko ce biti kandidati na izborima u junu?Hvala vam puno na odgovorima.

    40
 4. Rodoljub Urošević advokat каже:

  Poštovane kolege,
  Smatram da je dovoljno rečeno o nezakonitosti i nelegitimnosti održane izborne skupštine ali me je nešto drugo iznenadilo, a to je da 500 advokata podrži takvu skupštinu.

  Smatram da je to ipak bila reakcija na vođenje i dešavanje na skupštini održanoj od 23.04.2017.godine i revolt prema sadašnjoj vlasti. Nadam se da će se deo njih kad shvati suštinu problema kao i ja, odazvati i doći na izbornu skupštinu 10.06.

  Imamo jedinstvenu priliku da izaberemo za predsednika čoveka a to je Vladimir Gajić koji se ne bori za lične interese već za interese advokature a što je pokazao do sada:

  - u protestu advokata razotkrio mahinacije oko uvođenja notarskog sistema i do kraja ostao dosledan u neprihvatanja sporazuma sa izvršnom vlašću, kojim nismo ostvarili većinu zahteva za koji smo se borili;

  - ponašao se kulturno i dostojanstveno u sukobima u komori između dve struje iste vlasti ;

  -pokazao da ima politički stav sa pozicija advokata u pogledu stanja u pravosuđu, izneo javno glavnog krivca za Sava malu i razotkrio privatni interes gradnje i nezakonitosti Beograda na vodi i svojim angažmanom u RIK-u ukazao na nepravilnosti u održanim izborima.

  Podržimo ga na izborima za bolju advokaturu ako ne za sutra ono za prekosutra kad svane zora! Ako izaberemo najboljeg među nama onda možemo da se nadamo boljoj advokaturi.

  91
 5. Slaven Kovacevic каже:

  Poštovane kolege Pavloviću i Todoroviću,

  Žao mi je ako sam svojim ironičnim tonom povredio bilo koga, ali nisam mogao da odolim, a da se na taj način ne osvrnem na "zvanično" viđenje ovih događaja (da prostite, kud ćete zvaničnije od "Politike"): održana je skupština, vi ste je bojkotovali, izbori su završeni. Sve naopako od onoga kako bi trebalo da bude.

  Da su stvari takve kako ih opisujete, i sam sam podozrevao, u odsustvu pravih informacija. Vidite o tome ovde: http://boljaadvokatura.com/etika-i-estetika-prava/#comment-3011 Poznat sam kao veoma tvrdoglav čovek koji je spreman da uz svoje mišljenje ostane i kad je to veoma teško, pa mi možete verovati na reč da i sada tako nekako rezonujem.

  Međutim, želeo sam da vas pitam nešto drugo: da li je tačno da beogradska komora, kao ni neke druge regionalne komore (vojvođanska, naša) već izvesno vreme ne uplaćuje novac AKS?

  Čisto da sagledamo tu olako obećanu brzinu i iz ekonomskog ugla...

  30
  1. Miloš Pavlović каже:

   Poštovani kolega Kovačeviću,

   ne bih se složio sa Vama da su završeni jer je izborna Skupština za organe AKB zakazana za 10.06.2017 godine na kojoj će se pojaviti naši kandidati.

   Što se tiče finansijskog poslovanja AKS i komora njenih članica nemamo saznanja.

   Srdačno Vas pozdravljam

   00
   1. Adv. Slaven Kovačević каже:

    Vi to nešto pogrešno čitate, kolega.
    Ne tvrdim ja da su izbori završeni (naprotiv), već "Politika".

    A kad oni nešto napišu, ili bude na "Dnevniku", to je isto ili čak više nego da se stvarno dogodilo.
    Ako razumete šta sam hotio reći.

    30
  2. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

   Poštovani kolega Kovačeviću,

   Zabunu nije uneo Vaš ironični ton, već činjenica da nismo, zapravo ja nisam, a za kolegu Pavlovića ne znam, pročitali Vaš komentar koji ste ostavili na tekst ''Etika i estetika prava''. Ovaj Sajt pratim redovno, u šta sigurno nije potrebno da Vas posebno uveravam, ali sam taj komentar propustio. Ne zamerite, mi smo ovde, kao što i sami primećujete, ''u kampanji''. 🙂 (U tome, sve češće se setim izreke o onoj baki koja je dala dinar da udje u kolo, a onda...) Kada se Vaša dva komentara povežu, postaje jasno da smo i ovoga puta istomišljenici. Meni je to osobito drago, jer me učvršćuje u nadi da još uvek nisam ''izgubio kompas'' u ovoj ''prašumi'' izbornog procesa u koji sam se upustio. Sa nadom da će i ovi izbori u AKB uskoro proći, i da ćemo se na ovom Blogu uskoro vratiti nekim drugim temama naše profesionalne svakodnevnice, srdačno Vas pozdravljam, i ostajem sa osobitim kolegijalnim uvažavanjem!

   Jovica Todorović

   40
  3. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

   Da, što se tiče odgovora na pitanje o plaćanju članarine Advokatskoj komori Srbije, nemam ni ja pouzdane informacije. Ali, prošle godine, kada sam dosta vremena prvodio u Dečanskoj 13, zbog Statuta AKB, imao sam priliku da prisustvujem razgovoru na tu temu izmedju kolege Tinotra, kao sekretara UO AKS, i kolege Avlijaša, kao sekretara UO AKB, pa sam shvatio da nije da AKB ne plaća uopšte svoju ''članarinu'', nego još gore, plaća ''na kašičicu'', tek da pokriju plate zaposlenih, struju, a telefon i internet, ako vode ispravnu politiku... Za druge komore u sastavu AKS, ne znam ništa.

   Izlišno je, ali ću podsetiti, kolega Gajić i ja smo u svoj program uneli i to da ćemo sa tom praksom, koju neki nazivaju ''civilna smrt AKS'', odmah prekinuti ako budemo izabrani. Jer,mislimo da ni to nije način da se rešavaju problemi i nesuglasice, baš kao ni ovo sa dupliranjem izbora.

   50
   1. Adv. Slaven Kovačević каже:

    Poštovani kolega Todoroviću,

    Ako sam išta naučio za svog (pre)kratkog boravka u Sjedinjenim Državama, je da, kad tražite uzrok nečega, obavezno treba da poslušate ovaj savet: follow the money.

    Srdačno vaš
    adv. S. Kovačević

    40