среда, 27. децембар, 2017

ДА ЛИ ПРЕДСТОЈИ ЛИНЧ СУДИЈА?!

Саопштење за јавност Адвокатске коморе Београда

photo2

Јуче је судско веће Посебног одељења Вишег суда у Београду, којим је председавао судија Данко Лаушевић, изрекло првостепену пресуду којом су ослобођени оптужбе бивши министар привреде Предраг Бубало и други оптужени за злоупотребе у приватизацији Луке Београд.

У изјави, коју је пренео ТАНЈУГ, Милош Вучевић, потпредседник СНС и градоначелник Новог Сада, али тобоже у својству грађанина и правника, непримерено је коментарисао ову пресуду, тако што је грађане које је првостепени суд ослободио оптужбе, а за које, и иначе постоји предпоставка невиности, назвао криминалцима, осведоченим, највећим и доказаним лоповима, док је судије оптужио за корупцију.

Адвокатска комора Београда, и овога пута, најоштрије осуђује притиске на судове у вршењу судске власти!

Адвокатска комора Београда оцењује да је Милош Вучевић, невешто се сакривајући иза свог правничког образовања и грађанског статуса, са позиције високог функционера владајуће Српске напредне странке, покушао да застраши све судије у правосуђу Србије, и грубо увредио њихово професионално и људско достојанство, чиме је извршио недопушен притисак
на судску власт.

Адвокатска комора Београда подсећа да је стручна јавност, а посебно адвокатура указивала да многа спектакуларна хапшења личности из политичког и привредног живота, која су извршена од 2012. године када је Српска напредна странка дошла на власт, немају упориште у доказима и чињеницама, и да се врше под притиском политичких центара моћи на
полицију и надлежна тужилаштва, а у циљу политичког маркетинга нове власти и новог лидера.

Како је дошло време за судски епилог тих и таквих хапшења, они који су их својим незаконитим утицајем на полицију и тужилаштва узроковали, сада треба да се суоче са властитом одговорношћу за огромну штету која је тиме причињена најпре грађанима који су процесуирани и њиховим породицама, а затим и држави и читавом друштву.

Изјаве, каква је ова Милоша Вучевића, имају за циљ да скрену пажњу са питања одговорности за хапшења људи ради повећања популарности једне партије и једног вође, дакле у политичком интересу, а не на основу доказа и чињеница.

Указујемо, такође, да јавни наступи какав је овај Милоша Вучевића имају за циљ да, нарушавајући углед, достојанство и дигнитет судија у Србији, оправдају у домаћој јавности политичку одлуку да Србија не изврши обавезе које је преузела као кандидат за чланство у ЕУ, и да не ослободи правосуђе од политичког утицаја, већ да се задржи пресудан политички утицај на избор и напредовање судија и тужилаца, а тиме и на вршење судске власти.

Након више сличних, али ипак блажих, реакција на одлуке судова у последње време, као и на контроверзна премештања и распоређивања појединих судија, што све долази из истог центра највеће политичке моћи у држави, а сада је праћено и позивом јавности да не ћути на пресуде, за које тај центар моћи оцени да су срамне, поставља се питање да ли се то спрема својеврсни лов на судије и линчовање правосуђа?!

Адвокатска комора Београда позива судије, тужиоце, адвокате, све друге правнике и грађане да осуде и да се успротиве застрашивању, претњама, вређању судија, као и свим другим притисцима којима су судије изложене у вршењу судијске функције.

Наше друштво и данас мора да подржи и охрабри судије да суде по закону, a “не у страху од Цара”!

Потпредседник
Адвокатске коморе Београда
Јовица Ђ. Тодоровић, адвокат

ПРЕУЗЕТО СА САЈТА АКБ

Sledeći Članak > SREĆNA NOVA 2018.GODINA!
Prethodni Članak > SREĆAN BOŽIĆ
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 KOMENTARA

 1. Mirjana Z. Knezevic, adv. каже:

  BRAVO - Fiat iustitia et pereat mundus

  51
 2. adv.Vera Djurović Bojović каже:

  Sudiju Danka Lauševića izuzimam, kao i veoma mali procenat drugih sudija, ali činjenica je da je pravosudje nikad gore.

  Medjutim, kada su krivični postupci u pitanju, osnovni, skoro 100% problem leži u tužilaštvu, ono je katastrofalno loše, nestručno. Šta tužilaštva i kako tuže, kako zastupaju na pretresima, kakve žalbe pišu, pa pravo je čudo da im i jedna optužnica opstaje. I za te presude, osudjujuće, krivim sudije, jer im tokom postupka maksimalno pomažu, kao neukim strankama, kako da upristoje svoje optuženje, namerno sam upotrebila ovaj termin, upristojiti, jer su takve da ih odmah treba odbiti, bez mogućnosti ikakve ispravke, dopune , uredjenja.

  Ja u poslednjih nekoliko godina jedva da imam neki krivični predmet, "došli neki novi klinci", ali i pored tako malog broja predmeta, prosto se "krstim krstom", kakvi su optužni akti, jer pamtim mnogo bolje vreme, pre 2010.godine, ili još pre. Imam nekoliko ozbiljnijih predmeta u kojima su tužioci podigli optužnice da čovek ne veruje kakve su, sudovi s pravom usvoje odgovore, oni , kao, dopune istragu, pa je po drugi ili čak treći put vrate, ništa bolje, pa onda mesecima, u dva predmeta čak godinama ćute, ništa ne rade, čekaju ko zna šta. Sud je kriv, dakle sudije, što to tolerišu. Imaš, bre, dokaze ili nemaš?, Ako nemaš, marš iz postupka, kakav glavni pretres, kakva oslobadjajuća presuda. Onda sam ja kriv što je presuda oslobadjajuća.

  A te i takve tužioce, ma ni jednog, NIKO NIKAD NIJE PROZVAO, ni u novinama, niti bilo gde. Tolike oslobadjajuće presude u krupnim predmetima, svi dignu "dževu" na sud, a tužilac "k'o beli medved", niko da ga pomene, a kamoli upita: Dobro, brajko, šta ti to uradi? Marš iz tužilaštva, idi u mesnu zajednicu, nisi ni za tamo. Ko zna da je ijedan tužilac na bilo koji način odgovarao zbog oslobadjajuće presude, makar smanjenjem plate, da ne govorim o razrešenju.

  I u ovom slučaju vika na sudiju, i to Lauševića, koji je sjajan sudija. Niko ni slovo o tužiocu koji je podigao optužnicu bez dokaza ili sa glupim dokazima.

  A inače, zašto, kolega, ograničavate period u kome su se ovakve stvari dešavale, od 2012.godine? To vi abolirate sve još gore stvari pre 2012., od 2000.na ovamo ?A šta ćemo, npr. sa Sabljom i stotine nevino ili neopravdano držanih u tamnicama, mesecima, i milionima evra koje je posle država, tj. mi, morala da im isplati na ime štete?

  71
  1. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

   Poštovana kolegenice,

   Ovo saopštenje AKB je reakcija na odredjenu izjavu gradonačelnika Novog Sada i potpredsednika Srpske napredne stranke Miloša Vučevića, povodom odredjene sudske odluke. G. Vučević pre 2012. godine nije bio na vlasti, kao ni njegova stranka, pa je zato period u saopštenju ograničen na vreme vlasti Srpske napredne stranke. Za sve što se dešavalo od 2000. do 2012. godine, oni nisu odgovorni, pa zato to u saopštenju nije obuhvaćeno.

   Čini mi se da je sada kasno da se advokatske komore usprotive kršenju ljudskih prava u akciji ‘’Sablja’’, ako su tada ćutale. Naravno, nije zgoreg da se i danas ukaže na te dogadjaje. Medjutim, to nije bio povod ovog sopštenja.

   Mislim da je pogrešno da se ukazivanje na štetne uticaje aktuelne izvršne vlasti na pravosudje koji se vrše u sadašnje vreme, relativizuje podsećanjem da su to, i još gore, radile i predhodne vlasti.

   Naravno da se nezakonita postupanja i kršenja ljudskih prava od 2000. do 2012. godine ne mogu abolirati, a ja sam poslednja osoba na ovom svetu koja ima razloga da tako nešto pokuša. Ali, postupci predhodnih vlasti nikako ne mogu poslužiti niti kao opravdanje sadašnjim!

   Veći deo Vašeg komentara je posvećen kritici, rekao bih, kompetentnosti nosilaca pravosudnih funkcija danas. Takva kritika je, po mom sudu, legitimna, i niko se ne protivi toj vrsti kritike, makar bila i ovako oštra, kao što Vi činite.

   Ali, g. Vučević nije kritikovao, on je jednostavno vredjao sve sudije i pretio svim sudijama, i to zbog toga što neki od njih, kao u ovom slučaju, donose presude za koje izvršna vlast nalazi da su pogrešne.

   Ispravite me ako grešim, niko nikada nije ovako brutalnim rečima vršio pritisak na sudije. Evo linka, da se podsetimo reči g. Vučevića:

   http://www.politika.rs/sr/clanak/395245/Vucevic-Gospodo-sudije-sluzite-li-narodu-ili-lopovima

   40
   1. Slaven Kovačević каже:

    Да и ја мало крстим јариће: http://www.independent.co.uk/news/world/americas/donald-trump-federal-judge-nominee-asked-legal-questions-not-answer-district-washington-dc-a8111826.html

    Трампо, Србине!

    20
    1. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

     Hvala Vam, kolega Kovačeviću, što ste nam približili Ameriku. Gledajući video, pokušao sam da zamislim neke naše predstavnike naroda i favorite Predsednika u takvoj situaciji... Daleko je Amerika. Toliko daleko da je nezamislivo.

     30
     1. Slaven Kovačević каже:

      Zapravo, smisao ovog mog javljanja je bio da kažem da problem (tzv. srpsko pravosuđe) nije nerešiv, naprotiv.
      I da to rešenje nikako ne podrazumeva visoki savet sudstva/državno veće tužilaca sa apsolutnim, otuđenim i izvan svake kontrole ovlašćenjima u izboru, raspoređivanju, unapređivanju i razrešavanju sudija, već, suprotno tome, stvarnu javnost rada, otvorenu, svakome jasnu i razumljivu javnu kontrolu svakog kandidata za sudiju prilikom izbora i, naročito, posle toga.
      Kandidaturu ovog Mr. Petersena za federalnog sudiju je POTUS Trampo povukao nakon što je ABA (advokatska komora USA) posle ovog javnog saslušanja pred senatskim komitetom poručila da je kandidat Petersen potpuno nekvalifikovan za taj posao (za manje upućene kolege, samo se federalne sudije u USA imenuju doživotno, dakle ne "do penzije", dok je ostalima mandat vremenski ograničen).
      Poruka je, dakle, da je pokušaja stavljanja pravosuđa uvek i svuda bilo i da će ih biti, samo je stvar sistema kako će se sa njima nositi. Zato ne mislim da je taj istup gosn. Vučevića, Vučićevića, Vučića (nekoga od njih ili sve trojice, simultano ili sukcesivno, u svakom slučaju planirano) nešto samo po sebi loše, niti da takve stvari treba zabraniti (kao da je to i moguće) ili "osuđivati", već da ga treba (jednog od pomenute trojice koji je ustvrdio da je sudija korumpiran) stvarno osuditi, ako za osudu ima mesta, to jest ako ne dokaže svoje tvrdnje, ili bar da ih je kao lažne svesno izrekao u obavljanju svoje političke funkcije (kakav zakon, ha?). Pa, valjda smo neki pravnici, a Srbija je pravna dežela?

      40
   2. adv. Vera Djurović Bojović каже:

    Postovani kolega,
    Apsolurno mislim da je ono sto je Vucevic javno izrekai, nedopustivo.
    Nista ne relativizujem kada potsecam na ne tako davne dogadjaje. Naprotiv.
    U istom kontekstu, ne zaboravljam ni Homena i Malovicku, ali, koga to sada interesuje.
    I uopste nisam prestroga.

    30
    1. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

     Poštovana i draga kolegenice Vera,

     Nisam ni kazao da ste prestrogi, već da je Vaša kritika sadašnjih tužilaca oštra. Ali, nije to suština.

     Drago mi je da se slažemo oko Vučevića, jer smatram da su takve reakcije na sudske presude vrlo opasna aktivnost vladajuće partije, opasnija od bilo koje druge aktivnosti vlastodržaca od 2000. godine do danas. Zašto tako mislim, objasnio je Prof dr Miodrag Jovanović u tekstu koji preporučujem, jer nisam kadar da dam sažetije, jasnije i kompetentnije objašnjenje.

     http://www.cepris.org/2017/12/31/prof-dr-miodrag-a-jovanovic-sud-narod-istina/

     Odlično je što ste se setili i Malovićke i njenog ministrovanja. I oni su imali ''partnere'' u advokatskim komorama u svoje vreme, baš kao što i aktuelna ministarka ima ''partnere'' u našim kolegama koji su sada uzurpirali sedišta AKB i AKS u Dečanskoj 13, uprkos tome što nisu dobili podršku većine advokata u najvećoj komori. Oni i danas, kao što su i onda, pružaju podršku izvršnoj vlasti za sve što čini, izričitu ili makar prećutnu, a za advokaturu zauzvrat obezbedjuju sitni šićarluk. A njih lično ako se sete sete... Dok se ruši i ovo malo od pravnog poretka i sistema što je ostalo!

     Ovim saopštenjem smo pokušali ponovo da pokažemo da su advokati Beograda izabrali jedno rukovodstvo koje ima hrabrosti da se usprotivi narušavanju nezavisnosti sudske vlasti onda kada je narušava sadašnja izvršna vlast.

     Ako me Vi pitate, povodom tog i takvog pokušaja, zašto nisam stao na rep i mrtvom vuku, i da li mu time opraštam sve ovce koje je poklao lanske zime dok ga još lovci nisu ustrelili, onda Vi relativizujete moj pokušaj, koji činim kao potpredsednik AKB, da advokatura časno i hrabro stane u odbranu nezavisne sudske vlasti - u pravi čas, a to znači da se usporotivi živom vuku, dok može i da ujede.

     Naglašavam da Vam ništa ne zameram, naravno da ste Vi u pravu da ne treba zaboravljati, niti bilo koga abolirati, već Vam samo ukazujem da Vaše pitanje da li aboliram predhodne kad osudjujem sadašnje vlastodršce u izvesnoj meri otupljuje oštricu onoga što advokatura danas treba da čini, ako je slobodna i časna pravnička profesija.

     Drugim rečima, ako smo propustili brojne prilike da budemo dostojni svoje profesije (čast retkim izuzecima) u svim režimima od nacističke okupacije do danas, hajde da tu istorijsku retrospektivu koja nam i inače ne služi na čast, ostavimo za trenutak po strani, i da danas smognemo i mudrosti i hrabrosti da živom vuku pogledamo u oči, te da mu kažemo: Zakon mora biti iznad ljudi, a o primeni zakona može da sudi samo sud. A ne Ti, Vuč(ev)iću!

     100