субота, 2. децембар, 2017

Da li je moguće da je stvarno gotovo?

„Od početka primene Zakona o izvršenju i obezbeđenju 1. juna 2016. godine do danas rešeno je blizu 1,7 miliona starih izvršnih predmeta, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović na završnoj konferenciji projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“, koja je održana u Hotelu „Metropol“. – donosi „Danas“ od 01.12.2017.

Na sajtu British Council stoji o tom projektu:

Glavni cilj projekta „Unapređenje efikasnosti pravosuđa” je unapređenje rada pravosudnih organa i njihove sposobnosti za merenje učinka kroz standardizaciju radnih procesa i procedura, uvođenje novih i poboljšanih metodologija rada, poboljšanje komunikacije sa javnošću, unapređenje profesionalnih kompetencija i revizije relevantnog zakonodavnog okvira.

Projekat se bavi efikasnošću pravosuđa u celini sa fokusom na mrežu sudova opšte nadležnosti i javnih tužilaštava.
Aktivnosti projekta su podeljene na pet komponenti koje su međusobno povezane i osmišljene s ciljem da se unapredi efikasnost pravosuđa i poveća poverenje javnosti u pravosuđe.

Glavni korisnici projekta su Visoki savet sudstva, Ministarstvo pravde Republike Srbije, Državno veće tužilaca, Vrhovni kasacioni sud, Republičko javno tužilaštvo i Pravosudna akademija.
Projekat je usklađen sa prioritetima definisanim u ključnim strateškim dokumentima, kao što su Nacionalna strategija reforme pravosuđa i Akcioni plan za Poglavlje 23 i doprineće daljem usklađivanju pravosuđa sa standardima EU.

Sprovođenje projekta počelo je u februaru 2016, a trajaće dve godine. Projekat finansira Evropska unija, a realizuje ga konzorcijum koji predvodi British Council u saradnji sa Ministarstvom pravde Velike Britanije, DMI Associates, Alternative Consulting, 4DIGITS Consulting i Institutom „Mihajlo Pupin”.
Za sva dodatna pitanja molimo vas da kontaktirate našu koleginicu Ninu Lukić, menadžera projekta.

Delegacija EU na svom sajtu kaže još i ovo:

Projekat „Unapređenje efikasnosti pravosuđa“ je u saradnji sa Pravosudnom akademijom Republike Srbije organizovao 12 interaktivnih radionica, u periodu između februara i juna tekuće godine, za svih 66 sudova u Republici Srbiji, sa ciljem da portparolima sudova pomogne da razviju specifične veštine zahvaljujući kojima će moći da uspešno i na profesionalan način izveštavaju o radu sudova.

Izrada komunikacionih strategija, profesionalno izveštavanje, komunikacija na društvenim i elektronskim medijima, javni nastup i odnosi sa javnošću u vanrednim okolnostima, neke su od tema koje kojima su se radionice bavile kroz praktične vežbe, studije slučaja i diskusije.

Na osnovu povratnih informacija učesnika, izrađen je priručnik pod nazivom „Vodič za profesionalnu i uspešnu komunikaciju sudova sa javnošću” koji je osmišljen tako da pruži da dodatnu pomoć predstavnicima sudova u njihovom radu, odnosno komunikaciji sa medijima, a samim tim i da poboljša razumevanje rada pravosudnih organa i sliku koju korisnici sudova i šira javnost imaju o efikasnosti ovih organa.

i tako dalje…

Znači, oni su naučili Nelu da onako… govori istinu?

Sledeći Članak > SUVERENOST I NEZAVISNOST
Prethodni Članak > DEMONSTRACIJA SILE U PRAZNO ili KAKO UCENITI ADVOKATE
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 KOMENTARA

 1. Mirjana Z. Knezevic, adv. каже:

  MA "ŽIVU ISTINU"

  40
  1. Adv. Slaven Kovačević каже:

   Pa dobro, de, kako je to "rešeno" 1.7 miliona starih izvršnih predmeta nije ni važno, da li su i koliko naplatili za račun poverioca ili su pomoću "revizije relevantnog zakonodavnog okvira" sve te postupke jednostavno obustavili, bitno da je Nela razvila "specifične veštine zahvaljujući kojima će moći da uspešno i na profesionalan način izveštava o radu sudova". I ne samo ona, to se širi po srpskim sudovima kao zauške.

   Jedva čekam neki novi projekat, da vidim kakve će sve specifične veštine da im još razvijaju.

   30
   1. Mirjana Z. Knezevic, adv. каже:

    UZ POMOĆ ČLANA 547.ZIO, A U MEDIJIMA NISU PISALI TAKO. BAŠ "ŽIVA ISTINA".

    20
 2. Adv. Slaven Kovačević каже:

  Suština rečenog projekta je, dakle, bila da srpsko pravosuđe do sada nije bilo toliko neefikasno, korumpirano, teledirigovano, nestručno i nesposobno, koliko nije znalo da svoja dostignuća na pravilan način izmeri i onda predstavi građanima, koji bi mu nakon toga, jelte, više verovali nego svojim očima. A ako se tom kreativnom merenju rezultata rada i nadahnutom izveštavanju javnosti baš ispreči po neki zastareli propis - bože moj, pa to je bar lako, zvonce zvrc, a poslanici... glasaju.

  50