понедељак, 21. новембар, 2016

BEZ KOMPROMISA ZA ADVOKATURU

 

Iskušenja advokature posle izbora ili sedam zadataka novog rukovodstva Advokatske komore Beograda

Do izbora u Advokatskoj komori Beograda ostalo je još dve nedelje. Pojedini kandidati za predsednika AKB objavili su svoje programe, a pojedini advokati su podržali neke kandidate i njihove programe.

Takodje, mnogi advokati iznose svoje ideje, gledanja na probleme, predlažu rešenja… Sve to predstavlja jedan novi kvalitet izbornog procesa.

Jer, predizborna rasprava medju beogradskim advokatima, svi programi koji su objavljeni, a verujemo i oni koji će tek biti objavljeni i izloženi na izbornoj skupštini, predstavljaju jednu solidnu osnovu da se advokati Beograda, predvodjeni novim rukovodstvom, posle izbora ujedine u realizaciji jednog sveobuhvatnog programa rada naše Komore, koji će iz ove predizborne diskusije proizaći.

Ipak, u mnoštvu ideja, predloga i stavova, koji idu od opštih ciljeva do konkretnih mera, ne treba da se izgubi ono što je u svemu tome NAJVAŽNIJE.  

Najvažnija iskušenja koja očekuju novo rukovodstvo i sve nas, mogu se sažeti u sedam zadataka.

1.Jedna advokatura – jedna komora

Država će pokušati da institucionalno razbije advokaturu. Podele u advokaturi će biti iskorišćene kao opravdanje da se novim zakonom koji uredjuje advokaturu napusti sistem jedinstvene organizacije advokatskih komora.

Prvi  zadatak novog rukovodstva najveće komore u Srbiji jeste – da to ne dopusti!

2.Advokatura u službi vladavine prava

Advokatura može ostvarivati svoj smisao i svoju suštinu samo u državi vladavine prava. Uspostavljanje stvarno nezavisne sudske vlasti je uslov opstanka advokature.

Svi resursi advokature moraju biti u funkciji uspostavljanja vladavine prava!

3.Demontiranje instalacija države u advokaturi

Preko 70 godina političke partije na vlasti u advokatskim komorama imaju otvorene ili prikrivene partijske “filijale“. Ta se praksa mora prekinuti!

Eliminisanjem upliva političke vlasti u advokaturu, otkačićemo vagon advokature sa kompozicije sistemske korupcije u državi.

4.Zaustavljanjem komercijalizacije – zaustavićemo odumiranje advokature

Advokatura nije komercijalna i uslužna delatnost. Advokatura je odnos poverenja klijenta prema advokatu i odnos privrženosti advokata klijentu.
To nije poslovni odnos!

Zato advokatura nije, niti može biti usluga.
Zaustavljanjem komercijalizacije advokature, zaustavlja se njeno odumiranje.

5.Advokatura – advokatima

Svako pružanje pravne pomoći je advokatura. A svaka advokatura pripada samo advokatima. Zato što su samo advokati nezavisni i slobodni u pružanju pravne pomoći.

Sužavanjem mogućnosti profesionalnog delovanja advokata ugrožava se jedina ekonomska osnova njihove samostalnosti i nezavisnosti.
Zato po svaku cenu treba sprečiti sve nove pokušaje da se advokatura otima od advokata!

6.I Komora – advokatima

Advokatskim komorama treba da upravljaju advokati! Organi komora su  samo izvršioci volje i odluka koje donose advokati. Nužna je reforma organizacije komora, a to znači načina upravljanja komorama, upravo da odluke donose advokati, a da ih izrvršavaju organi komora. Prekinućemo praksu po kojoj odluke donose organi, a advokati ih potvrdjuju po principu “uzmi ili ostavi“.

7.Sloga i uzajamno poštovanje

Uzajamno poštovanje izmedju advokata, solidarnost i kolegijalnost se moraju vratiti na pijedastal advokatske etike.

Image result for law suit

Ako nam advokati Beograda ukažu poverenje 3. decembra, kolega Vladimir Gajić i ja nećemo praviti kompromise u izvršavanju ovih sedam zadataka, koje smatramo vitalnim interesom advokature i osnovom da se ostvare svi drugi ciljevi izneti u našem i programima drugih kandidata.

Jer, ostvarenje ovih sedam zadataka je minimum za opstanak advokature!

Sledeći Članak > Šoškić odmah da podnese ostavku !
Prethodni Članak > ВРЕМЕ ЈЕ, за БОЉУ АДВОКАТУРУ
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 KOMENTARA

  1. vladimir m.gajic каже:

    Sve potvrdjujem !

    110