петак, 6. јануар, 2017

BESTIDNO OBJAŠNJENJE

Danas je objavljeno saopštenje predsednika AKB, g. Slobodana Šoškića u kome je objasnio razloge koji su rukovodili Upravni odbor njegove, nezakonito faktički privatizovane Komore da otkaže izbornu Skupštinu koju je ranije zakazao za 21. januar 2017. godine.

Objašnjenje g. Šoškića je pravno neosnovano, gotovo nesuvislo, a moralno bestidno, jer predstavlja šamar beogradskim advokatima. Ono preliva odavno prepunjenu čašu!

No, za neupućene čitaoce ovog Bloga i radi konzistentnosti, izložićemo ukratko rekapitulaciju dogadjaja koji predhode otkazivanju izborne Skupštine AKB na neodredjeno vreme.

Kao što je poznato g. Šoškić je izabran za predsednika AKB 2010. godine. Drugi put u svojoj dugoj advokatskoj karijeri. Skoro dve godine svoga drugog mandata on nije vršio funkciju, iz manje-više poznatih razloga, te je po isteku mandata od 4 godine, taj period, koji je sam nazvao „zastojem“, moglo bi se reći i samovoljno, nadoknadio.

Sada su mu istekli i mandat i „zastoj“.

Malo na silu, a malo na prevaru Skupština AKB je donela 24. septembra 2016. godine novi Statut, čime je izvršila svoju obavezu propisanu Zakonom o advokaturi, sa docnjom od 5 godina. Taj Statut ima više spornih odredbi, ali su za dalji razvoj dogadjaja važne tri.

Prva je odredba člana 34 stav 2 koja propisuje da pravo da bira i bude biran na funkcije i u organe AKB nema „advokat koji ima zasnosvan radni odnos u advokatskom ortačkom društvu, a nije njegov član.“

Druga je odredba člana 34 stav 4, koja propisuje da Izborna komisija utvrdjuje Jedinstveni birački spisak advokata na osnovu podataka iz službene evidencije Komore „i drugih prikupljenih podataka“.

I treća je odredba člana 34 stav 5, koja propisuje da su ortačka advokatska društva dužna da Izbornoj komisiji dostave spisak advokata koji imaju zasnovan radni odnos u advokatskom ortačkom društvu, a nisu njegovi članovi.

Upravni odbor AKB je 11.10.2016. godine doneo Odluku o sazivanju izborne Skupštine AKB za 3.12.2016. godine. Moli se zainteresovani čitalac da obrati pažnju na ovome mestu, da je odluku o sazivanju izborne skupštine, nadležni organ AKB doneo na osnovu člana 23 stav 1 tačka 15 i člana 33 Statuta AKB, a ne na osnovu bilo koje odredbe iz člana 34.

Za skoro 150 funkcija u AKB, uključujući i predstavnike AKB u organima AKS, kandidovalo se, prema nezvaničnim informacijama, jer zvanična lista kandidata nije niti utvrdjena niti objavljena, skoro 500 advokata. To je bio jasan pokazatelj interesovanja beogradskih advokata za rad u svojoj Komori, za angažovanje za dobrobit svoje profesije, i pokazatelj svesti beogradskih advokata da je došlo vreme da uzmu masovnog učešća u poslovima Komore, jer se samo tako može braniti profesija.

Ustavnom sudu je u medjuvremenu podneto više inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti više odredaba novodonetog najvišeg opšteg akta prestoničkih advokata.Ustavni sud je 24. novembra 2016. godine doneo rešenje kojim je pokrenuo postupak za ocenu ustavnosti i zakonitosti odredbi: člana 34 stava 2, zatim stava 4, ali samo u delu koji glasi: „i drugih prikupljenih podataka“ i stava 5 Statuta AKB.

Moli se pažljivi čitalac da i ovde obrati pažnju da Ustavni sud nije pokrenuo postupak ocene ustavnosti i zakonitosti onih odredbi Statuta na osnovu kojih je sazvana izborna Skupština AKB, a to su član 23 stav 1 tačka 15 i član 33.

Rešenjem o pokretanju postupka ocene ustavnosti i zakonitosti, Ustavni sud je obustavio izvršenje pojedinačnih akata ili radnji preduzetih na osnovu tih, osporenih odredbi Statuta AKB, dakle na osnovu člana 34 stav 2, 4 i 5, a to su radnje sačinjavanja i utvrdjivanja jedinstvenog biračkog spiska na osnovu drugih prikupljenih podataka, osim službene evidencije Komore.

Kako sazivanje izborne Skupštine nije radnja preduzeta na osnovu osporenih odredbi za koje je pokrenut postupak ocene ustavnosti i zakonitosti, već na osnovu drugih odredbi, obustava izvršenja se ne odnosi na tu radnju, odnosno na sazivanje izborne Skupštine AKB!

Medjutim, Upravni odbor AKB svojom odlukom od 25.11.2016. godine, najpre, odlaže izbornu Skupštinu koja je zakazana za 3. decembar 2016. godine i saziva je za 21. januar 2017. godine, da bi konačno, odlukom od 29. decembra 2016. godine otkazao izbornu Skupštinu sazvanu za 21. januar 2016. godine.

interior_goethe_faust_mephistopheles_appearing

Dakle, umesto da obustavi izvršenje radnje preduzete na osnovu člana 34 stav 2, 4 i 5 Statuta, a to je primena jedinstvenog biračkog spisaka sa koga je brisano oko 150 advokata, za koje je Izborna komisija našla da su u faktičkom radnom odnosu sa advokatskim ortačkim društvima, i to na osnovu „drugih prikupljenih podataka“, jer komora o tome nema službenu evidenciju, Upravni odbor AKB obustavlja izvršenje radnji preduzetih na osnovu člana 23 stav 1 tačka 15 i člana 33 Statuta, a to je sazivanje izborne Skupštine.

G. Slobodan Šoškić objašnjava da je odlaganje izborne sednice Skupštine AKB obavezno, zato što su odluke Ustavnog suda konačne, izvršne i opšteobavezujuće.

Ali, kao što se vidi, odluka Ustavnog suda na koju se Šoškić poziva se uopšte ne odnosi na radnju sazivanja i održavanja izborne Skupštine, već na radnju sačinjavanja jedinstvenog biračkog spiska na osnovu drugih prikupljenih podataka, a ne na osnovu službene evidencije Komore.

U ovom delu je objašnjenje g. Šoškića „samo“ pravno neosnovano, moglo bi se reći nesuvislo. To je, može biti, rezultat običnog previda, stručne greške, koja je razumljiva, ako se ima u vidu moguća zaslepljenost željom da se u drugom mandatu i sedmu godinu ostane u fotelji predsednika AKB.

U drugom delu objašnjenja g. Šoškić, medjutim, poentira na sankcijama „nekrivične i krivične prirode“ ako se ne bi postupilo po rešenju Ustavnog suda na način kako je odlučio Upravni odbor njegove Komore. To je objašnjenje koje preliva čašu, jer ono, drugim rečima, znači da je održavanje izbora krivično delo, a neodržavanje izbora, nakon što su istekli i mandat i“zastoj“ , zakonito postupanje!?

To je nemoralna tvrdnja, koja prkosi zdravom razumu!

Sledeći Članak > URGENTNA INFORMACIJA!!!
Prethodni Članak > Саопштење председника АК Београда поводом отказивања Изборне скупштине
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 KOMENTARA

 1. Урош Тешмановић, адвокат каже:

  Као и увек Јовица даје бриљантну анализу проблема у коме се налазимо.

  Додао бих да сматрам да се оно на шта треба ставити акценат и што представља срж проблема налази у последњим пасусима Јовичиног текста. Наша ситуација нема никакве везе са поимањем и тумачењем прописа, наша ситуација је производ насиља коме се на један примитиван, антицивилизацијски начин покушава дати некакав привид правне форме.

  Оно што никако не могу да схватим је колико човек мора бити лош, колико та неколицина људи која нас све држи као таоце има зла у себи, када се на један тако бестијалан начин поиграва са професијом којој припада и хиљадама својих колега.

  Они су се одрекли права, одрекли су се правила игре, прешли су све границе разумног и пристојоног понашања и са њима било какав легалистички приступ више није могућ. Не постоји више могућност да се они достојанствено повуку у једној нормалној изборној процедури.

  Оно што адвокати морају препознати, ако желимо да сачувамо професију, је да је дошло време да своју судбину узмемо у своје руке, да заборавимо све поделе и ујединимо се против јединог стварног непријатеља адвокатуре, а то су Слободан Шошкић и његова камарила.

  Верујем да први дани после Божића воде у том правцу.

  120
 2. Simo S. Stokić, dipl. pravnik каже:

  БРАВО КОЛЕГА ТОДОРОВИЋ!

  Тај господин је покушао да обмане целу правничку јавност својим аргументима без покрића. Многе колеге нису обратиле пажњу и усмериле своју анализу у овом ПРАВОМ СМЕРУ који коначно треба да доведе до успоставе законитости рада у највећој адвокатској комори у Србији. Не постоје речи које могу описати бестидност, сумњам незнање господе која је одложила изборе у АКБ. И ја сам сигуран да ће се наћи ПРАВНИ ЛЕК за овакво барабско понашање.

  Имате моју велику подршку у раскринкавању такве дружине.

  Срдачан поздрав и још једном честитка колеги Тодоровићу који им је одсвирао чист ПЕНАЛ.

  70
  1. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

   Hvala, kolega Stokiću, što Vaša podrška ni ovoga puta nije izostala!

   50
 3. Jelena Vučković каже:

  Slažem se sa analizom. Ne postoje nikakav pravni razlog da se izbori odlože do odluke Ustavnog suda; da ne pričamo o tome koliko to odstupa od potreba normalnog funkcionisanja beogradske komore.
  Međutim, ono što mene zaista brine je taj "bestidni" stil: da se jedna jako važna odluka za celu advokaturu, kolegama advokatima obrazlaže bez ikakvih iole logički posloženih argumenata, na način koji ne bi bio razumljiv ni ubedljiv ni ljudima koji se mnogo manje razumeju u zakone. Teško je shvatiti toliku bahatost i samovolju.
  Na istom tragu je po mom mišljenju i pismo ministrici pravde povodom predloga zakona o uslugama - ono je uvredljivo i ne sadrži nikakve argumente. Takav ton i pristup prema resornom ministru (šta god o njegovom/njenom radu mislili) može samo odmoći advokaturi. Isto tako, šta god mislili o tom predlogu zakona, advokati, da bi imali poštovanje u društvu, svoje argumente moraju izložiti na uljudan način bez omalovažavanja adresata. Gospodin Šoškić je izgleda manir sa kojim se ophodi prema kolegama preuzeo kao matricu ponašanja (ali u ime cele beogradske advokature!) i prema drugim društvenim činiocima, što smatram da postaje dosta ozbiljno za sve nas.

  Jelena Vučković, advokat

  80
 4. Небојша Авлијаш каже:

  Жалосно је да неки, вероватно руковођени сопственим политичким фустрацијама, који себе називају "бољим", макар да је то и у игри домина, а камоли у адвокатури, на аматерски нестручан начин објашњавају једну изузетну правну ситуацију, којој нису дорасли ни до колена!

  013
  1. Adv. Jovica Đ. Todorović каже:

   Поштовани колега Авлијаш,

   Велико Вам хвала што сте удостојили овај Сајт и мој текст својим коментаром! Због части коју сте нам тиме учинили, и због поштовања према институцији коју (још увек) представљате, ја ево прелазим на ћирилицу у комуникацији са Вама.

   Дакле, особи Ваше интелигенције сигурно није промакло да овде себе нико не назива ''бољим'' од другога, ни у игри домина, па ни у адвокатури, те сам уверен да је особа са Вашим познавањем српског језика врло добро разумела значење речи: Покрет за бољу адвокатуру и Сајт ''Боља адвокатура''. Те речи, наравно, значе да се овде јављају адвокати вољни да се боре да њихова професија буде боља, а не да се хвале како су они бољи од својих колега. Сајт се зове ''Боља адвокатура'', као што се неке новине зову ''Велика Србија'' или ''Практична жена''... У том смислу, ово малецко подметање како неко овде нескромно себе назива ''бољим'', јесте вероватно одраз Ваше немоћи, а може бити и фрустрације... политичке или друге, нећу нагађати, јер ме разлог Вашег малецког подметања не интересује.

   Управо од Вас, на позицији секретара Управног одбора АКБ, чланство Коморе очекује професионално и стручно објашњење одлуке Управног одбора поводом те ''једне изузетне правне сиутације'', у којој смо се нашли, не заборавите то, и Вашом, не малом, заслугом и упорношћу. Предпостављам да Ви о томе имате штогод још рећи, осим онога што је већ написао председник истеклога мандата (и надокнађенога ''застоја''!), почим се јављате за реч. (Осим, наравно, квалификације да је мој тект аматерски нестручан и да сам ја тој ''ситуацији'' недорастао, што ја свакако прихватам као Ваше мишљење, са особитим колегијалним уважавањем. И са надам да се нећете наћи увређеним што узимам себи слободу да Вас сматрам својим колегом.) Па, ако сам у праву, изволите изложити Вашу професионалну и стручну опсервацију. Како то да одржавање избора може бити кривично дело, а неодржавање избора по истеку мандата (и по надокнади ''застоја''!) јесте понашање које право управо подржава?! Бићемо Вам захвални, такође, да нам објасните и у чему је морална и етичка основа, и побуда (!?) да останете на часничким позицијама у нашој Комори и даље без избора, и то на неодређено време... до одлуке Уставног суда? На каквим моралним темељима је ваше право и обавеза да нас представљате, а да нас не упитате на изборној Скупштини желимо ли ми баш вас неколицину за представнике?

   Колега Авлијаш, ствар је једноставна. Нека адвокати Београда гласањем на изборној Скупштини одлуче коме указују поверење за наредне четири године. Маните се празног етикетирања! При томе, не брините. Ако сте г. Шошкић и Ви чинили добра за адвокатуру, адвокати Београда ће то сигурно препознати. Па, неће се адвокати дати да их заведу ''неки, вероватно руковођени сопственим политичким фрустрацијама''... Имајте поверења у своје колеге да ће њихов избор бити најбољи могућ. Биће то добро и за Вас!

   150
 5. Vladimir Gajic advokat каже:

  Nazalost, u advokaturi, pravo nema nikakvu ulogu. Do tog apsurda dovelo je predsednikovanje bivsih partijskih sekretara, bivsih policajaca i bivsih sudija koji danas vladaju beogradskom komorom. Zaista su ucinili sve da nam dokazu da nisu dostojni da se bave advokatskom profesijom. Kolega Avlijas je, znamo to dobro, neka vrsta ideologa tog nacina rukovodjenja komorom. Izglasani na nekoj kozackoj skupstini, javnim glasanjem, clanovi UO verovatno s pravom smatraju da njih nikakve pravne i moralne obaveze prema clanstvu ne obavezuju. Medjutim, strpljenju je dosao kraj. Ovih dana resicemo se svih problema.

  70