уторак, 30. мај, 2017

АПЕЛ АДВОКAТУРИ

Сродна слика

Поштоване колегинице и колеге,

Претпостављамо да сте уморни од свих адвокатских подела, трвења и уопште неслоге. Можда смо нехотице и ми томе доприносили. Јер, бесмислено је имати став, а остати изван сучељавања ставова.
Зато, свесни и своје одговорности, обраћамо вам се са молбом, да учините још један напор, и да због наше професије, због адвокатуре дођете 10. јуна на изборну Скупштину Адвокатске коморе Београда.

Наша адвокатура је у великој кризи.
Она је подједнако у кризи идеја и у кризи лидерства. Већ седам година, од 2010. године до данас, сведоци смо све већих подела, судских поступака, избора и поништавања избора. Изузев нашег
величанственог протеста из јесени 2014. године, готово да се немамо чиме похвалити у последњој деценији.

Кризу у АКБ прати криза у АКС. Криза у АКС је опаснија по интерес адвокатуре, јер се кровна адвокатска организација суочава са државом као предлагачем многих закона који у најави дају лошу перспективу нашој професији. Спремају се уставне промене, закони о бесплатној правној помоћи, о услугама, сада и о професијама… Свака од тих акција, као и чињеница да се адвокатура налази у
Поглављу 3/ Услуге/ у преговорима за приступање Европској Унији, разлог су да се хитно морају решити унутрашњи проблеми у АКБ и АКС како би се нова руководства посветила борби за наше интересе.

Док адвокатура губи време и енергију на унутрашњој неслози, важна питања за професију су већ на дневном реду.
Све су то разлози које сматрамо суштинским да Вас позовемо на изборну Скупштину АКБ 10. јуна 2017. године. Цивилизована друштена заједница још увек није нашла бољи начин за решавање конфликата у организацијама од слободних и фер избора.

Дођите, да заједно учинимо тај први корак, а да затим конституишемо са колегама из целе Србије и ново руководство АКС, и да бранећи нашу традицију, заштитимо и наше интересе.
У Београду има 4230 адвоката. Руководствима комора је потребан неспоран легитимитет, да би адвокатура могла са успехом да се супротстави променама које угрожавају нашу професију. Такав легитимитет могуће је остварити само масовним одзивом београдских адвоката на изборну Скупштину АКБ 10. јуна!

Ми смо посвећени адвокатском позиву. Спремни смо да заједно са свима вама модернизујемо нашу организацију. Адвокатура мора да сачува себе, али не сме бити глува и слепа за промене у свету који је окружује. Ми смо уверени да је реформа наше професионалне организације могућа уз очување традиционалних вредности које су сама суштина адвокатуре.

Кандидат за Председника АКБ
Владимир М. Гајић, адвокат

Кандидат за Потпредседника АКБ
Јовица Ђ. Тодоровић, адвокат

Sledeći Članak > OTVORENO PISMO DELEGATIMA SKUPŠTINE AKS I ADVOKATIMA
Prethodni Članak > Odluka izborne komisije (26.maj 2017.)
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 KOMENTARA

 1. Aleksandar Petrović каже:

  Izgleda da nasilje batinaša okupljenih oko kolege Tintora dostiže vrhunac.

  https://akb.org.rs/vest/491

  http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2751661/fizicki-obracun-u-prostorijama-advokatske-komore-beograda.html

  71
 2. Advokat Gordana D. Stojicic каже:

  Hvala poštovanim kolegama, autorima teksta, na glasu razuma.
  Ovo razumem kao apel na objektivno razmišljanje o našoj daljoj egzistenciji.
  Negativne dogadjaje ne bih dalje komentarisala, ne zaslužuju, jer nam je podmetnut Trojanski konj, dok se mi bavimo incidentnim pojedincima, sa druge strane nas sistemski gase kao profesiju.
  Poštovane kolege i koleginice, pamet u glavu, pravnici smo, intelektualci, moramo da se izborimo za sebe, jer sebi smo prepušteni!
  Vidimo se na Skupštini 10. juna!

  111
 3. Danilo Opsenica каже:

  Tačno tako!

  Dok se pojedini bore za vlast, kao da ne shvataju činjenicu da blokada komore dovodi do izostanka struke u budućim ustavnim izmenama, a što može imati za posledicu nanošenje štete advokaturi kao samostalnoj i nezavisnoj profesiji.

  Poučeni prethodnim izborima, sudskim tužbama, a naročito blokadom komore koja je usledila, nikako mi nije jasan momenat sazivanja izborne skupštine u maju.

  Zar ne treba svi advokati da se udruže, sprovedu izbore po zakonu i statutu, i onda SVI ZAJEDNO krenemo u dalju borbu sa predstojećim ustavnim i zakonskim izmenama, a u cilju zaštite naše profesije?!

  Možda sam pogrešno naučen, ali mišljenja sam da u ovakvoj situaciji, svoje lične interese i aspiracije uvek treba staviti u drugi plan.

  80