уторак, 31. октобар, 2017

Advokatska komora Beograda (ne) napušta dijalog o Ustavu

Advokatska komora Beograda (ne) napušta dijalog o Ustavu
Izvor: N1       
Autor teksta : N1

„Teme koje su nametnute kao predmet javne rasprave, sporedne su u odnosu na najvažnije koje se tiču suštine vladavine prava, a to je nepostojanje institucija pravne države, a pre svih uspostavljanja nezavisne sudske vlasti“, navedeno je u saopštenju.

Iz komore ističu da bez konačnog uspostavljanja nezasvisne sudske vlasti, „koje je izostalo kroz čitavu istoriju Srbije“, ne može biti napretka u ostvarivanju vladavine prava.

Poseban problem, kako su naveli, predstavlja i namera izvršne vlasti da ugrozi ustavni položaj advokature, kao nezavisne i slobodne profesije, koja pruža pravnu pomoć, kao i otvoreno stavljanje izvršne vlasti na stranu pojedinaca u advokaturi, koji zastupaju interese te iste izvršne vlasti i svoje lične interese, umesto interesa svoje profesije.

„Bez nezavisnog Suda i nezavisnog Tužilaštva, Srbija nikada neće postati pravna država, a advokatura neće moći da ostvari smisao svog delovanja u zaštiti slobode i pravde u društvu. Zato Advokatska komora Beograda neće služiti kao dekor u prividu javne rasrprave i tobožnjeg dijaloga o ustavnim promenama“, ističe se u saopštenju.

Dobričanin: Advokatura se ne povlači

Članica Upravnog odbora Advokatske komore Srbije Zora Dobričanin rekla je za N1 da se legitimna Advokatska komora Beograda i Advokatska komora Srbije ne povlače iz dijaloga o ustavnim promenama.

“Upravo smo završili sednicu Upravnog odbora Advokatske komore Srbije, na kojoj je jedna od glavnih tema bila definisanje platforme ustavnopravnog položaja advokature i svi smo saglasni da advokatura mora aktivno da učestvuje u borbi za očuvanje svog trenutnog ustavnopravnog položaja”, navela je Dobričanin.

“Ćutanjem ili povlačenjem iz pregovora sami sebe bismo doveli na margine odlučivanja o najvažnijim pitanjima za advokaturu. Nesporno je da je advokatura ustavna kategorija i to mora sa ostane”, poručila je ona.

Sledeći Članak > ОДГОВОР АДВОКАТСКЕ КОМОРЕ БЕОГРАДА НА САОПШТЕЊЕ КАБИНЕТА ГУВЕРНЕРА НБС ОД 30.10.2017. ГОДИНЕ
Prethodni Članak > Пoднета кривична пријава против гувернерке НБС Јоргованке Табаковић
NAPOMENA: Svaki komentar će biti proveren pre objavljivanja. Administratori sajta imaju pravo da ne objave komentar ukoliko smatraju da je uvredljiv ili nije prikladan za ovaj sajt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 KOMENTARA

  1. Adv. Nevena First каже:

    Bojim se da najnovije razmimoilaženje u okviru beogradske komore i to u vezi sa ustavnom raspravom, kao jednim od najvažnijih pitanja za advokaturu, može ponovo da nam nanese nemerljivu štetu.

    Svoju zabrinutost sam iznela i na sajtu Okrugli sto advokata (na sledećem linku: https://www.okruglistoadvokata.rs/reakcija-na-vest/ )

    Inače, smatram da, kada su u pitanju ovako važne teme, imamo obavezu da prevaziđemo unutarkomorske sukobe.

    132